Uputstva i vodiči

Kako se usitnjavaju trava i lišće

Đubrenje travnjaka travom i lišćem može da vam uštedi i vreme i novac. Evo naših najboljih saveta za đubrenje travnjaka usitnjenom travom i lišćem.

Uticaj usitnjavanja
Usitnjavanje trave i lišća ima mnoge pozitivne efekte, npr. uštedu vremena i novca i kvalitet i izgled travnjaka. Evo liste pogodnosti koje dobijate usitnjavanjem:
  1. Pretvaranje otpada u hranljive materije smanjuje potrebe za đubrenjem
  2. Poboljšanje životne sredine mikroorganizama
  3. Deblji sloj humusa
  4. Nema potrebe da uklanjate ili kompostirate otpad, što je dobro, jer bacanje pokošene trave dodatno opterećuje već preopterećene deponije

Kad usitnjavati

Usitnjavanje treba raditi kad su mikroorganizmi u tlu aktivni. To znači da temperatura površinskog sloja tla treba da bude najmanje 6 stepeni celzijusa. Ako redovno usitnjavate dok trava ne raste, na primer, tokom toplih letnjih meseci ili kasno u jesen ako živite u podneblju sa izraženim godišnjim dobima, usitnjen materijal se raspada malo ili nimalo. Posledično, raste rizik od stvaranja travne slame.

Usitnjavanje pokošene trave

Ostaci trave sadrže 80–85% vode, zbog čega se brzo raspadaju, uz mali rizik da stvore svoj slame, za razliku od drugih ostataka biljaka. Raspadanje pokošene trave se najbrže dešava samo ako svakim košenjem uklonite oko trećinu dužine vlati. Međutim, nikad ne treba da pokosite više od polovine dužine vlati, jer to povećava rizik od dehidracije zbog gubitka tečnosti iz biljke.

Usitnjavanje lišća

Kad usitnjavate lišće, možete da uštedite novac i vreme ako lišće koje pada na živu ogradu, cvetne leje i staze oduvate na otvorene travnate površine, gde rajder kosačica opremljena jedinicom za usitnjavanje može da ih isecka.

Komplet za usitnjavanje

Kako se Husqvarna kosačici ugrađuje komplet za usitnjavanje

Saznajte više

Kad je bolje sakupiti

Ne zaboravite da usitnjavanje ne može da potpuno zameni tradicionalno prikupljanje lišća. Zato je dob ro da prikupite preostalo lišće pre poslednjeg košenja u sezoni, kad je temperatura tla ispod 6 stepeni Celzijusa i trava prestaje da raste. U suprotnom raste opasnost od problema kao što su povećani napadi gljivičnih oboljenja tokom zime.

Usitnjavanje lišća na raznim mestima u svetu
Zavisno od klimatskih uslova, pri usitnjavanju treba uzimati u obzir različite stvari. U severnoj Evropi, na primer, važno je upamtiti prilikom usitnjavanja lišća da samo mali udeo lišća
otpadne pre prvog mraza, dok veliki deo lišća otpadne ubrzo nakon prvog mraza.
Puštanjem da trava raste nekoliko santimetara viša od uobičajenog u jesen, možete – tokom kratkog
perioda – usitniti više ostataka lišća, jer su usitnjeni ostaci skriveni u nešto višoj travi.