Lawnmower LC 348 V
Priručnici i vodiči

Kako poravnati travnjak – korisni savjeti

Imate li neravan travnjak u svojoj bašti? Ovdje ćete pronaći mnoštvo korisnih informacija i savjeta o tome kako izravnati svoj travnjak.

Zelen, gust i ujednačen – baš kakav bi travnjak trebao izgledati. Poravnavanje travnjaka zahtijeva napor, ali se isplati. Mnogo je razloga zašto se pojavljuju rupe i udubljenja. Bašta je živi organizam i stvari se stalno događaju. Prirodne varijacije u sastavu i stabilnosti tla su jedan od razloga; iskopavanje, tuneli poljskih miševa i krtičnjaci su drugi. 

Kako poravnati neravni travnjak  

Poravnavanje travnjaka nije teško, ali zahtijeva strpljenje, odlučnost i, ne manje važno, trud. Izolirane, manje neravnine na travnjaku se lako ispravljaju. Za manje neravnine možete ih izrezati na kvadratiće, a za veće izrežite krst preko rupe. Lakše je postići pravu dubinu pomoću alata za obrubljivanje. Podignite travnjak, napunite ga zemljom i/ili pijeskom i zamijenite travu. Utabajte i zalijte. Izdignute površine na travnjaku se lako uklanjaju odgovarajućom tehnikom, ali umjesto dodavanja zemlje, vi je uklanjate. 

Poravnavanje velikih udubljenja u fazama 

Kako podići nivo travnjaka ako postoje duboka udubljenja? Tada je poravnavanje potrebno izvršiti u fazama. Započnite punjenjem pijeskom ili zemljom, a zatim prijeđite na sjetvu i zalijevanje. Ako koristite pijesak, ne zaboravite da ne smije biti previše sitan; nešto grublji pijesak je bolji. Pustite da trava malo naraste prije nego što dodate sljedeći sloj i ponovite postupak. Ako su neravnine na travnjaku veće, ali ne jako duboke, najbolji pristup je prihranjivanje travnjaka pijeskom/zemljom u slojevima od 1–3 cm, također u nekoliko faza. Na ovaj način gradite travnjak tamo gdje je potrebno. Baš kao kad poravnavate duboka udubljenja, pustite travu da malo naraste prije dodavanja sljedećeg sloja. Saznajte više o prihranjivanju travnjaka. 

Najbolje vrijeme za poravnavanje travnjaka 

Najbolje vrijeme za poravnavanje travnjaka je obično kraj ljeta. Tada je tlo zagrijano, a ima i puno rose i druge vlage, zbog čega trava brzo klija i raste. 

Ako slijedite savjete u nastavku, uskoro ćete imati najuglađeniji i najljepši travnjak u susjedstvu.

Tri savjeta za poravnavanje travnika 

  1. Poravnavanje u fazama: pospite sloj zemlje, posijte i pustite travu da malo naraste prije sljedećeg sloja. 
  2. Koristite rezač rubova i rad će biti lakši 
  3. Najbolje vrijeme za poravnavanje travnjaka je kraj ljeta