Chainsaw 562XP - EU, Spainish Image
  1. Vodič
  2. Preporučeni proizvodi
Saveti pri kupovini

Budite zaštićeni i utopljeni – oprema za motorne testere koja vam treba za početak

Kad se radi o HTZ opremi i odeći, u raznim zemljama važe razna pravila i propisi. Bez obzira na to gde ste, ove stvarčice će vam poboljšati bezbednost pri radu motornim testerama.

1. Šlem

Šlem sa zaštitom za sluh, vizirom i zaštitnim naočarima. Šlem je osmišljen da vas štiti od grana i udaraca. Vizir treba da pokriva celo lice da bi ga zaštitilo od ogrebotina i piljevine, a zaštitne naočare dodatno štite oči. Zaštita za sluh štiti od glasne buke, koja može da povredi slušne organe. Umeci i jastučići zaštite za sluh se vremenom habaju, pa ih treba redovno menjati. Važno je i da zamenite sam šlem u skladu sa preporukama u priručniku i uputstvu za održavanje konkretnog proizvoda. To je potrebno jer plastika šlema stari i postaje lomljiva, uglavnom zbog UV svetla. Husqvarna šlemovi imaju kalendar na koji upisujete prvi dan korišćenja. Naš šlem serije Forest i Technical ima indikator isteka na osnovu UV zračenja, koji će pokazati kada je vreme da ga zamenite.

2. Jakna / bluza za šumarstvo

Jakna za šumarstvo treba potpuno da pokrije gornji deo tela, da je u dobro vidljivim bojama i sa refleksivnim površinama, a treba da ima i ventilaciju.

3. Zaštitne pantalone / nogavice

Zaštitne pantalone moraju da imaju zaštitu od lanca testere koja ispunjava međunarodne standarde i lokalne zahteve. Zaštita od lanca testere sastoji se od postave sa nekoliko slojeva veoma jakih vlakana koji se mogu upetljati u lanac. Ipak, ovaj proizvod ne umanjuje potrebu za bezbednim rukovanjem motornom testerom i ne pruža sveobuhvatnu zaštitu. Važno je da se pridržavate smernica proizvođača o pranju. Ako zasečete zaštitni sloj, pantalone treba baciti.

4. Zaštitne čizme

Čizme treba da su opremljene zaštitnim kapicama za prste, zaštitom od lanaca motornih testera i đonovima sa dubokom šarom (zaštita od klizanja) u skladu sa nacionalnim standardom. 

5. Radne rukavice

Uvek treba da nosite radne rukavice da biste se zaštitili od posekotina, ogrebotina, ulja i goriva. Uverite se da na levoj rukavici postoji zaštita od lanca, jer ta zaštita zaustavlja lanac onog trena kada je dotakne. To je slično zaštitnim pantalonama (pogledajte tačku 3). 

6. Paket za prvu pomoć

Paket za prvu pomoć treba da je lako dostupan i pri ruci.

Preporučeni proizvodi

(5)