BioLife

Naša je inicijativa da ohrabrimo sve koji imaju baštu da razmotre neke od jednostavnih načina na koje mogu pomoći da se pobrinu za dobrobit flore i faune u svom području.

Pomozite nam u oblikovanju prirode za život.

Hedgehog

MVP bašte

Vaša bašta ne bi bila ista bez njih. Upoznajte neke od najvrednijih igrača vaše bašte.

Jež
Jež je jedna od najpopularnijih životinja u našem bliskom okruženju. Osim što je super sladak, jež lovi mnoge uobičajene vrtne štetočine poput puževa i zmija. Iz nepoznatih razloga, populacija ježa naglo se smanjila u posljednjih pet godina. Pomozite im da izbjegnu promet tako što ćete napraviti rupe i staze za lak prolaz kroz vaš vrt.

Biodiversity Ladybug

Bubamara
Bubamare su gladne, gladne bube. U stvari, mogu pojesti do 5000 lisnih uši tokom života. Dakle, ako želite da svoju baštu očuvate bez štetočina kao što su bubamare, grinje i kamenac, trebali biste ostati na dobroj strani bubamare tako što ćete s vremena na vrijeme staviti male posude s vodom.

Leptiri
Još jedan MVP koji želite da vidite u svojoj bašti je leptir – veoma pozitivan pokazatelj zdravlja bašte. Uz pčele, ovi lepršavi insekti su važni oprašivači.

Otprilike trećini svih biljaka potrebno je oprašivanje da bi zametnule plodove, a oprašivanje se događa prirodno kada leptiri skaču između cvjetova pijuckajući nektar. Nažalost, populacije leptira su sve više ugrožene gubitkom staništa zbog klimatskih promjena, krčenja šuma i upotrebe pesticida. Dakle, ako vaš vrtni leptir učini prijateljskim, možete učiniti nešto kod kuće kako biste doprinijeli njihovoj dobrobiti, dok istovremeno pomažete flori u vašem području da procvjeta. Razmislite o sadnji vrsta bogatih nektarom kao što su Buddleja, Butterfly Weed (Asclepia), Verbena, Joe-Pye Weed, tratinčice ili višegodišnji Snapdragons.

Earthworm

Gliste
Gliste su prirodni inženjeri tla! Jednostavnim kretanjem kroz tlo, kišne gliste ga labave, prozračuju i dreniraju, donoseći niz prednosti. Hranjive tvari izdižu na površinu, tlo postaje plodnije, a zemlja otpornija na poplave i eroziju. Pogled na gliste je dobra stvar jer su one barometri zdravlja tla – osjetljive su na zagađivače tla, kao što su ostaci pesticida ili neželjeni teški metali.

Ako vidite da se na vašem travnjaku kopaju male gomile zemlje – posebno tokom jeseni i proljeća – to je rezultat rada glista, pa budite sigurni da je to znak dobrog zdravlja tla! Konačno, pošto su bogate proteinima, gliste su važan izvor hrane za neke druge goste vašeg vrta.

Bee

Pčele
Ovom MVP-u nije potrebno predstavljanje. Ovi žestoki čudotvorci čine čuda za vašu baštu, ali kako se populacija pčela u cijelom svijetu smanjuje zabrinjavajućom brzinom, moramo i njima pružiti ruku pomoći. Idite na ovu stranicu za nekoliko savjeta kako svoju baštu učiniti što ugodnijom za pčele.