Uputstva i vodiči

Raščišćavanje posle oluje pomoću motornih testera – kako ostati bezbjedan kad se priroda naljuti

Porodice zarobljene u kućama. Drveće pada na vas dok radite. Kao vatrogasac u Misisipiju, koji je često na udaru oluja, Vudmen Spajts ima bogato iskustvo u radu motornim testerama u teškim uslovima. Kao što je opasan posao raščišćavanja posle oluje – posao koji treba da rade samo obučeni profesionalci. „Video sam sve“, kaže on.

Vudmen Spajts
Godina: 23
Zanimanje: Vatrogasac, vatrogasna stanica Starkvil 
Živi u: Ponotok, Misisipi

Raščišćavanje oblasti pogođene olujom je jedan od najopasnijih zadataka koji se obavlja motornim testerama. Statistički, više povreda se desi tokom raščišćavanja nego tokom oluje. Vudmen Spajts i njegove kolege u vatrogasnoj službi Starkvila su uvek spremni da krenu na posao, sa svojim lančanim testerama pri ruci. Tokom prošlog zadatka koji se odnosio na oluju, raščišćavanje je bio ključni deo posla za dolazak na mesto nezgode – porodična kuća na koju se srušio veliki hrast.

„Primili smo poziv; veliko drvo je probilo krov kuće. Međutim, da bismo stigli tamo, morali smo da raščistimo ulice od drveća koje je padalo na sve strane.“

Vudmenova ekipa je koristila lančane testere da raščisti prolaz. Zadatak je imao nekoliko izazova – električni požari, pali vodovi, krš.

„Najvažnije je ostati staložen. Ako počnete da radite ne razmišljajući, povredićete se. Nema mnogo gorih prilika u kojima možete da se povredite“, kaže Spajts.

Zahvaljujući dobrovoljcima koji su pomogli u sklanjanju odsečenih grana i otpadaka, prvi deo raščišćavanja je bio gotov za 30 minuta, i vatrogasci su mogli da uđu u kuću. Tu smo otkrili da je krošnja ogromnog drveta potpuno zakrčila hodnik i zarobila porodicu u jednoj od soba na spratu.

„Prvo smo proverili napetost grana, srećom, nije je bilo. Tako smo odsekli grane i porodici oslobodili prolaz.“

„Najvažnije je ostati staložen. Ako počnete da radite ne razmišljajući, povredićete se.“

Koji je najvažniji savet korisnicima lančanih testera pri raščišćavanju posle oluje?

„Ne zaboravite – ako ikad sumnjate hoćete li se snaći u situaciji – nemojte to da radite. Ako mislite da niste dobro opremljeni ili dovoljno iskusni, a ne radi se o apsolutno hitnom slučaju, prepustite taj posao profesionalcu.“

7 profesionalnih saveta za raščišćavanje posle oluje

Pre nego što počnete
 1. Gledajte. Napravite spisak oštećenja. Ima li oborenih žica ili otpada na ili blizu drveća?
  Da li u drvetu postoji napetost koja će uticati na to kako se kreće?
 2. Razgovarajte. Uvjerite se da su svi angažovani na raščišćavanju profesionalci koji znaju svoj posao. Ovaj posao treba da obavljaju osobe koje su prošle kroz odgovarajuću obuku.
 3. Plan bjekstva. Uvijek prije početka rada provjerite imate li rutu za bjekstvo.

1. Ponesite odgovarajuću opremu

Obezbedite korišćenje odgovarajuće HTZ opreme kad rukujete lančanom testerom. Treba i da redovno proveravate ispravnost bezbednosnih funkcija opreme. Ponesite i komplet za prvu pomoć i dodatno ulje i gorivo za opremu.

Ne zaboravite, najbolja stvar koju možete da imate pri ruci kad radite motornom testerom je pratilac. Izbegavajte da radite sami.

„Obično imamo komandira, koji raspodeljuje zadatke članovima tima. Često ima i dobrovoljaca koji pomažu. Važno je da svi umešani pravilno komuniciraju pre početka posla, jer posle bude teško čuti išta kroz buku motorne testere i zaštitu za uši“, kaže Spejts.

Oprema za rad u šumi punoj stabala oborenih olujom
 1. Puna lična zaštitna oprema
 2. Paket za prvu pomoć
 3. Fluorescentna jakna
 4. Lanac testere sa efikasnim bezbednosnim funkcijama
 5. Kompletan pojas za drvoseče
 6. Kombinovani kanister
 7. Sekira
 8. Klinovi za sprečavanje zaglavljivanja
 9. Šipka za lomljenje sa dužom drškom
 10. Rezervni lanci i mačevi
 11. Veoma dug mač, za rad sa bezbednog mesta
Images Working with chainsaws, part 2

2. Planirajte posao

Kad prilazite oblasti koju je zahvatila oluja, uvek procenite situaciju. Ima li oborenih žica ili otpada u krošnjama? Ima li napetosti stabala i ima li drveća iščupanog iz korena? Ne treba da započinjete rad u području dok dobro ne sagledate sa čim imate posla. Veoma je važno i da isplanirate putanju za bekstvo, ako se išta dogodi.

„Jedini tren da nešto brzo uradite tokom raščišćavanja je kad vidite da drvo pada ka vama. Tad treba samo da bacite testeru i pobegnete po planiranoj putanji“, kaže Spejts. 

3. Rezanje na mestu na kom postoji tenzija

Čest izazov pri raščišćavanju posle oluje je tenzija oborenog drveća. Tenzija može da dovede do neočekivanog kretanja pri sečenju drveta, grane mogu da iskoče i povrede vas, ili stablo može da se prevrne i da vas priklješti.

Spajts objašnjava kako izlazi na kraj sa oborenim stablima sa tenzijom:

„Počnemo tako što odrežemo sve male grane, da bismo bolje sagledali situaciju. Zatim uklonimo što je moguće više težine sa stabla pre rezanja grana koje su napete. Nastavljamo malim zasekom na napetoj strani, da bismo oslobodili malo tenzije, i polako i kontrolisano pravimo tri-četiri dodatna mala zareza, dok se tenzija potpuno ne ukloni. Najvažnije je da se ovo radi polako i korak po korak.“

To je opasan posao koji treba da obavljaju samo obučeni profesionalci.

Ako je lanac prekomerno zategnut: Otvor na strani pritiska

Images Working with chainsaws, part 2

Varijacija gdje režete samo sa unutrašnje strane luka (strane pritiska). Napravite rez kao otvoren usmjeravajući urez sa većim uglom otvaranja. Režite pomalo sa obije strane dok pritisak ne počne da se oslobađa. Pritisak se pri dobroj kontroli i usmjeravanju oslobađa polako. Pazite na nos vodilice da biste spriječili povratni udarac.

Za umjereno zategnut lanac: Otvorite kontrarez

Images Working with chainsaws, part 2
 1. Urežite otvoren usmeravajući urez sa unutrašnje strane luka zakrivljenog debla, do otprilike trećine debljine stabla.
 2. Ostanite sa unutrašnje strane luka i režite postepeno sa spoljne strane luka u centar ureza dok se stablo ne slomi.
Obarajte pravilnim redosledom
Stabla koja povalja oluja treba do kraja oboriti u pravcu duvanja vetra.
Ne rizikujte i obezbedite da uvek imate rutu za bekstvo.
Počnite od stabala na vrhu, da biste smanjili opasnost od toga da padnu u opasan položaj i zarobe vas.
Drveće na slici oboreno je sledećim redosledom: 1, 2, 3 i 4.
 1. Nagnuto drvo
 2. Slomljeno drvo, viseće/oboreno drvo
 3. Ležeće drvo iščupano iz korena
 4. Vertikalno slomljeno drvo, visoki panjevi
Illustration Use Wwc part 2

4. Obaranje nagnutog drveta

Najpre oborite nagnuto drvo. Korenje drveta je verovatno pod naponom i položaj mu je nestabilan. Iz tog razloga, nikad ne prolazite kroz prostor na koji će drvo pasti. Oborite drvo sa bezbednim uglom pravo iza ili, na strmim nagibima, V-rezom ili dubokim V-rezom. Drvo će tada pasti polako i ostaće povezano na panj bez pucanja ili udaranja u nešto.

5. Obaranje slomljenog drveća sa krošnjama koje vise

Porodice zarobljene u kućama. Drveće pada na vas dok radite. Kao vatrogasac u Misisipiju, koji je često na udaru oluja, Vudmen Spajts ima bogato iskustvo u radu lančanim testerama u teškim uslovima. Kao što je opasan posao raščišćavanja posle oluje – posao koji treba da rade samo obučeni profesionalci. „Video sam sve“, kaže on.

 1. Počnite odsecanjem krošnje, da bi okretanje bilo lakše.
 2. Okrenite slomljeni deo nadole kukom za okretanje, trakom za okretanje, ili ga oslobodite mašinom.
 3. Sad oborite visoko deblo na uobičajeni način. Ali, vodite računa – trupac obično pada brzo, može da se ritne donjim krajem i da se otkotrlja na nepredvidiv način.

6. Uklanjanje drveća iščupanog iz korena

Images Working with chainsaws, part 2

Drveće koje je vetar iščupao iz korena nikad ne režete najpre od donjeg kraja ako postoji i najmanji rizik da bi koren mogao da odskoči u vašem pravcu. Ako treba iseći celo drvo lančanom testerom, najbolje je početi od krošnje. Tako se oslobađa sva napetost pre nego što stignete do korenja. Počnite okresivanje drveta tako da možete lako da vidite da li je deblo pod tenzijom.

Izmerite dužinu prvog trupca od vrha i presecite deblo na tom mestu. Takođe, možete da režete i na mestu gde stablo počinje da se širi u koren, da koren ne bi mogao da odskoči. Pomoću vitla ili traktora sa hvatačem nagnite iščupano drvo visokog panja unazad.

Upozorenje: Kad se deblo odseče, drvo iščupano iz korena ne sme da se ostavi da stoji. Drvo koje nije potpuno oboreno može da padne na prolaznike i izazove teške povrede ili smrt.

Ručno rezanje korena pre mašinskog odsecanja sme da se radi samo kad ne postoji rizik od preturanja drveta iščupanog iz korena. Takođe, morate da budete na bezbednom mestu ako trupac odskoči.

Stablo koje se preseče pri korenu može da se velikom silom pomeri u stranu. Zato treba da imate slobodnu putanju za bekstvo iza vas. Stanite tako da vam drvo iščupano iz korena bude sa leve strane i režite deblo sa svoje desne strane, oko 0,5 m uz stablo. Tako imate zaštićene noge ako stablo odskoči u stranu kad se prereže.

7. Obaranje slomljenog drveća sa krošnjama koje ne vise

Slomljeno drveće i visoki panjevi se obaraju na uobičajen način, kao i normalno drvo. Ali, vodite računa – trupac obično pada brzo, može da se ritne donjim krajem i da se otkotrlja na nepredvidiv način.

Images Working with chainsaws, part 2