Naučite osnove

Oni koji se tek upoznaju s lancima motornih testera, trebaju započeti s čitanjem našeg detaljnog vodiča kako bi razumjeli ključne komponente poput koraka, debljine, pogonskih karika i dizajna rezača. Ako već znate osnove, kliknite na naš Vodič za vodilice i lance u nastavku kako biste pronašli odgovarajući lanac za svoju Husqvarna motornu testeru.

1. korak: Korak, debljina i broj pogonskih karika

Prilikom odabira lanca za motornu testeru najprije morate znati korak, debljinu i broj pogonskih karika. Nakon toga, sve ostalo je stvar vaših preferencija.

  • Korak je prosječna udaljenost između dvije zakovice lanca motorne testere. Obično se prikazuje na vodilici s vrijednostima kao što su 1/4", .325", 3/8" ili .404". Ako ne možete locirati korak, preporučujemo da trgovac izmjeri stari lanac motorne testere, jer ga može biti teško tačno odrediti.
  • Debljina ukazuje na debljinu pogonskih karika i ključna je za pravilno postavljanje u vodilicu. Uobičajene vrijednosti debljine su .043", .050", .058" ili .063". Poput koraka, debljina je obično prikazana na vodilici. Ako nije, obratite se trgovcu da izmjeri debljinu na starom lancu motorne testere.
  • Dužina lanca motorne testere određena je korakom i brojem pogonskih karika. Ove informacije obično nisu ispisane na vodilici ili bilo gdje na proizvodu. Stoga je važno da na starom lancu motorne testere izbrojite karike kada određujete dužinu.
 

2. korak: Puno dlijeto, poludlijeto i sjekači

Moderni lanci testere dolaze u tri osnovna dizajna noževa: puno dlijeto, poludlijeto i sjekač.

  • Lanci za testere s punim dlijetom imaju oštre uglove noža koji učinkovito cijepaju drvena vlakna. Pružaju najbrže i najučinkovitije iskustvo rezanja u čistom mekom drvetu.
  • Lanci za testeru s poludlijetom imaju malo zaobljene uglove noža. Ovaj dizajn omogućava nožu da duže zadrži oštrinu, posebno pri rezanju tvrdog ili smrznutog drveta ili radu u prljavom okruženju. U takvim uslovima, lanac testere s punim dlijetom bi brzo izgubio svoju oštrinu.
  • Lanci za testeru sa sjekačima su sličnu lancu s poludlijetom, ali s još zaobljenijim radnim uglom.

3. korak: Usklađenost reznih zuba i snage rezanja

Stavljanjem agresivnije vrste lanca za testeru na standardnu motornu testeru nikada nećete postići bolje performanse. To je poput stavljanja zuba morskog psa na piranu – ugriz neće biti ništa bolji.

Odabirom odgovarajuće kombinacije, vaša oprema za rezanje dosljedno će pružati maksimalnu učinkovitost.

Kako biste pronašli lanac koji tačno odgovara vašoj motornoj testeri, isprobajte vodič za vodilice i lance kompanije Husqvarna.

Objašnjenje funkcija lanaca X-CUT® i X-Precision

Istražite obrazloženje funkcija lanaca X-CUT i X-Precision s korisnim ilustracijama.

5 koraka
01.
Profil rezača

Primjer, X‑CUT™ SP33G

C znači "chisel" (dlijeto). Lanac ima četvrtaste ugaone rezače, što omogućava vrhunsku učinkovitost rezanja. Ovaj profil rezača se preporučuje samo profesionalnim korisnicima koji rade u čistim uslovima. (Slika A)

S znači "semi-chisel" (poludlijeto). Uglovi su zaobljeni, što olakšava održavanje i imaju dobra svojstva zadržavanja oštrine. Ovaj profil rezača je fleksibilniji u pogledu uglova oštrenja i manje je osjetljiv na prljavštinu. Prikladno je za sve korisnike. (Slika B)

Illustration Benefit X-CUT Chain Cutter profile
02.
Tip lanca

Primjer, X‑CUT™ SP33G

P – piksel
Neki od naših lanaca X-CUT i X-Precision imaju slovo P u nazivu što znači "pixel" (piksel). Lanac i vodilice s pikselima, s tanjom šasijom, su lagani i pružaju uzak rez, čime se poboljšava učinkovitosti rezanja. Ova vrsta lanca se smije koristiti samo s odgovarajućim vodilicama s pikselima. (Slika A)

Bez slova – standardni
Međutim, uobičajenije je da u nazivu lanca nema slova iza C ili S. Ta vrsta lanca je čvršća, lanac za rezanje je širi, sa standardnom šasijom koja omogućava čvršće i robusnije lance i vodilice. (Slika B)

Illustration Benefit X-CUT Chain type
03.
Korak

Primjer, X‑CUT™ SP33G

Prva cifra nakon slova označava veličinu koraka. Mini lanci imaju rezače niskog profila, manje pogonske karike i prikladni su za manje motorne testere.

1 = 1/4” mini
2 = .325” mini
3 = .325”
8 = 3/8
9 = 3/8” mini

Korak lanca mora odgovarati koraku vodilice i pogonskog lančanika na vašoj motornoj testeri.

X-precision, Pitch
04.
Mjera

Primjer, X‑CUT™ SP33G

Druga cifra označava debljinu, što znači debljina donjeg dijela pogonske karike.

1 = 1,1 mm / .043”
3 = 1,3 mm / .050”
5 = 1,5 mm / .058”

Debljina lanca mora odgovarati koraku na vodilici.

Illustration Benefit X-CUT Chain Gauge
05.
Dodana funkcija

Primjer, X‑CUT™  SP33G

Posljednje slovo u nazivu lanca označava dodane funkcije; obično je to slovo G. G označava "Guarded drive link" (zaštitna pogonska karika), funkciju za smanjenje povratnog udarca. (Slika A)

Illustration Benefit X-CUT Added feature