Održavanje


Briga o vašoj opremi za rezanje

Motornoj pili je potrebno redovno servisiranje kako bi uvijek davala maksimalne performanse i trajala dugo vremena. Pogledajte vodič za održavanje koje možete raditi samostalno.

Pravilno zatezanje lanca

Pobrinite se da je lanac pravilno zategnut. Labavi lanac bi mogao iskočiti iz vodilice te vas povrijediti ili oštetiti motornu pilu. Prejako zategnuti lanac mogao bi prerano istrošiti vodilicu. Pravilno zategnuti lanac ne bi smio visiti ispod vodilice. Zategnutost lanca je pravilna kada je lanac u kontaktu sa donjom stranom vodilice i kada ga možete lako pomjerati rukom.

Uvijek ostavite lanac da se ohladi prije nego što počnete zatezanje. Kako se hladi, lanac će se skupiti.

Tensioning the chain

Podmazivanje lanca

Loše podmazivanje je glavni razlog brzog trošenja. Savjetujemo vam da provjerite i nadopunite ulje za lanac svaki puta kada nadolijevate gorivo. Husqvarna ulje za lance je razvijeno da osigurava dobro podmazivanje za naše rezne sisteme.

 1. Pokrenite motornu pilu

 2. Držite pilu iznad panja i pojačavajte gas

 3. Podmazivanje lanca je dobro ako možete vidjeti liniju ulja na deblu.

Lubricating the chain

Održavanje vodilice

Većina problema sa vodilicama nastaje kod lošeg zatezanja lanaca, lošem podmazivanju ili pogrešnim tehnikama korištenja. Područje koje je najviše podložno trošenju je na donjoj strani vodilice, gdje se i najviše reže.

 • Okrenite vodilicu svaki puta kada se promijeni lanac kako bi se jednakomjerno trošila
 • Redovito čistite utore na vodilici i dovod ulja
 • Jednakomjerno brusite rubove na vodilici
Cleaning the bar

Zamijenite vodilicu

Redovito provjeravajte vodilicu da li je istrošena i pretražite da li ima neravnina na vrhovima vodilice. Zamijenite vodilicu u slučaju da:

 1. Utori vodilice nisu dovoljni duboki da drže karike lanca. Provjerite to na dijelu vodilice gdje su utori najviše istrošeni.

 2. Lanac se ne drži ravno unutar utora.

Oštar lanac i pravilno podešavanje šablona za dubinu oštrenja

Održavanje vašeg lanca oštrim je ključno. Zbog toga smo pripremili i cijeli članak o tome kako naoštriti vaš lanac.

Povezani članci

 • 562XP
  Šuma

  Održavajte vaš lanac oštrim

  Piljenje sa tupim lancem dovodi do veće potrošnje goriva i prekomjernog trošenja. Srećom, možete lako izbjeći ovo tako što ćete oštriti svoje lance redovno i ispravno. Sve što trebate znati o oštrenje vaše motorne pile je ovdje.