Kako da vam dvorište bude pogodno za pčele

Dobrobit pčela i drugih insekata je važna mnogim ljudima. Zato smo razgovarali sa našim partnerom, firmom Bienenbotschaft (ambasada republike Košnice), i sastavili smo osam korisnih savjeta i zanimljive informacije za pretvaranje dvorišta, terase ili balkona u mjesto koje odgovara pčelama i drugim bubicama.
Važno: Kada dizajnirate dvorište, nemojte da mislite samo na pčele, već i na sve druge bubice. Na kraju, glavna vrijednost tih životinjica je u oprašivanju, a ne u proizvodnji meda.

1. Hranite pčele cijele godine

Kad birate biljke za dvorište i terasu, koristite domaće vrste kad god je moguće, jer su vrste divljih pčela navikle na lokalne biljke, navode iskusni pčelari. Divlja vrsta biljke je uvijek poželjnija od uzgojne. Izbjegavajte biljke sa cvjetovima sa mnogo latica – izgledaju lijepo, ali veći broj latica se ponaša kao barijera, pa pčele ne mogu da dođu do nektara i polena, tako da nisu naročito korisne kao hrana. Umjesto toga izaberite mješavinu organski uzgajenih biljaka koje cvjetaju cijele godine i snabdijevaju insekte hranom. Pčele će biti zahvalne na izdašnom izvoru hrane, naročito na početku i kraju vegetativne sezone, tj. u proleće i u jesen. Biljke navedene u nastavku su naročito pogodne:

Early Bloomers
Rane cvjetnice
Lukovice poput krokusa, zimskog akonita, anemone i zumbula od grožđa, ali ne i kultivisani oblici tulipana. Što se tiče drveća, vrba, koja cvjeta od marta do maja, vrijedan je izvor hrane. Dostupno je u različitim veličinama i oblicima da odgovara svakoj bašti.
Summer favourites - Phacelia (Bienenfreund)
Omiljeni ljetnji
Bienenbotschaftova ljetnja biljka broj 1 pogodna za pčele je facelija, poznata i kao Bienenfreund – prijatelj pčela – na njemačkom jeziku Žuta slatka djetelina je još jedan odličan izvor nektara. Ako više volite da sijete višegodišnje livadsko cveće, najbolje je da koristite autohtono livadsko cvijeće, poput golubove skabioze, livadske žalfije ili kosmate potkovice.
Native Flowering Shrubs
Autohtoni cvjetajući žbunovi
Glog, trn, divlje ruže, vrba, trešnja i flamingo vrba su odlični izbori.
Bulbs
Lukovice
Da, ukusno za ljude, ali cvjetovi praziluka i luka su popularni i kod pčela. Zumbul od grožđa, Betlehemska zvijezda, ljubičasti luk i divlji tulipani – sve su to dobre ukrasne biljke. Kultivisani tulipani i dvostruke varijante su manje pogodni.
Wild perennials
Omiljene divlje perene
Između ukrasnih višegodišnjih biljaka, u svom vrtu pogodnom za pčele, pronađite mjesta za ove divlje trajne biljke: krutu živicu, običnu živicu, jagnjeće uši, mrtvu koprivu, crnoglavac, matičnjak, ljubičastu labavicu, tačkastu labavicu, češljugovinu, čičak, oman i volovske oči.
Bee and Lavender
Kulinarske biljke
Posadite majčinu dušicu, bilo koju vrstu žalfije, lavande i ruzmarina u svoju kuhinjsku baštu ili spiralni krevet kako biste učinili pčele srećnim.
Flowers
Porodica slačica
Ove biljke iz porodice slačica pružaju pčelama bogatu žetvu: divlja slačica, bijela slačica, noćna ljubičica, zimska kreša, kamenita trava, kamenjarka, žuta migjoneta, reseda luteola, gorčica i ljubičasta kamenjarka.
Flowers
Livadsko cvijeće
Ove sorte su radost posmatrati na livadi, pa zašto ih ne biste donijeli kući u svoju baštu? Pčele vole zvončiće, trolist, kukuruzni cvijet, livadsku žalfiju, esparsetu, tratinčice, stolisnik, ptičju grahoricu, grm grahorice, skabiozu i cvijeće udovice.
Automower 330X

2. Livada ili travnjak?

Svaki baštovan treba da se zapita: „Treba li mi livada sa korisnim korovima ili zeleni travnjak?“ I jedno i drugo imaju jake argumente. Pogotovo na većim površinama, ekstenzivna ali dobro njegovana livada zahtijeva manje košenja i predstavlja vrijedno stanište za divlje životinje. Međutim, mnoge porodice žele travnjake bez ijedne djeteline i drugih uljeza, da bi djeca mogla da trče bosa okolo bez bojazni od uboda.

HUSQVARNA SAVJET: Za održavanje livada sa biljkama manje visine koristite Husqvarna kosačice koje malčiraju travu. Za to je podesite na najviši nivo. To nižim biljkama, kao što su djetelina i bijele rade daje priliku da cvjetaju na nižem nivou, i stvara livadu sa biljkama manje visine.

Cherry blossom

3. Drveće, žbunovi i grmlje koji odgovaraju pčelama

„Grmlje, žbunje i stabla nisu samo važan izvor hrane, pogotovo u gradovima, već i mjesto na kom brojne vrste insekata mogu da se kriju – i lijegu”, kaže Antonio iz Bienenbotschaft-a. Na izabranim mjestima treba omogućiti različitom grmlju da slobodno raste i rađa, čak i u malim dvorištima. I ovdje je idealno imati više vrsta, da bi insekti imali čime da se hrane tokom cijele godine.

Ove vrste grmova su naročito dobre za pčele: Dren, glog, divlje ruže. Od drveća je pogodna iva, voćke kao što su divlja trešnja i jabuka, i uvozna Evodija.

Rustic wall

4. Ne mora uvijek biti ogromna livada: spiralni kreveti i 'divlji uglovi'

Mirisne, ukusne, i, kako kažu u Bienenbotschaft-u, dragocjene i za pčele i za nas – spiralne leje zasađene biljem kao što su žalfija, majoram, bosiljak i slični sadrže obilje hrane za insekte. A hrane i pčele cijele godine: ruzmarin cvjeta u proljeće, žalfija tokom ljeta, potočarka i u septembru, a bosiljak sve do oktobra. Pored toga, brojne rupe, pukotine i šupljine koje su česte u takvim lejama su dobra mjesta za izlijeganje i razvoj insekata.

Insekti će se oduševiti i inicijativom da napravite divlji ćošak u dvorištu – od hrpe kamenja i mrtvog drveta do zidova prekrivenih bršljanom, obezbijediće stanište i zaklon mnogim vrstama insekata i paukova, gmizavcima, vodozemcima, pticama i malim životinjama. Između proljeća i ljeta, neke vrste pčela lijegu jaja u postojeće ili iskopane rupe u drvenom materijalu i kolčevima. Ako želite da pomognete tim pčelama, diskretno nabacajte mrtvog drveta ispod žbunova.

Flowers and plants

5. Hrana za pčele i druge insekte na balkonima i terasama

Lako je pretvoriti terase i balkone u raj za pčele ako na njima gajite cvijeće. Kariopteris je veoma dobra vrsta za tu namjenu. Više savjeta za cvjetnice koje su veoma pogodne za pčele:

  1. Mješavina za kasno cvjetanje, sa cvijećem koje cvjeta do oktobra: neven, zevalica, potočarka.
  2. Kombinacija biljaka i cvjetova: matičnjak i majčina dušica sa zvončićem, ili kadifa.
  3. Za zalogaj i posmatranje pčela: jagoda, patlidžan, paprike, paradajz u saksiji.
  4. Saksije sa mirisnim biljkama: Engleska lavanda, žalfija, matičnjak, vranilovka.
Bee hotel

6. Pomoć pri traženju smještaja za pčele

Pored prikladnih biljaka, vještačke duplje za košnice u krugu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za pašu su od ključnog značaja za divlje pčele. Nažalost, mnoge vještačke duplje za košnice nemaju očekivane osobine, jer su napravljene od pogrešnog materijala ili nisu konstruisane na odgovarajući način. Zapušteni ćoškovi, stari zidovi i kamare mrtvog drveta koje smo već pomenuli su već u poziciji da pomognu pčelama.

Pored prikladnih biljaka, vještačke duplje za košnice u krugu od 200 do 300 metara od biljaka koje pčele koriste za pašu su od ključnog značaja za divlje pčele. Nažalost, mnoge vještačke duplje za košnice nemaju očekivane osobine, jer su napravljene od pogrešnog materijala ili nisu konstruisane na odgovarajući način. Zapušteni ćoškovi, stari zidovi i kamare mrtvog drveta koje smo već pomenuli su već u poziciji da pomognu pčelama.
Organizacija Bienenbotschaft je sarađivala sa istraživačima da bi napravila savršen prirodan dom za pčele: prirodnu habeetat® košnicu u deblu, ažuriranu u skladu sa Zajdlerovim postulatima pčelarstva. Košnica se konstruiše pravljenjem šupljine u deblu da bi se pčelama i drugim insektima obezbedilo stanište kakvo im odgovara kao vrsti. Pčele udomljene na taj način ne koriste se za skupljanje meda, nego se ostavljaju da u miru žive svoje živote.

7. Ne zaboravite piće

I insekti moraju da piju. Mala udubljenja u velikom kamenju i veliko kamenje u kupatilu za ptice punom vode po sunčanom danu su sjajna mjesta sa kojih pčele mogu da piju. A i dvorišna jezerca su dobri izvori vode za mnoge životinje i insekte. Kad smo kod toga, da li ste znali da mnogim vrstama divljih pčela voda ne služi samo za piće, nego im je neophodna i radi pravljenja saća? Voda im služi pri izradi maltera za ćelije u kojima legu jaja.

8. Bez pesticida

Oni koji više vole prirodniji izgled dvorišta nastoje da izbjegavaju pesticide i vještačka đubriva. Skoro uvijek postoje dobre prirodne alternative. Upotreba korisnih insekata za suzbijanje štetnih je oproban način, i takve insekte možete da lako i jeftino poručite onlajn. Ako niste sigurni, uklanjanje ili skraćivanje biljaka koje su oboljele ili napadnute štetočinama je takođe bolja alternativa u dvorištima prilagođenim pčelama.

Kombinovanjem nekoliko pristupa za prilagođavanje dvorišta pčelama, svaki baštovan može da učini nešto da bi pomogao dobrobiti tih dragocjenih insekata.