Uputstva i vodiči

Bezbjednosni zahtjevi za motorne testere

Rad motornim testerama je opasan posao. Međutim, ako poštujete osnovne preporuke, moći ćete da se riješite nesigurnosti i da se u potpunosti koncentrišete na zadatak pred vama.

Pre nego što počnete
Postoji nekoliko stvari koje treba uraditi pre početka rada lančanom testerom. Ako radite sami, ne zaboravite na ova pravila:
 1. Recite nekome gde ćete raditi
 2. Parkirajte vozilo tako da možete brzo da izađete
 3. Uvek nosite mobilni telefon

1. Bezbednosna oprema lančanih testera

Uverite se da ste pravilno obučeni i opremljeni za posao. Sve lančane testere se isporučuju sa obaveznim bezbednosnim funkcijama (pogledajte polje sa činjenicama). Većina lančanih testera kompanije Husqvarna opremljena je i sistemom TrioBrakeTM, koji dozvoljava da u svakom trenu zaustavite lanac desnom rukom.

Najčešća povreda pri radu lančanom testerom je laceracija. Laceracija znači „povreda koja je razderala kožu“ i ponekad se širi tako da uključi iskrzanu i pokidanu posekotinu, što je tačno ono što se dešava kad lanac povuče tkivo.

Nošenje odgovarajuće opreme može da spreči mnoge povrede. Što se tiče odeće, nacionalni standardi određuju pravila. Sva Husqvarna zaštitna odeća za rad lančanom testerom je testirana i odobrena u skladu sa relevantnim evropskim i međunarodnim standardima tamo gde je to neophodno. Gde god da ste, obavezno koristite:

Professional Chainsaw

2. Plan za bezbednost na mestu rada

Kad dođete na mesto rada, vreme je da planirate obaranje. Najpre se uverite da niko nije bliži drvetu koje planirate da oborite od rastojanja koje iznosi bar dve visine tog drveta. Pregledajte drvo da biste utvrdili da li je oštećeno truljenjem ili pukotinama. Da li je drvo nagnuto? U kom smeru treba oboriti drvo, imajući u vidu dalje radove?

3. Smer obaranja

Većina stabala ima prirodan pravac pada. Na njega utiče nagib stabla, oblik grana i opterećenje krošnje ili grana snegom. Ako niste sigurni na koju stranu je drvo nagnuto, malo se odmaknite i proverite je viskom.

U određenoj meri možete da naterate drvo da padne kako vi želite, ali za to su potrebni znanje, iskustvo i prave alatke za pomoć pri obaranju. Stabla čiji drvenasti deo je oslabio, npr. mrtva i trula stabla, uvek treba obarati u najlakšem smeru.

Images Working with chainsaws, part 2

4. Rukovanje lančanom testerom

Na kraju, evo saveta za rukovanje lančanom testerom. Korišćenjem odgovarajuće tehnike ćete smanjiti opasnost od povrede ili istegnuća.

 1. Hvat palcem Potpuno sklopite prste oko drške, stavite levi palac ispod prednje ručke da biste smanjili silinu povratnog udarca.
 2. Bliski kontakt Ne bojte se testere. Držite je blizu tela da biste imali ravnotežu i preciznost.
 3. Položaj Optimalni radni položaj je kad stojite levim stopalom ispred desnog i povijenih kolena, a ne leđa.
 4. Spadanje lanca Lanac ne sme da se rotira kad se premeštate.
 5. Bezbedno rastojanje Uverite se da nema nikog na 3 m od vas kad radite motornom testerom.
Bezbednosne funkcije lančane testere i njihov smisao
 • Štitnik od povratnog udara i kočnica lanca garantuju da se lanac zaustavlja ako se testerom ne barata pravilno u slučaju povratnog udara
 • Blokada gasa je osmišljena tako da testera radi samo dok je određeno dugme pritisnuto
 • Hvatač lanca zaustavlja odletanje lanac u slučaju da pukne ili sleti sa mača
 • Štitnik za desnu ruku štiti desnu ruku u slučaju da lanac pukne ili sleti sa mača
 • Lako pristupačna komanda za zaustavljanja omogućava da trenutno zaustavite lanac
Dva brza saveta za bezbednost pri radu lančanom testerom
 • Pohađajte kurs! Niko nije stekao iskustvo pri radu lančanom testerom za jedan dan, a ako kao početnik vežbate sami, možda naučite pogrešnu tehniku.
 • Proverite opremu! Vaša lančana testera je opremljena bezbednosnim funkcijama. Redovno ih proveravajte.