Hedgehog
Novosti i mediji

Husqvarna grupa predstavlja novo istraživanje o bezbednosti robotske kosačice

Nedavno istraživanje univerziteta u Oksfordu o opasnosti robotskih kosačica po ježeve ukazalo je na postojanje ogromnih razlika u nivoima bezbednosti robotskih kosačica. Robotske kosačice kompanija Husqvarna grupe su se dobro pokazale na testu, jer su, pored ostalih bezbednosnih funkcija, sve opremljene laganim (3 g) zakretnim noževima. Husqvarna grupa pozdravlja istraživanje na tu temu i raduje se sledećem istraživanju dr. Rasmusen.

U Oksford studiji, istraživači su zaključili da tri tehničke karakteristike značajno povećavaju indeks bezbednosti robotskih kosačica. Ovo su sve funkcije koje Husqvarna grupa ima u raznim kombinacijama modela danas.

- Rezultati moje novoobjavljene studije ukazuju da su neki modeli robotskih kosačica prouzrokovali ozbiljne povrede uginulim ježevima u testovima, ali postojale su pomena vredne razlike u stepenu nanetih povreda, sa nekim mašinama koje konstantno nisu uzrokovale povrede. Ustanovili smo da određene tehničke karakteristike povećavaju indeks bezbednosti robotskih kosačica. To su: okretni noževi, klizne ploče i pogon na prednjem točku, navodi dr. Sofija Lund Rasmusen.

- Pozdravljamo novo istraživanje dr. Rasmusen i jedva čekamo da saznamo ishod njenog budućeg istraživanja. Nadamo se da ćemo moći da blisko sarađujemo da nastavimo da učimo i tako dalje poboljšavamo naše proizvode. Bezbednost je naš prioritet od kada smo predstavili prvu komercijalnu robotsku kosačicu 1995. To je fundamentalno za ono što smo mi kao kompanija, navodi Margareta Finstedt, direktor laboratorije za inovacije u kompaniji Husqvarna.

Automower 450X feature

O istraživanju

U studiji, koju je sprovela dr. Rasmusen i njen tim istraživača sa Oksford i Alborg univerziteta, 18 modela robotskih kosačica je ispitivano u testovima sudara sa uginulim ježevima. Svaka robotska kosačica je testirana 12 puta; korišćenjem ježeva u predstavljajuće četiri kategorije telesne težine i postavljenim u tri različita položaja. Uginuli ježevi su uzeti iz centara za rehabilitaciju ježeva, iz slučajeva kada nije bilo moguće spasiti njihove živote.

Više čitanja

Pitanja i odgovori u vezi sa istraživanjem mogu se pronaći ovde.

Husqvarna je prikupila 10 saveta kako bi učinila da bašte budu više prijateljsko okruženje za ježeve. Pročitajte savete ovde.

Primerak celog izveštaja može se pronaći ovde.

Za više informacija, obratite se:

Margareta Finstedt, direktor laboratorije za inovacije u kompaniji Husqvarna
+46706786158
margaretha.finnstedt@husqvarnagroup.com

Dr. Sofija Lund Rasmusen
Broj mobilnog telefona u Ujedinjenom Kraljevstvu: +44 7871837510
Broj mobilnoj telefona u Danskoj: +45 22117268
sophie.rasmussen@zoo.ox.ac.uk