Chainsaw 562XP - EU, Spainish Image
  1. Vodič
  2. Preporučeni proizvodi
Saveti pri kupovini

Budite zaštićeni i utopljeni – oprema za motorne testere koja vam treba za početak

Kad se radi o HTZ opremi i odjeći, u raznim zemljama važe razna pravila i propisi. Bez obzira na to gdje se, ove stvarčice će vam poboljšati bezbjednost pri radu motornim testerama.

1. Šlem

Šlem sa zaštitom za uši, vizirom i zaštitnim naočarima. Šlem je osmišljen da vas štiti od grana i udaraca. Vizir treba da pokriva cijelo lice da bi ga zaštitio od ogrebotina i piljevine, a zaštitne naočari dodatno štite oči. Zaštita za uši štiti od glasne buke, koja može da povrijedi organe za sluh. Umeci i jastučići zaštite za sluh se vremenom habaju, pa ih treba redovno mijenjati. Važno je i da zamijenite sam šlem u skladu sa preporukama u priručniku i uputstvu za održavanje konkretnog proizvoda. To j potrebno jer plastika šlema stari i postaje lomljiva, uglavnom zbog UV svijetla. Husqvarna šlemovi imaju kalendar na koji upisujete prvi dan korišćenja. Naš šlem serije Forest, Technical, ima i indikator isteka na osnovu UV zračenja, koji će pokazati kad je vrijeme da ga zamijenite.

2. Jakna/bluza za šumarstvo

Jakna za šumarstvo treba da potpuno pokrije gornji dio tijela, da je u dobro vidljivim bojama i sa refleksivnim površinama, i treba da ima ventilaciju.

3. Zaštitne pantalone/nogavice

Zaštitne pantalone moraju da imaju zaštitu od lanca testere koja ispunjava međunarodne standarde i lokalne zahtjeve. Zaštita od lanca testere sastoji se od postave sa nekoliko slojeva veoma jakih vlakana koji se mogu upetljati u lanac. Ipak, ovaj proizvod ne umanjuje potrebu za bezbjednim rukovanjem motornom testerom i ne pruža sveobuhvatnu zaštitu. Važno je da se pridržavate smjernica proizvođača o pranju. Ako zasječete zaštitni sloj, pantalone treba baciti.

4. Zaštitne čizme

Čizme treba da su opremljene zaštitnim kapicama za prste, zaštitom od lanaca motornih testera i đonovima sa dubokom šarom (zaštita od klizanja) u skladu sa nacionalnim standardom. 

5. Radne rukavice

Uvijek treba da nosite radne rukavice da biste se zaštitili od posjekotina, ogrebotina, ulja i goriva. Uvjerite se da na lijevoj rukavici postoji zaštita od lanca, jer ta zaštita zaustavlja lanac onog trena kad je dotakne. To je slično zaštitnim pantalonama (pogledajte tačku 3). 

6. Paket za prvu pomoć

Paket za prvu pomoć treba da je lako dostupan i pri ruci.