Uputstva i vodiči

Bezbednosni zahtevi za motorne testere

Rad motornim testerama je opasan posao. Međutim, ako poštujete osnovne preporuke, moći ćete da se rešite nesigurnosti i da se u potpunosti koncentrišete na zadatak koji je pred vama.

Pre nego što počnete
Postoji nekoliko stvari koje treba uraditi pre početka rada motornom testerom. Ako radite sami, ne zaboravite na ova pravila:
 1. Recite nekome gde ćete raditi
 2. Parkirajte vozilo tako da možete brzo da izađete
 3. Uvek nosite mobilni telefon

1. Bezbednosna oprema motornih testera

Uverite se da ste pravilno obučeni i opremljeni za posao. Sve motorne testere se isporučuju sa obaveznim bezbednosnim funkcijama (pogledajte polje sa činjenicama). Većina Husqvarna motornih testera opremljena je i sistemom TrioBrakeTM, koji dozvoljava da u svakom trenu zaustavite lanac desnom rukom.

Najčešća povreda pri radu motornom testerom je laceracija. Laceracija znači „povreda koja je razderala kožu“ i ponekad se širi tako da uključi iskrzanu i pokidanu posekotinu, što je tačno ono što se dešava kad lanac povuče tkivo.

Nošenje odgovarajuće opreme može da spreči mnoge povrede. Što se tiče odeće, nacionalni standardi određuju pravila. Sva Husqvarna zaštitna odeća za rad motornom testerom je testirana i odobrena u skladu sa relevantnim evropskim i međunarodnim standardima tamo gde je to neophodno. Gde god da ste, obavezno koristite:

Preporučeni proizvodi

(5)
Professional Chainsaw

2. Plan za bezbednost na mestu rada

Kada dođete na mesto rada, vreme je da planirate obaranje. Najpre se uverite da niko nije bliži drvetu koje planirate da oborite od rastojanja koje iznosi bar dve visine tog drveta. Pregledajte drvo da biste utvrdili da li je oštećeno truljenjem ili pukotinama. Da li je drvo nagnuto? U kom smeru treba oboriti drvo, imajući u vidu dalje radove?

3. Smer obaranja

Većina stabala ima prirodan pravac pada. Na njega utiče nagib stabla, oblik grana i opterećenje krošnje ili grana snegom. Ako niste sigurni na koju stranu je drvo nagnuto, malo se odmaknite i proverite je viskom.

U određenoj meri možete da naterate drvo da padne kako vi želite, ali za to su potrebni znanje, iskustvo i prave alatke za pomoć pri obaranju. Stabla čiji je drvenasti deo oslabio, npr. mrtva i trula stabla, uvek treba obarati u najlakšem smeru.

Images Working with chainsaws, part 2

4. Rukovanje motornom testerom

Na kraju, evo saveta za rukovanje motornom testerom. Korišćenjem odgovarajuće tehnike smanjićete opasnost od povrede ili istegnuća.

 1. Hvatanje palcem Potpuno sklopite prste oko drške, stavite levi palac ispod prednje ručke da biste smanjili silinu povratnog udarca.
 2. Bliski kontakt Ne bojte se testere. Držite je blizu tela da biste imali ravnotežu i preciznost.
 3. Položaj Optimalni radni položaj je kada stojite levim stopalom ispred desnog i povijenih kolena, a ne leđa.
 4. Spadanje lanca Lanac ne sme da se rotira kad se premeštate.
 5. Bezbedno rastojanje Uverite se da nema nikog na 3 m od vas kada radite motornom testerom.
Bezbednosne funkcije motorne testere i njihov smisao
 • Štitnik od povratnog udara i kočnica lanca garantuju da se lanac zaustavlja ako se testerom ne barata pravilno u slučaju povratnog udara
 • Blokada gasa je osmišljena tako da testera radi samo dok je određeno dugme pritisnuto
 • Hvatač lanca zaustavlja odletanje lanca u slučaju da pukne ili sleti sa vodilice
 • Štitnik za desnu ruku štiti desnu ruku u slučaju da lanac pukne ili sleti sa vodilice
 • Lako pristupačna komanda za zaustavljanja omogućava da trenutno zaustavite lanac
Dva brza saveta za bezbednost pri radu motornom testerom
 • Pohađajte kurs! Niko nije stekao iskustvo pri radu motornom testerom za jedan dan, a ako kao početnik vežbate sami, možda naučite pogrešnu tehniku.
 • Proverite opremu! Vaša motorna testera je opremljena bezbednosnim funkcijama. Redovno ih proveravajte.