Forest
Законски прописи

Колачиња

Страницата може да користи технологија наречена „колачиња“. Колачињата се мали текстуални датотеки кои содржат информации што веб-страницата што ја посетувате ги зачувува на вашиот компјутер. Тие се користат за да овозможат дополнителна функционалност на Страницата и го олеснуваат анализирањето на користењето на Страницата.

Има два вида колачиња:

Постојано колаче: Овој вид колаче се користи за „запомнување“ информации, поставки, претпочитани вредности или токени за најавување помеѓу сесиите. Целта е да се создаде практично и побрзо користење на веб-сајтот. Овие колачиња имаат датум на истекување што го дава веб-серверот.

Колаче за сесија: Овој вид колаче се користи за да се следи, на пример, кој јазик сте го избрале на веб-страницата. Додека ја посетувате веб-страницата, ваквите колачиња привремено се зачувуваат во меморијата на вашиот компјутер. Колачето за сесија обично исчезнува кога ќе го затворите веб-пребарувачот.

 

Ги категоризираме нашите колачиња според нивната цел:

  • Строго неопходни: Овие колачиња се неопходни за функционирањето на веб-страницата и не може да се исклучат во нашите системи. Тие обично се поставуваат само како одговор на вашите дејства за барање услуги, како поставување претпочитани вредности за приватност, најавување или пополнување формулари. Можете да го поставите пребарувачот да ги блокира или да ве предупредува за овие колачиња, но тогаш некои делови на веб-страницата нема да функционираат. Овие колачиња не складираат информации за лична идентификација.
  • Перформанси: Овие колачиња ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај за да можеме да ги измериме и подобриме перформансите на нашата веб-страница. Тие ни овозможуваат да дознаеме кои страници се најмногу и најмалку популарни и да видиме како посетителите се движат низ веб-страницата. Сите информации што овие колачиња ги собираат се групираат и поради тоа остануваат анонимни. Ако не ги дозволите овие колачиња, нема да знаеме кога сте ја посетиле нашата веб-страница и нема да може да ги следиме нејзините перформанси.
  • Функционалност: Овие колачиња овозможуваат подобра функционалност и персонализација на веб-страницата. Колачињата може да ги поставуваме ние или оператори од трета страна чиишто услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не ги дозволите овие колачиња, тогаш некои или сите услуги може да не функционираат правилно.
  • Маркетинг: Нашите рекламни партнери може да ги поставуваат овие колачиња на нашата веб-страница. Овие компании може да ги користат колачињата за да изградат профил на вашите интереси и за да ви прикажуваат соодветни реклами на други веб-страници. Тие не складираат информации што ве идентификуваат директно, но се засноваат врз уникатно идентификување на вашиот пребарувач и уред за интернет. Ако не ги дозволите овие колачиња, ќе гледате помалку насочено рекламирање.
  • Надворешни/друштвени медиуми: Овие колачиња ги поставуваат различните услуги за друштвени медиуми што ги додадовме на веб-страницата за да ви овозможиме да ги споделувате нашите содржини со вашите пријатели и мрежи. Тие може да го следат вашиот пребарувач на други веб-страници и може да изградат профил за вашите интереси. Ова може да влијае врз содржините и пораките што ги гледате при посетата на други веб-страници. Ако не ги дозволите овие колачиња, нема да можете да ги користите или гледате овие алатки за споделување.
 

Колачиња што се користат на husqvarna.com

КОЛАЧЕ
ИМЕ НА КОЛАЧЕТРАЕЊЕ
КАТЕГОРИЈА
ОПИС
 ASP.NETsessionid СесијаФункционалноОва колаче го поставува нашиот систем за управување со содржините откако ќе ја отворите веб-страницата husqvarna.com. Колачето се користи за идентификување на ASP.NET сесијата на корисникот (ASP.NET е рамка за веб-апликации, оригинално развиена од Microsoft) и Husqvarna не го користи за никаква друга цел.
DoubleClickIDE, DSID390 денаМаркетинг Се користат за пласирање на нашите интернет реклами на други веб-страници. Некои наши веб-страници може да содржат електронски слики кои ни овозможуваат да видиме како корисниците ги користат тие страници. Тие исто така може да достават информации за користењето до DoubleClick.
За повеќе информации, кликнете овде.
Facebookfr, _fbp, _fbc90 денаНадворешни/друштвени медиуми            

Обезбедува информации за ефикасноста на нашите реклами на Facebook и ни овозможува да ги насочуваме нашите рекламни кампањи за корисниците кои ги користат нашите веб-страници и за корисниците со слични интереси или профили. Основниот код за пиксели ја следи активноста на нашата веб-страница (прибира информации како што се IP-адреси, информации за пребарувачот, локацијата на страницата, ID на пикселите и информациите за кликнатите копчиња при посетата на нашите веб-страници), со што овозможува основен референтен резултат за мерење конкретни настани. Мерењето на настаните ни овозможува да го следиме сообраќајот на веб-страницата и да му овозможиме на Facebook да ги користи тие податоци за да создава публика, која ние потоа би можеле да ја таргетираме. Погледнете го нашето Известување за надворешна приватност.
За повеќе информации во врска со колачињата на Facebook, кликнете овде.

Google AdsNID, SID6 месециМаркетинг
Овозможуваат приспособување на рекламите на услугите во сопственост на Google, како што е Google Search (Пребарување на Google).
За повеќе информации, кликнете овде
Google Analytics _dc_gtm, _ga, _gat, _gcl_au, _gid 2 години, 1 ден, 1 минута Перформанси  Google Analytics се користи за мерење и подобрување на перформансите на нашата веб-страница. Не се складираат чувствителни податоци или податоци за лична идентификација.
За да дознаете како да ги отфрлите или да ги избришете колачињата од Google, кликнете овде.
Следење од HusqvarnahqTracking30 минутиМаркетинг
Се користат за следење на бројот на прегледани страници и времето поминато на веб-страницата.

Husqvarna користи и колачиња од Google Analytics кои овозможуваат идентификување одредени демографски информации за маркетиншки цели. Корисниците остануваат анонимни за Husqvarna, која добива одредени информации од снабдувачот кои ѝ овозможуваат поефикасно да ги насочи своите маркетиншки активности. ID на клиентот анонимно ги идентификува посетителите помеѓу одделните сесии и се складира 26 месеци пред да се избрише.

Доколку не се согласувате со користењето на колачињата од страна на Husqvarna, повеќето пребарувачи ви дозволуваат да го конфигурирате вашиот пребарувач да ги одбива колачињата со промена на вашите поставки на пребарувачот. Меѓутоа, тоа може да ја ограничи функционалноста и некои поволности од користењето на Страницата.

Овој текст последен пат е ажуриран на 28 мај 2021 година.