327 LDX cultivator close up
  1. Savjeti
  2. Preporučeni proizvodi
Priručnici i vodiči

Savjeti za obradu zemlje kompanije Husqvarna – kako se obrađuje zemlja

Zemlja u vašoj bašti je živi organizam kojem treba zrak, voda i hrana. Zato je oranje ili obrađivanje tla ključno za zdravu baštu. I zato smo sastavili vodič na tu temu.

Vremenom će tlo ispod vašeg travnjaka ili u vašim cvjetnim gredicama postati manje zdravo. Može biti kompaktno, što znači da su mali džepovi zraka ispod površine stisnuti zajedno, što dovodi do toga da tlo gubi svoju strukturu. Kada se to dogodi, voda i hranjive tvari više se ne mogu kretati kroz tlo, što otežava rast korijena i cvjetanje biljaka. Ovo tlo zahtijeva obradu zemlje kultivatorom ili frezom, što je u osnovi kopanje tla i dodavanje prehrane ili dodataka tlu u obliku malča ili humusa za prozračivanje tla. Prilikom kopanja postoji nekoliko tehnika koje treba isprobati:

Osnovno kopanje

Najosnovniji način pružanja prve pomoći vašem tlu jeste da uzmete lopatu, zakopate, prevrnete a zatim usitnite. Tada, ako je potrebno u zemlju dodate nutrijente i humus prije nego što zemlju ponovo prevrnete u prvobitan položaj.

Jednostruko kopanje

Jednostrukim kopanjem učinkovito pokrivate područje bašte prema jedinstvenim standardima. Podijelite područje na trake i kopajte male rovove koji su široki od 25 do 30 centimetara i dubine lopate. Iskopanu zemlju ostavite pored rova, a rov ostavite prazan. Pređite u sljedeću traku i iskopajte istu količinu zemlje i prebacite zemlju u prvi rov, istovremeno razbijajući grumenje zemlje. Nastavite kopati i premještati zemlju dok ne obradite cijelu baštu. Na kraju ćete zadnji rov popuniti zemljom koju ste iskopali na prvom rovu.

Površinska obrada

Ako tlo nije kompaktirano, plitka obrada će biti dovoljna. Samo koristite zupčaste grablje ili motiku i pokušajte da ne kvarite strukturu tla ispod dubine od 5-8 centimetara.

Pristup bez kopanja

Travnjak koji je dobro kondicioniran ne zahtijeva kopanje. Zgrtanje preko tla u slojevima od organskih materijala do dubine od 6-10 centimetara bi trebalo biti dovoljno. Tokom sađenja, razgrabite pokrivač od zgrtanja prije sađenja.

Kada ne kopati

Ako je vaša zemlja previše vlažna, trebate se suzdržati od kopanja kako biste izbjegli oštećenje strukture tla.

Na kraju upamtite da je ključna riječ uvijek sloboda. Vašim biljkama trebaju minerali, zrak, voda i organske materije za napredak. Najbolji način da to postignete jeste da obrađujete zemlju, prekrenete zemlju i dodate humus.