Uputstva i vodiči

Zima stiže – pripremite teren za hladno vrijeme

Ljeto je prošlo i lišće uveliko opada. Sportska sezona se privodi kraju, i vrijeme je da se misli na predstojeće hladne dane. Razmišljanje o hladnim danima za njegovatelja zelenih površina znači i razmišljanje o najboljoj zaštiti travnjaka od zimske hladnoće, da bi u najboljoj formi dočekali proljeće. Zajedno sa Simeonom Liljenbergom, rukovodiocem održavanja terena na švedskom nacionalnom stadionu, Friends Arena, predstavljamo vam najbolje savjete za pripremu terena tako da bude u punoj snazi i spreman za rast kad se snjegovi i hladnoća povuku.

Očistite otpatke

Možda se ovo podrazumijeva za fudbalski teren, ali prvo se postarajte za oštećena i gola mjesta. Zatim se uvjerite da na terenu nema ničega. Ako tokom hladnog vremena i ispod snijega na terenu ostane neki predmet, svojom težinom može da prignječi travu i napravi mrtvu tačku. U proljeće, trava na tom mjestu biće tanja i bleđa nego na ostatku površine. Tokom zime povremeno očistite travnjak za svaki slučaj.

Automower sports content - story # 7 photos

Poslednje košenje

Poslednje košenje u sezoni je jedno od najvažnijih. Trava prekida rast tokom zimskih mjeseci, pa posljednje košenje u sezoni treba da ostavi malo višu travu nego inače. Što je trava viša, to može da primi više sunčeve svjetlosti, ali ako bude previsoka, svjetlost ne dopire do zemlje, tako da će vjerovatno požutjeti pri korijenu.

Ako travnjak obično kosite na visinu od 25 mm, poslednje košenje treba da bude na visini od 30–35 mm. Promijenite podešavanja visine košenja na vašoj kosačici.

„Trava obično prekida rast kad temperatura siđe ispod sedam stepeni celzijusa, i važno je pratiti prognozu da biste isplanirali kad da poslednji put pokosite za sezonu, kaže Simeon Liljenberg. „Važno je i da promijenite noževe na kosačici prije košenja, jer tupi noževi mogu da smlate vrhove trave, i učine ih slabim i krhkim, manje otpornim na rast gljivica ako padne snijeg.”

Ne zaboravite da đubrite

Da bi trava imala najbolje uslove tokom predstojećih hladnih dana, treba da je nađubrite. Treba da dobro pregledate travnjak da biste znali koje đubrivo koristiti. Uzorci tla i analiza biljnog soka pomoći će da se odredi nivo hranjivih materija u travi i pokazaće šta treba dodati za najbolji uticaj.

Automower sports content - story # 7 photos

Postarajte se za alatke

Kad uradite sve što možete za travnjak, posvetite se alatkama i pripremite ih za zimsko čuvanje. Servisirajte kosačicu prije nego što je uskladištite za zimu, bilo sami ili u Husqvarna servisu. Husqvarna serviseri sve temeljno čiste, provjeravaju funkcionisanje, elektroniku, noževe, ažuriraju softver i drugo. Izbaciće svu travu i prljavštinu iz unutrašnjosti, da ne bi izazivala probleme i zadržavala vlagu u kosačici.

Ako riješite da sami servisirate kosačicu, obavezno detaljno pratite servisna uputstva da biste je pripremili za sledeću sezonu na najbolji način.

Onda ostaje samo da se ušuškate i čekate povratak toplog proljećnog sunca!

O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: Sa ženom i dvoje dece u gradiću Nosebro, severoistočno od Geteburga u Švedskoj.
  • Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu, Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gde pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
  • Omiljena ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.
Automower sports content - story 1 photos