Robotmaaiers17/05/2024

Een draadbreuk in uw Automower®-installatie vinden en repareren

Als het laadstation voor uw Automower®-robotmaaier een blauw knipperend lampje heeft en de Automower® Connect-app of het display van de maaier de foutmelding Geen lussignaal weergeeft, is er mogelijk een kapotte draad in uw installatie. Bekijk onze video en volg de onderstaande stappen om dit probleem op te lossen.

Samenvatting

Eerste controles

Voer de volgende visuele controles uit voordat u begint met de probleemoplossing:

  • Controleer alle bekende splitsingen in de lusdraad om er zeker van te zijn dat de draden goed zijn aangesloten en dat de connectoren niet beschadigd zijn. Gebruik, indien beschikbaar, de kaart die tijdens de installatie is getekend om u eraan te herinneren waar de draden oorspronkelijk zijn gelegd.

  • Als de foutmelding na deze eerste controles nog steeds wordt weergegeven, gaat u verder met de onderstaande stappen voor probleemoplossing.

Zoek het beschadigde gedeelte van de draad

Wij raden twee methoden aan om een draadbreuk te vinden:

Bekijk deze video of volg de onderstaande stapsgewijze instructies voor meer informatie over beide methoden voor het vinden en verhelpen van een draadbreuk in uw Automower®-installatie.

Tip! Als u ondertiteling wilt inschakelen, begint u de video af te spelen en klikt u op het tandwielpictogram voor instellingen. Kies vervolgens "Ondertiteling/CC" en selecteer een van de beschikbare talen.

Handmatig zoeken

Een kapotte draad in uw Automower®-installatie kan worden gevonden met een handmatige zoekmethode, waarbij het basisidee is om de begrenzingsdraad in tweeën te splitsen totdat het kapotte gedeelte is gevonden. Wij vertellen u hoe u dat doet:

1. Schakel de ECO-modus uit

De volgende zoekmethode werkt niet wanneer de ECO-modus actief is. Afhankelijk van uw Automower®-model kunt u de Automower® Connect-app of het display van de maaier gebruiken om de ECO-modus uit te schakelen. Volg deze stappen:

  1. Plaats de maaier in het laadstation.
  2. Open de Automower® Connect-app of druk op Menu op het display van de maaier.
  3. Selecteer Instellingen > ECO-modus.
  4. Verwijder het vinkje in het selectievakje.

2. Verwissel de koppelingen in het laadstation

  • Verwissel de aansluitingen van de geleidingsdraad en de begrenzingsdraad in het laadstation om het beschadigde gedeelte te identificeren. Begin door aansluiting AL en G1 te verwisselen. Als het indicatielampje constant groen brandt, bevindt de breuk zich ergens in de begrenzingsdraad tussen AL en het punt waar de geleidingsdraad is aangesloten op de begrenzingsdraad (dikke zwarte lijn in afbeelding 1). Daar moet u beginnen met zoeken naar de breuk.
  • Houd er rekening mee dat sommige Automower®-modellen extra geleidingsdraden hebben (G2, G3). U kunt de procedure bij deze herhalen.

Afbeelding 1

3. Zoek de breuk

Benodigde gereedschappen en uitrusting

Om het kapotte gedeelte van de draad te vinden, hebt u het volgende nodig:

  • Lusdraad en Automower®-connectoren (afbeelding 4)
  • Automower®-koppelingen (afbeelding 2)
  • Tang
  • Draadsnijgereedschap

Stappen om de breuk te lokaliseren

  1. Koppel de verdachte draad los: Koppel de vermoedelijk gebroken draad los van het laadstation.
  2. Breng een nieuwe lusdraad aan: Sluit het ene uiteinde van de nieuwe lusdraad via een connector aan op een lege aansluiting van het laadstation: AL of AR.
  3. Knip de draad halverwege door: Ga naar het midden van het vermoedelijk kapotte draadgedeelte en knip deze door.
  4. Sluit de nieuwe lusdraad aan: Sluit het andere uiteinde van de nieuwe lusdraad aan op het draaduiteinde dat nog steeds is aangesloten op het laadstation (dunne lijn in afbeelding 3).
  5. Controle van het indicatielampje: Controleer het indicatielampje van het laadstation. Als het lampje groen is, bevindt de breuk zich in het gedeelte met het losgekoppelde uiteinde (dikke lijn in afbeelding 3).
  6. De mogelijkheden van de locatie van de breuk beperken: Herhaal deze procedure totdat er nog maar een kort gedeelte van de draad over is. Hier bevindt zich de breuk.

Tip! Als het vermoedelijk beschadigde gedeelte van de begrenzingsdraad kort is, kan het eenvoudiger zijn om dit in zijn geheel te vervangen dan te proberen de exacte locatie van de breuk te bepalen.

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Handmatig zoeken met een draadbreukdetector

Om tijd te besparen en te voorkomen dat er draden worden doorgesneden tijdens de probleemoplossing, kunt u een draadbreukdetector gebruiken. Dit gereedschap is handig voor het opsporen van duidelijke draadbreuken, maar is mogelijk niet zo effectief bij gedeeltelijke draadbreuken.

In de bovenstaande video wordt uitgelegd hoe u de draadbreukdetector gebruikt.

Een kapotte draad repareren

Nadat u het kapotte gedeelte van de draad hebt gevonden, kunt u doorgaan met de reparatie.

Benodigde gereedschappen en uitrusting

  • Lusdraad en Automower®-connectoren (afbeelding 4)
  • Tang
  • Draadsnijgereedschap

Stappen voor de reparatie van de kapotte draad

  1. Knip de beschadigde draad af: Knip ongeveer 60 centimeter (2 feet) van elk uiteinde van de kapotte draad af om alle beschadigde gedeelten te verwijderen.
  2. Steek de draad in de connector: Steek beide draaduiteinden in de connector, één uiteinde per gat. Het maakt niet uit welk gat wordt gebruikt voor welk draaduiteinde.
  3. Controleer de ingestoken draad: Zorg ervoor dat de draden volledig in de connector zijn gestoken; gebruik de transparante zijde van de connector voor verificatie. Als u een pro-draad gebruikt, moet u de buitenste beschermlaag verwijderen voordat u de draad in de connector steekt.
  4. Knijp de connector vast: Knijp de connector samen met een tang.
  5. Fixeer de draad of graaf hem in: Voorkom nieuwe schade aan draden door de blootliggende begrenzingsdraad en de connector in te graven of deze met nieten stevig aan de grond te bevestigen.

Bekijk deze video voor gedetailleerde instructies over het aansluiten van een geleidingsdraad op de begrenzingsdraad:

Waarom zou ik een originele Automower®-connector gebruiken?

De Automower®-connector is speciaal ontworpen voor het repareren en verlengen van de begrenzingsdraad en voor het aansluiten van de geleidingsdraad. Deze is duurzaam, waterdicht en zorgt voor optimale prestaties.

Vraag professionele hulp

Als u hulp nodig hebt bij uw Automower®-installatie, neem dan contact op met uw lokale Husqvarna-dealer. Met hun ervaring en het gebruik van speciale gereedschappen kunnen zij u helpen uw Automower®-robotmaaier in een mum van tijd weer te laten werken.

Voorkom draadbreuk

Er zijn enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om draadbreuk in uw Automower®-installatie te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Naar boven↑

Was dit artikel nuttig?