450X with gardena smart system
  1. Vodič
Uputstva i vodiči

Kako zalivati travnjak

Odgovarajuće zalivanje je ključno za zelen i zdrav travnjak. Pročitajte Husqvarna savete o tome kako savršeno hidrirati travnjak.

Dehidriran travnjak može da požuti i postane osetljiv na gaženje, pa i da ugine. S druge strane, previše vode izgurava vazduh iz tla, pa trava ostaje bez kiseonika i javlja se opasnost od truljenja. Tajna sjajnog travnjaka je da ga zalivate baš koliko mu treba – uvek. Postići ćete najbolji rezultat zalivajući obilno, ali ne previše često.

Znakovi dehidracije

U nekim klimatskim uslovima, na primer u severnoj Evropi, praktično da nema potrebe za zalivanjem. Međutim, u toplijim i suvljim krajevima sveta, travu treba redovno zalivati da se ne bi osušila. Evo nekih znakova dehidriranog travnjaka:

  1. Trava menja boju u svetlozelenu, a zatim počinje da žuti
  2. Vlati se uvijaju i kovrdže
  3. Tragovi stopala duže ostaju na travi

Kada zalivati travnjak?

Idealno vreme za zalivanje većine travnjaka je rano ujutru. Trava će imati ceo dan da se osuši, a voda neće ispariti jer sunce nije stiglo da zagreje travnjak. Međutim, ekonomičnije je zalivati noću. Samo vodite računa o količini vode – ne treba da ostaje na vlatima trave preko noći, jer tako stvara vlažnu sredinu idealnu za rast gljivica.

Koliko često?

Ako ne pada kiša, travnjak treba zalivati dvaput nedeljno, sa 10 do 15 mm po zalivanju. Ako trava ne dobija dovoljnu količinu vode, forsira se rast korenova na samoj površini, gde se može naći voda, pa trava posledično postaje još osetljivija na sušu. Koristite merač padavina da biste videli koliko vode je dospelo na travnjak. Takođe, prilagodite brzinu zalivanja tipu zemljišta na kom je travnjak, tako da obezbedite da voda ima vremena da bude upijena dok traje zalivanje.

Koju opremu za zalivanje koristiti?

Sistem prskalica je lak i praktičan način za zalivanje dvorišta. Prskalice mogu da se fiksiraju u tlo, stave na stalke ili da prelaze preko travnjaka tokom zalivanja. Ako povežete prskalice sa računarom za zalivanje, možete i da otputujete na duže znajući da će travnjak i biljke dobijati potrebnu negu.

Mnogi travnjaci imaju mesta kojima je potrebno više vode nego drugima. Te tačke zalivajte ručno, na primer kišnicom skupljenom u buretu.