Automower sports content - Story 4 photos
  1. Vodič
  2. O Simeonu Liljenbergu
  3. Proizvodi
Uputstva i vodiči

Pravljenje savršenih uslova za brz i zabavan fudbal

Tvrdoća fudbalskog terena može da znatno utiče na utakmice koje se na njemu igraju. Ali, kako da znate da li je teren premekan ili pretvrd? Stručnjak za travu na sportskim terenima, Simeon Liljenberg dijeli osnovne savjete i pokazuje kako se tereni širom svijeta mjere radi odobrenja da se na njima igraju prvenstva.

„Probaj da budeš u njihovim kopačkama“

Jak tempo i precizni pasovi zahtijevaju tvrđi teren. Dakle, kako da znate je li teren u savršenom stanju? Prvo treba da provjerite koliko je tvrd – samo obujte kopačke i prošetajte po terenu. „Saznajte kako igrači doživljavaju teren – budite u njihovim cipelama. To ja uvijek radim, i preporučujem to i drugima“, kaže Simeon Liljenberg. Kaže i: „Ako osjetite krampone, onda je teren vjerovatno pretvrd.“

Činjenično stanje najbolje ćete saznati „čekićem“

Tvrdoća terena može da se utvrdi na još jedan način, alatkom koja se zove Clegg udarni čekić. Mjerenje se vrši zahvaljujući gravitaciji. Alatka se sastoji od čekića za sabijanje koji se otpušta sa fiksne visine u vertikalnoj vodećoj cijevi. Kad udari površinu, precizni akcelerometar registruje i izračunava usporavanje u jedinici zvanoj „vrijednost udara“ (IV). 65–80 se smatra za dobar IV, tj. to znači da teren obezbjeđuje najbolje uslove za igru. „Klubovi ne moraju da ovo stalno rade. Međutim, ako ste organizator velikog takmičenja, ne bi bilo loše da obavite ovakav test.“

Automower sports content - Story 4 photos

Mjerenje kotrljanja lopte

Mnogi rukovodioci za provjeru terena koriste posebnu rampu za kotrljanje lopte. Ako vam je cilj da ispunite FIFA standarde za teren na kom mogu da se igraju prvenstva, lopta bi trebalo da se kotrlja 5–8 metara. Ako se kotrlja duže, to znači da je teren pretvrd i treba ga zalivati i aerisati. Kraće kotrljanje ukazuje na mekši teren i potrebu za smanjenjem zalivanja – a možda je i trava previsoka. „Redovno košenje je ključno za gladak teren.

…i da vidimo koliko odskakuje

Visina odskakivanja lopte ukazuje na to da li je fudbalski teren premekan ili pretvrd. Lopta treba da odskoči 70–100 cm posle ispuštanja sa visine od oko dva metra. „To se takođe nalazi u FIFA propisima. To je jednostavan test i dobar standard, za koji mislim da se većina fudbalskih klubova trudi da ga ispuni“. Ako lopta odskače manje od 70 centimetara, teren je mekan i vrijeme je da se smanji zalivanje. Odskakivanje više od 100 cm znači da je teren tvrd, pa treba da uradite suprotno – zalivajte ga više i možda ga i aerišite. To može da znači i da je trava rijetka i da je treba podsijati.

Automower sports content - Story 4 photos

Ne zaboravite da pitate igrače

Važno je razgovarati sa igračima i saznati njihovo mišljenje o stanju terena. Na kraju, sve ovo i radimo da bi oni imali sve šanse da daju najbolju moguću igru. Kakav fudbalski teren žele igrači? „Ima raznih mišljenja, ali rekao bih da većina aktuelnih igrača više voli tvrd teren. To se možda dešava jer su navikli da igraju na vještačkoj travi, koja je veoma tvrda.“ Zaključak: ne zalivajte previše. To je generalno bolje za terene, a što postaju tvrđi, to ćemo imati više prilike da gledamo brže i zabavnije utakmice.

Automower sports content - Story 4 photos
O Simeonu Liljenbergu
  • Živi: Sa ženom i dvoje dece u gradiću Nosebro, severoistočno od Geteburga u Švedskoj.
  • Obrazovanje: Održavanje trave na sportskim terenima na univerzitetu Sv. Andrija u Škotskoj.
  • Zanimanje: Stručnjak za travu na sportskim terenima.
  • Posebni zadaci: Simeon radi kao rukovodilac održavanja terena na švedskom nacionalnim fudbalskom stadionu, Friends Arena. Radi i kao konsultant za sportske terene za Švedski fudbalski savez, gde pregleda i odobrava terene koji se koriste za najjaču švedsku fudbalsku ligu.
  • Omiljena ekipa: Tottenham Hotspur FC, London, UK.
Automower sports content - story 1 photos