Uputstva i vodiči

Kako da obnovite travnjak dodatnim sejanjem

Kada uništavač korova ne progrize i smeđe mrlje preuzmu kontrolu, lako je početi sumnjati da li će vaša bašta ikada izgledati isto. Ali postoji nada. Uvek možete započeti sa obnavljanjem travnjaka.

Pre nego što počnete
Setva ili travnjak? Odlučite koja vam vrsta obnove treba – novo seme ili novi travni tepih – proveravajući koliko je veliki oštećeni deo travnjaka. Ako je manje od 40 procenata mrtvo, sejanje je dovoljno.

Zašto obnova? Pokušajte da shvatite šta je dovelo do uništavanja travnjaka. To je važno prilikom biranja novog
semena i može uticati na ostale odluke tokom obnavljanja.

Procenite trud. Pre započinjanja, pokušajte da izračunate koliko je veliki posao pred vama. Da li je potrebno
da iznajmite aerator? Da li biste želeli da koristite rasipač? Da li treba da unajmite profesionalca za delove
posla?


Postoji razlika između obnove travnjaka dodavanjem novog semena i početka skroz iznova sa novim travnim tepihom. Ako je više od 40 posto trave na vašem travnjaku oštećeno, trebali biste probati sa ovim drugim, ali ako ustanovite da je manje od 40 posto travnjaka oštećeno ili prekriveno korovom, dobro je ponovno sejanje, tj. dodavanje više semena vašim postojećim biljkama trave. U ovom članku ćemo se baviti obnovom travnjaka ponovnim sejanjem.

Pomaže nam Jan Karlson, stručnjak za komercijalne travnjake i baštu u kompaniji Husqvarna. Ako vam želi dati samo jedan savet, uradite ispitivanje tla – iskopajte malo zemlje i pošaljite je u laboratoriju radi rezultata. Mnogi vlasnici kuća preskaču taj korak jer ne znaju za njega. Ili zbog troškova. Ali zapravo, započinjanje obnove sa ispitivanjem tla je sigurno ulaganje.

„Ako ne analizirate tlo, nikada nećete znati šta mu je potrebno da bi bilo bolje. Možete đubriti iznova i iznova bez postizanja rezultata. Ispitivanje tla će vam reći šta da radite, ali isto tako šta da ne radite. Pružiće vam troškovno efikasan akcioni plan”, pojašnjava Karlson.

Samo vršenje ispitivanja tla razlikuje se od zemlje do zemlje, ali generalno to se obavlja u komercijalnim laboratorijama. Laboratorija će vam objasniti detaljan pristup postupku što će vam biti od koristi kada krenete se obnavljanjem.

1. Odlučite kada ćete obnavljati

Sezona obnavljanja varira u zavisnosti od dela sveta u kojem živite, ali je važno da se uverite da je tlo dovoljno toplo kako bi biljke proklijale i rasle. To znači da bi temperatura tla trebala da bude najmanje 10° celzijusa. „Jedno pravilo glasi da sačekate nakon prvog košenja u sezoni, kada je travnjak ozeleneo i kada znate da je trava počela da raste”, ističe Karlson.

2. Utvrdite razlog propadanja travnjaka

Ako utvrdite zašto se stanje travnjaka pogoršalo, možete da koristite to znanje za donošenje pravih odluka tokom obnavljanja. Na primer, ako se travnjak proredio zbog rastućeg drveća koje zasenjuje travnjak i takmiči se za vodu i hranljive materije, trebalo bi da odaberete sorte trave otporne na senku. Možda biste takođe želeli da orežete neke delove drveta, otvarajući se za više sunčeve svetlosti i padavina.

Grass

„Neke informacije možete dobiti samim gledanjem travnjaka, ali definitivno preporučujem da se izvrši propisno ispitivanje tla”, navodi Karlson.

3. Uklonite korov i travnu slamu

Započnite stvarno obnavljanje uklanjanjem korova – posebno onog višegodišnje vrste – ručno ili pomoću herbicida. Time se sprečavaju druge vrste u takmičenju sa vašom novom travom. Ako koristite herbicide, obavezno pročitajte nalepnice i pratite uputstva. Korišćenjem većine proizvoda ćete moći da zasejete za sedam dana, ali neki preparati za uklanjanje korova sprečavaju klijanje semena tri do šest nedelja.

Proverite da li je potrebno da se rešite travne slame kopanjem malog dela travnog tepiha, nekoliko centimetara u dubinu. Ako je spužvasti sloj debeo više od dva centimetra kada ga komprimujete, vreme je da vam travnjak bude očišćen. Ako vam je travnjak veći od 300 kvadratnih metara, želećete da koristite motorne grabulje ili zasekač. Za male travnjake će biti dovoljno ručno grabuljanje.

4. Pripremite tlo

Osim korišćenja za uklanjanje travne slame, vertikalna kosačica sa zasekačem se može koristiti za pripremu gredica za novo seme. Pređite po celom travnjaku sa postavljenim zupcima da zarežete površinu zemlje do dubine od otprilike 0,3 do 1,3 centimetra, a zatim počistite velike nakupine otpada sa lokacije. Drugi način pripreme tla je opsežno provetravanje. Ako izaberete ovu metodu, potrebno je da pređete ceo travnjak 3–5 puta da se kompletno provetri.

Ipak, najbolji rezultat se postiže obavljanjem oba gore pomenuta: aerifikacija praćena vertikalnim košenjem. Ovo će snažno poboljšati snabdevanje vodom semena i sadnica u nastajanju.

„Previše gusto ili pretvrdo tlo uobičajeni su problemi vlasnika zemljišta. Otežava dotok vode i kiseonika do korena trave, što dovodi do slabog rasta. Aerator stvara ulaze u tlo za vazduh i vodu, a vertikalna kosačica sa zasekačem cepa travne biljke, ostavljajući vam više biljaka i gušći travnjak.”

5. Zalijte travnjak

Pravilno zalivanje travnjaka je ključno. Seme trave i sadnice trebaju vodu za klijanje i rast. Tlo ne mora biti natopljeno, ali pazite da je barem vlažno. Ako se travnjak oseti suvim i šanse za kišu su male, počnite da stvarate rezervu vode u zemljištu tako što ćete prskalicu pokretati sat ili dva dnevno nekoliko dana pre setve.

„Ravnomerno snabdevanje travnjaka vodom je veoma važno. Ako to uradite i temperatura tla je pristojna, na dobrom ste putu”, ističe Karlson.

6. Koristite đubrivo

Đubrenje će podstaći osnaživanje i rast vašeg novog semena i sadnica i trebalo bi to učiniti neposredno pre setve. Nanesite azotno đubrivo sa sporim oslobađanjem. Ako ste uradili ispitivanje tla, znaćete da li vašem travnjaku treba i dodatni fosfor i kalijum.

Tractor YTH with spreader

7. Seme

Ako vam je travnjak u relativno dobrom stanju, možete da koristite mešavinu semena koju ste koristili i ranije. Ako ste radili ispitivanje tla, imaćete dobre pokazatelje koje seme da koristite.

Možete ručno da bacite seme, ali ako želite da se uverite da je seme jednako raspoređeno, najbolji način je da koristite rasipač.

„Neki rasipači se mogu povezati na zasekač. Preporučujem centrifugalni rasipač”, dodaje Karlson.

8. Uživajte

„Nema potrebe da dugo čekate pre nego što počnete da uživate u svom novoobnovljenom travnjaku. Kada ste ponovo sejali, možete da počnete odmah da ga koristite, kosite kao što biste uobičajeno kosili”, navodi Karlson.