Proizvodi i inovacije

Husqvarna 550 XP® Mark II i Husqvarna 545 Mark II – kapacitet rezanja

Naši testovi pokazuju da Husqvarna 550® XP Mark II ima veći kapacitet rezanja u odnosu na Stihl MS 261 C-M.

Illustration Use for Cutting Capacity on .com
  • Merenje vremena i broja obrtaja motora se vrši elektronski deset puta u sekundi.
  • Kad lančana testera prođe prvu tačku, merenje automatski počinje, a kad prođe drugu tačku, zaustavlja se.
  • Ove tačke su tako postavljene da se merenje vrši samo na drugoj cepanici.

Učinak rezanja najbolji u klasi

Tokom 2018, kompanija Husqvarna je sprovela obimno testiranje nove profesionalne testere 550 XP® Mark II, upoređujući je sa testerom Stihl MS 261 C-M. Testovi su sprovedeni u kontrolisanom okruženju i rezultati su konačni.

Šta je kapacitet rezanja?
Kapacitet rezanja opisuje koliko dobro lančana testera obavlja svoj glavni zadatak – brzo rezanje drveta.
 
Ovaj rezultat se direktno odnosi na kapacitet rada koji rukovalac može da obavi. Što je veći kapacitet rezanja, veća je radna efikasnost. U suštini, moći ćete da obavite više posla za manje vremena, što zauzvrat znači više profita za izvođača radova ili kompaniju.
 
Kako se meri kapacitet rezanja?
Kapacitet rezanja se uobičajeno meri u cm²/s, što je savladana površina poprečnog preseka po jedinici vremena, tj. koliko sekundi je potrebno za sečenje kroz trupac. Jednostavno se meri vreme koje je potrebno za sečenje kroz komad drveta pri maksimalnoj nominalnoj brzini, uobičajeno upoređujući merenja između različitih modela.
 
Kako je obavljen ovaj test?
Radi maksimalne tačnosti, ovaj test je izvršen u mehaničkom sistemu sa potpuno novim lančanim testerama i fabričkom opremom za rezanje. Obe testere su sekle kroz tri kvadratne cepanice, dimenzija 20x20 cm, bez kore.
 
Merenje je vršeno pri maksimalnoj nominalnoj brzini obrtaja. Lančana testera je radila na punom gasu, a broj obrtaja u minuti pri sečenju je korigovan silom korišćenom za guranje testere kroz trupac, pri čemu veća snaga odgovara manjem broju obrtaja u minuti.
 
Za test se koriste tri trupca poređana jedan na drugi, a brzina rezanja se meri na srednjem trupcu. Test je optimizovan tako da se tačna brzina postigne na drugom trupcu. Svaka testera pravi tri reza, koji se koriste se za izračunavanje razlike u kapacitetu sečenja između modela.
 
Koja se oprema za rezanje koristila?
Husqvarna 550XP® Mark II i 545 Mark II opremljene 15” Husqvarna X-force pixel mačem i Husqvarna X-cut SP33G lancem. Stihl MS 261 C-M je koristila 15” Stihl Rollomatic-e mač i Stihl RM3 lanac.
 
Rezultat
U svim testovima, Husqvarna 550 XP® Mark II je imala veći kapacitet rezanja u odnosu na Stihl MS 261 C-M, režući trupce za kraće vreme.
 
*Tvrdnja se odnosi na model 550 XP® Mark II koji je testirala Husqvarna u kontrolisanom okruženju