„Napravite plan i pridržavajte ga se.“

Kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnom stadionu, Friends Arena, Simeon Liljenberg zna o čemu govori. Kako kažu treneri, treba imati strategiju. „Prvo, važno je napraviti detaljan plan održavanja i stalno ga poboljšavati – a onda ga i poštovati“, kaže on. Evo Liljenbergovih pet savjeta za najbolji mogući fudbalski teren.

Automower sports content - Story 3 photos

1. Detaljno proučite travu

Da biste napravili plan, važno je da dobro proučite i upoznate teren. Ne potcjenjujte značaj gledanja i dodirivanja trave. Definišite najlošije oblasti i aktivno radite na tim tačkama, poredeći ih sa odličnim. „Površina ispred golova je po pravilu više pohabana. Ostale površine takođe mogu da budu osjetljive, na primjer, možda nadstrešnice klupa bacaju sjenku na njih. U ovom primjeru, recimo, za te površine treba da izaberete sjeme trave koja dobro podnosi sjenku.

„Naravno, plan je samo plan. Sezona možda bude neuobičajeno suva, ili kišna, ili se igra više utakmica nego što očekujete. Svašta što može da utiče na stanje terena može da se dogodi. „Važno je biti prilagodljiv, spreman za sve vrste promjena.“

Automower sports content - Story 3 photos

2. Obezbijedite vitalne hranljive materije

Ima li smeđih, mrtvih tačaka? Da li trava raste gusto ili raštrkano? To bi moglo da znači da morate da češće đubrite teren da biste obezbijedili da trava dobija sva važna hranjiva da bi dobro rasla i bila zdrava. „Primijetio sam da mnogi klubovi đubre previše rijetko i da ne znaju koje đubrivo koriste“, kaže Simeon. Pored potrebe za jačim đubrenjem, smatra i da mnogi njegovatelji terena treba nauče koje đubrivo da koriste, zavisno od izgleda trave na terenu i efekta koji žele da postignu.

Automower sports content - Story 3 photos

3. Stalno dodajte sjeme trave

Imate li izložene oštećene površine kojima treba dodatna njega? Pametan način podsijavanja sjemenom trave je razbacati sjeme prije treninga ili utakmice i naprosto pustiti igrače da ih „posade“ tokom igre. Pored korekcija izloženih površina, veoma je važno i raditi preventivno. „Poželjno je podsijavati triput godišnje“. Postepena zamjena trave je ključ uspjeha. Tako teren postaje otporniji na vodu i jači. To su samo neke od pogodnosti.“

Automower sports content - Story 2 photos

4. Češće aerišite travnjak

To bi moglo da napravi veliku razliku. „Smatram da je ovo zanemarena stavka u mnogim fudbalskim klubovima. Čuo sam i vidjeo da se neki tereni aerišu samo nekoliko puta po sezoni. To uopšte nije dovoljno. Treba da aerišete bar 7–10 puta po sezoni, pa i više, ako imate vremena.“ Aerisanje omogućava da voda siđe sa površine, uvodi gasove u tlo i pravi bolju klimu za korjenove, omogućujući im da prodiru u tlo kroz žljebove nastale aeracijom. „Ne možete da previše aerišete fudbalski teren“, kaže Simeon.

Automower sports content - Story 3 photos

5. Odmah popravite oštećenja

Najprije se pobrinite za oštećene tačke. To vrijedi truda. Ne prepuštajte ih same sebi, jer se često ne oporave. Takođe, popravite ih odmah. Što duže čekate, to duže travi treba da se oporavi. I nemojte samo da gurnete dio travnatog tepiha na mjesto ako se olabavio, navodi Simeon i objašnjava zašto: „Kad vraćate komad travnatog tepiha na mjesto, treba da ga dobro utisnete u zemlju, da ispod ne bi ostao vazdušni džep, koji može da dovede do sušenja trave.”

Automower sports content - story 1 photos

O Simeonu Lilienbergu

Živi: Sa ženom i dvoje djece u gradiću Nosebro, sjeveroistočno od Geteborga u Švedskoj.
Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima. Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu, Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gdje pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
Omiljene ekipe: Tottenham Hotspur FC, London, UK.