Uputstva i vodiči

Izvucite maksimum iz svoje motorne kose

Kada je u pitanju posao raščišćavanja, motorna kosa je vaša najsvestraniji alat. U ovom vodiču za korišćenje motorne kose, pronaći ćete listu savjeta za bezbjedan i efikasan rad sa Husqvarna motornom kosom.

Prvo, ako planirate raščišćavanje velike oblasti, započnite pravljenjem cjelokupnog plana. Time osiguravate da nećete morati da prekidate rad i smišljate šta sledeće da uradite tokom rada te štedite dosta vremena. Uvijek hodajte sistematično na način koji vas vodi na vrijeme za sledeće dolivanje goriva. Ako radite na brdu, započnite u podnožju i radite postepeno se krećući nagore umjesto da se krećete gore i dolje.

Bezbjednosna oprema
Prilikom rada sa motornom kosom, nosite zaštitnu odjeću kao što je:

Podešavanje

Prije početka rada, neka vam pređe u naviku da provjerite postojanje vidljivih pukotina na nožu ili bilo kojoj drugoj opremi za rezanje koju koristite i uvjerite se u sledeće:

 1. Da su blokirajuća navrtka i poklopac rezervoara za gorivo propisno pritegnuti
 2. Da štitnik noža nije oštećen
 3. Da gas, prekidač za zaustavljanje i prigušivač rade kako treba
 4. Da se nož ne okreće kada je motor u režimu praznog hoda
 5. Da je remen udobno podešen i da sigurnosno oslobađanje funkcioniše

Pokretanje

Uvjerite se da nema osoba u vašoj blizini dok radite. Prikladno je rastojanje od najmanje 10 metara. Položite mašinu na tlo o čvrstu površinu i sa dijelom za rezanje udaljenim od predmeta u okruženju. Pritisnite nadolje mašinu jednom rukom, ne stopalom, i uhvatite ručicu startera drugom rukom. Lagano povlačite dok ne osjetite otpor a zatim povucite snažno i brzo. Kada se motor pokrene, ne zaboravite da resetujete kontrolu sauga.

  Motorne kose

  Saznajte više o našim motornim kosama

  Pročitajte više

  Uprtač

  Korišćenjem potpornog  uprtča, vi efektivno raspodjeljujete težinu motorne kose i dodajete odlični balans čime činite da mašina djeluje lakše kao i da je lakše njome manevrisati. Isto tako, u vanrednom slučaju, uprtač pruža funkciju brzog oslobađanja što vam omogućava da trenutno skinete motornu kosu. Pobrinite se da znate kako to funkcioniše prije početka rada.

  Brushcutter 325R

  Kako podesitimotornu kosu

  Kada ste podesili remen tako da vam odgovara tijelu, vrijeme je da se pređe na motornu kosu. Postoje tri stvari koje se mogu fino podesiti za postizanje maksimalne bezbjednosti i efikasnosti:

  1. Petlja. Prilikom puštanja ručice, nož za košenje treba da se nježno balansira na tlu. Da biste to postigli, podesite petlju vješanja na osovini dok ne dobijete odgovarajuću balansiranost. Za najbolje rezultate, uradite to dok je rezervoar napola pun.
  2. Upravljač. Upravljač se jednostavno bočno podešava. Podesite ga tako da je u položaju desno ispred vaših ruku.
  3. Ručke. Podesite ručke tako da je ugao vašeg lakta na otprilike 120° kada motorna kosa slobodno visi. Budite pažljivi kako ne biste nagnuli upravljače jer će to postaviti motornu kosu u položaj koji je suviše blizu vašem tijelu.
  Održavanje i servis
  Dobro naoštren nož čini vaš rad mnogo efikasnijim.
  Stoga, prilično često oštrite nož, poželjno nakon svakog dolivanja goriva.
  Redovno održavanje takođe produžava vijek trajanja vaše mašine.
  Obratite se lokalnom prodavcu kompanije Husqvarna ako nemate vremena da to uradite sami.
  Višestruko će se isplatiti.