PW 360 Cleaning stairs
Uputstva i vodiči

Efikasno čišćenje betonskih ploča za dvorište – 5 metoda

Da li vaše betonske ploče za dvorište izgledaju mutno, obrasle mahovinom, algama i lišajevima? Ovde vam predlažemo pet načina da ih ponovo učinite lepima:

1. Izribajte i očistite 

Isperite pločice vodom iz creva za vodu i izribajte ih četkom za ribanje. Ako ima dosta korova između pločica, možete ga ukloniti pomoću motike za korov, poželjno je da to bude ona sa dugom drškom tako da možete da stojite uspravno i radite. 

2. Nanesite pesak za fugovanje 

Kada su pločice suve, sipajte pesak za fugovanje preko njih i očetkajte ih četkom za ribanje. Taj metod ima efekat abrazije a može i da deluje na mrlje od kreča na betonskim pločama. 

3. Isperite peračem pod visokim pritiskom 

Perač pod visokim pritiskom je zgodan alat za čišćenje kamenih pločica. Najbolje je koristiti perač pod visokim pritiskom sa rotirajućim priključkom za čišćenje površina. Tako se mogu ukloniti lišajevi, koji su često bele ili sive boje i obično čvrsto prianjaju te ih je teško ukloniti. Isto tako se raspoređuje voda na širu površinu a time se dobija blaži efekat na kamene ploče. Ako koristite perač pod visokim pritiskom bez rotirajućeg priključka, izbegavajte korišćenje najjačeg pritiska. Umesto toga, koristite široki mlaz i mlaz pod uglom od 30 stepeni tako da se ne ispere pesak za fugovanje i da se ne oštete pločice. Betonske pločice su poroznije od prirodnog kamena, tako da je potrebno da budete izuzetno pažljivi. 

Korišćenje samo vode je ekološki prihvatljiv način za čišćenje kamenih pločica. Ipak, kada dostupnost vode nije dobra, možda biste želeli da uštedite vodu. Moderni perači pod visokim pritiskom troše znatno manje vode nego kada to činite crevom za vodu, a mogu se priključiti i na rezervoare za kišnicu. Korišćenje perača pod visokim pritiskom nakon što je kiša padala nekoliko dana je najefektniji način jer će se mahovina i alge lakše ukloniti. Treba voditi računa da se mahovina i alge temeljno uklone kako bi se sprečio njihov novi rast. Ponekad će biti potrebno da dodate pesak za fugovanje između kamenih pločica nakon korišćenja. 

4. Deterdženti 

Za veoma tvrdokorne alge i mahovinu, možete postaviti posudu sa sredstvom za čišćenje kamena ili betonskih ploča na perač pod visokim pritiskom. Ipak imajte na umu da neki kameni materijali, kao što je peščar, ne mogu da izdrže kiseli deterdžent, pa prvo proverite sa dobavljačem koji deterdžent je pogodan za vašu vrstu kamena. Protiv lišajeva se mogu koristiti specijalni jaki deterdženti, ali sredstva za čišćenje kamena i sapun takođe mogu da urade posao, čak i ako treba da odstoje na površini neko vreme pre nego što počnete da ribate. Ako pločice i dalje izgledaju mutno nakon uklanjanja prljavštine i algi, možete koristiti pojačivače boje da biste dobili ujednačeniji ton i finiji sjaj. 

5. Preventivne mere 

Kada završite sa čišćenjem, može biti dobra ideja preduzeti preventivne mere kako biste zaštitili kamene pločice od ponovnog širenja mahovine i algi. Na primer, postoji ekološki prihvatljiva impregnacija za pločice i kamen, koja sprečava pojavu mahovine, algi, naslaga kreča i oštećenja od mraza i dobra je za upotrebu jednom godišnje. Postoji i pesak za fugovanje koji sprečava nastanak korova i koji stvara stanje nalik pustinji i, u mnogim slučajevima, sprečava pojavu korova i mahovine. Takođe, obavezno redovno čistite kamene ploče kako biste smanjili novo širenje mahovine i algi.