Wood Pile
Uputstva i vodiči

Cepanje drva

Drvo je jedno od najstarijih izvora energije poznatih čoveku. A sa rastućim cenama energije, loženje drva je ponovo dobilo na značaju – ne samo kao prijatna karakteristika, već i za grejanje domova. Evo nekoliko saveta koji olakšavaju i čine bezbednim cepanje drva – odnosno pripremu drva za ogrev.

Postoji rizik od konceptualne zabune kada se govori o seči drveta. Profesionalci u oblasti šumarstva često misle na obaranje drveća, dok vlasnici kuća sa pećima na drva koji govore o seči drva često misle na cepanje. A zašto se cepaju drva? Pa, to se jednostavno radi da se drvo osuši pre nego što se može ložiti. 

Drvo za ogrev se mora osušiti 

Sveže drvo sadrži oko 45% vode, a cepanje znači da se bolje suši jer kora i kora breze deluju kao barijera za vlagu i zadržavaju vlagu. Drveće koje je oboreno i posečeno za ogrev u kasnu zimu ne može se koristiti najranije do jeseni iste godine – idealno bi trebalo da odleži i suši se i tokom jeseni i zime. Važno je da se lože samo suva drva, jer mokro drvo proizvodi slabije sagorevanje i manje toplote. Osim toga, stvaraju se čađ i katran, koji se zaglavljuju u dimnjaku i proizvode nezdrave emisije. Sadržaj vlage u drvetu za ogrev koje gori je 15–20%. Prilikom slaganja imajte na umu da se drvo bolje suši ako se slaže sa preostalom korom okrenutom nadole. 

Sečete drvo breze leti? 

Bez obzira na to da li koristite motornu testeru ili ostale alate, najbolje vreme za obaranje drveća za drvo za ogrev je kada su trupci najsuvlji, a to je tokom kasne zime i ranog proleća. Ako naručite necepana drva na kućnu adresu i dobijete ih tokom tog perioda, počinjete rezanjem trupaca na odgovarajuće dužine. Poželjno je da koristite drvene nogare za sečenje drva, što će vam olakšati sečenje i dobićete veću preciznost. Onda na red dolazi sečenje trupaca na manje komade. Pazite da drvo sečete pravo, jer je postavljanje dijagonalno isečenog trupca na blok za sečenje teško ili nemoguće. Najlakši način je da se drvo iscepa ubrzo nakon što je drveće oboreno. Ako se ostavi predugo, postaje tvrdo i teže za cepanje. 

Ako se breza seče tokom leta, dobro je da se ostavi lišće pre nego što se drvo seče i cepa. Lišće izvlači sok i čini da se drvo brže suši. Nakon otprilike mesec dana listovi su požuteli, a drvo možete seći i cepati u odgovarajuće drvo za ogrev. Naravno, sasvim je u redu i cepanje drva za ogrev u jesen. Vazduh je obično suv tokom zime, što pruža dobre uslove za sušenje drva. 

Koje drvo za ogrev je najbolje? 

Koliko energije daje drvo zavisi od toga kako i gde je raslo. Uopšteno govoreći, drveće koje je raslo sporo na suvom tlu ima veću gustinu, a samim tim i veći energetski sadržaj u odnosu na drveće koje je raslo na vlažnom tlu. Vrednost grejanja se takođe razlikuje između različitih delova drveta, u zavisnosti od nivoa masti i smola u drvetu. 

Kada je reč o energetskom sadržaju po kubnom metru, teže vrste drveta su na vrhu: bukva, hrast i jasen dugo gore i daju dobar žar. Breza daje 2660 kWh/m3 dok bukva daje 3032 kWh/m3, a nadmašuje ih samo jorgovan koji daje neverovatnih 4500 kWh/m3. Međutim, drvo jorgovana je teško nabaviti u velikim količinama. 

Četinari poput smreke i bora dobro gore, ali daju manje toplote. Bor daje 2341 kWh/m3, a smreka samo 2022 kWh. Osim toga, drvo četinara oslobađa mnogo varnica i stoga se mora spaliti iza otvora ili vatrogasnih štitnika. Takođe je moguće mešanje različitih vrsta drveta i loženje breze i smreke. Meko drvo je takođe dobro za potpaljivanje vatre. 

Pripremite se za cepanje drva 

Cepanje drva nije mnogo komplikovano, ali može zahtevati određenu pripremu. Koristite ravnu i otvorenu površinu na kojoj imate dovoljno prostora i gde se drugi neće približiti. Čvrsti blok za sečenje je obavezan. Uverite se da je težak i stabilan i da stoji čvrsto na površini koja se ne uzdiže, jer to smanjuje snagu reza. Blok za sečenje ne bi trebalo da bude iznad visine kolena. 

Stavite trupac koji se cepa uspravno, što je moguće dalje od vas, na krajnju ivicu bloka za sečenje. Razlog je taj što ako promašite, sekira udara u blok za sečenje, a vi smanjujete rizik da udarite u zemlju ili noge. Držite sekiru ispruženim rukama, daleko na osovini sekire, i dobićete najveću moguću snagu. Drška sekire treba da bude horizontalna kada sekira udari u drvo. 

Veliki, kvrgavi trupci 

Ako imate velike trupce ili kvrgave i granaste komade, njihovo odvajanje samo sekirom može biti teško. Izbegavajte da gurate sekiru sa strane, jer je možete oštetiti, pa čak i slomiti dršku. Umesto toga, možda ćete morati da koristite klinove koje zabijate u drvo maljem tako da se drvo cepa. Umetnite klin broj dva dalje u pukotinu tako da se proširi, a zatim nastavite da pomerate klinove dok se ceo trupac ne rascepi. Nemojte koristiti običnu sekiru za ovo jer se može oštetiti, koristite samo sekiru za cepanje drva ili malj. 

Kakvu sekiru treba da imate? 

Postoje različite vrste sekira za različite namene, ali ako želite da kupite sekiru za što efikasnije cepanje drva, trebalo bi da izaberete sekiru za cepanje drva. Veća svestrana sekira takođe će biti dobar izbor, ali prednost sekire za cepanje drva je u tome što ima oblik posebno namenjen za cepanje drva za ogrev, što znatno olakšava posao. Sekira za cepanje drva ima veliku, tešku, klinastu glavu za bolje cepanje drva. Sekira za cepanje drva je napravljena da seče duž zrna drveta, za razliku od sekire za drvo koja je napravljena da ih seče. Varijanta je malj za cepanje drva, čiji je takozvani grlić malja namenjen za udaranje klinova ako naiđete na neobično kvrgave komade drveta. 

Mere zaštite pri sečenju drva 

Neophodno je da budete pažljivi kada cepate drva i da se uverite da niko drugi ne bude u blizini bloka za sečenje dok ste vi kod njega. Dobra ideja je da nosite zaštitne naočare kako vam komadići drveta ne bi dospeli u oči, kao i rukavice kako biste sprečili pojavu žuljeva i oštećenja kože šake. Sigurnosne cipele sa čeličnim delom na prstima su takođe dobre, makar samo zato što štite vaše prste u slučaju pada trupaca.