Forest
Proizvodi i inovacije

Husqvarna 592 XP®: Najbolji po kapacitetu rezanja!

Sama srž rada ovisi o efikasnosti. A to je kombinacija vaše vještine, vašeg iskustva i efikasnosti alata koji koristite. Ta efikasnost – brzina, oštrina i snaga – mjeri se u kapacitetu rezanja. I što je on veći, veća je i efikasnost. Riječ je o produktivnosti, o radnom ponosu i o omogućavanju najboljeg radnog dana. Ispitivanja su pokazala da novi model 592 XP® kompanije Husqvarna nudi najbolji kapacitet rezanja u klasi, gotovo 5% veći od konkurencije.

O postupku ispitivanja motorne pile:

 • Mjerenje vremena i brzine motora se obavlja elektroničkim putem deset puta u sekundi.
 • Kada pila prođe prvu tačku, mjerenja započinju automatski, a kada prođe drugu zaustavljaju se.
 • Te tačke se postavljaju tako da se mjerenje obavlja samo u drugoj cjepanici.
Illustration Use for Cutting Capacity on .com

ŠTA JE KAPACITET REZANJA?

Kapacitet rezanja se može koristiti kao mjerenje. Koristi se za opisivanje koliko dobro i koliko brzo motorna pila obavlja svoj glavni zadatak – sječenje drva. Kapacitet rezanja bilo koje motorne pile se direktno odnosi na kapacitet posla koji korisnik može obaviti. Što je veći kapacitet rezanja, to je veća efikasnost posla. Zapravo ćete moći više obaviti za manje vremena, što je pak jednako većoj dobiti za dobavljača ili kompaniju.

KAKO GA MJERIMO?

Kapacitet rezanja mjerimo rigoroznim ispitivanjem u poluautomatskom ispitnom uređaju s pilom postavljenom na prednju i stražnju ručku, a zatim gurnutu kroz cjepanice pri punom gasu. Tri cjepanice od bora su složene jedna na drugu, a mjerenja se obavljaju prilikom rezanja dijela cjepanice određenog presjeka, cjepanice dimenzije 30 x 30 cm. Na osnovu vremena potrebnog da pila presiječe cjepanicu određenog presjeka, rezultat se zatim mjeri u cm2/s.

NEOVISNO ISPITIVANJE

Angažirali smo neovisnu treću stranu RISE SMP – Swedish Machinery Testing za provođenje ispitivanja kako bismo osigurali neupitne rezultate.

ISPITIVANJE HUSQVARNA MODELA 592 XP® I STIHL MS 661 C-M

Uporedno ispitivanje je proveo RISE SMP na svojoj lokaciji u gradu Umeå, Švedska. Svrha ispitivanja je bila utvrditi razliku u kapacitetu rezanja između modela 592 XP® kompanije Husqvarne  i modela MS 661 C-M kompanije STIHL. Ispitivanja su provedena sa šest parova proizvoda.

PRIBOR ZA REZANJE

U ispitivanjima je korištena najčešća proizvođačeva oprema za rezanje.

Husqvarna:

 • Vodilica – 24" X-Tough™ RSN, 1,5 mm
 • Lanac – 24" X-CUT™ C85
 • Gotov benzin – Husqvarna XP® POWER
 • Ulje za vodilicu i lanac – Ulje za lanac Husqvarna Premium (na bazi minerala)

STIHL:

 • Vodilica – 25" Rollomatic-E RSN, 1,6 mm
 • Lanac – 25" 36RS
 • Gotov benzin – STIHL 2T MOTOMIX
 • Ulje za vodilicu i lanac – STIHL SynthPlus (na bazi mimerala)

REZULTATI: NAJBOLJI PO PERFORMANSAMA REZANJA

Poređenje rezultata ispitivanja je dovelo do zaključka da Husqvarna 592 XP® ima 4,6% veći kapacitet rezanja od modela STIHL MS 661 C-M.

Husqvarna 592 XP®

Pročitajte više o modelu 592 XP® kompanije Husqvarna

Pročitajte više