Travnjak i bašta

Kako da obnovite svoj travnjak podsejavanjem?

Kada sredstvo protiv korova prestane delovati, smeđe mrlje će početi dominirati. Lako je početi sumnjati u to da će vaša bašta biti lepa kao pre. Ali, postoji nada. Uvijek možete početi ponovo sa obnovom vašeg travnjaka.

04037-48-L-001-8cm
Obnavljanje prema potrebi vašeg zemljišta
  • Vreme: U zavisnosti od veličine travnjaka i uređaja koji se koriste
  • Napor: Srednji
  • Nivo: Preporučen

Pre nego počnete

Sejanje ili postavljanje novog travnjaka? Odlučite na koji ćete način obnoviti svoj travnjak – novo seme ili nova površina. Najpre proverite koliki je postotak travnjaka uništen. Ako je procenat manji od 40, dovoljno je samo sejanje. 

Zašto obnoviti travnjak?
Pokušajte saznati što je uzrokovalo odumiranje travnjaka. To je važno prilikom izbora novog semena i može uticati na druge odluke tokom obnavljanja.

Procenite napor.
Pre nego što počnete, probajte izračunati o kolikom se to obimu poslova radi. Trebate li iznajmiti aerator? Želite li koristiti rasipač? Trebate li angažovati profesionalne usluge za ovu vrstu posla?


Postoji razlika između obnavljanja vašeg travnjaka dodavanjem novog semena i od počinjanja od same nule sa novim travnjakom. Ako je više od 40% trave na vašem travnjaku oštećeno trebali biste postaviti novi travnjak, ali, ako se radi o oštećenjima manjim od 40% i ako je korov u travi, tada je dovoljni dobro i podsemeniti. Pri tome će nam pomoći Jan Karlsson, ekspert za travnjake i bašte u Husqvarni. Ako bi nam dao samo jedan savet, taj bi bio da obavimo testiranje tla i to na način da iskopamo dio zemlje i pošaljemo ga u laboratorij kako bi dobili rezultate. Mnogo kućevlasnika preskače ovaj korak zato jer ne znaju da je to moguće ili se boje visokih troškova. Ustvari, početak obnavljanja travnjaka sa laboratorijskim ispitivanjem tla je vrlo dobro ulaganje.

„Ako ne analizirate tlo, nikad nećete znati što treba poboljšati. Možete završiti tako da gnojite tlo svako malo bez da dobijete ikakav rezultat. Testiranje tla će vam reći šta trebate raditi, a šta ne. Pruža vam cenovno učinkovit akcijski plan“, objašnjava Karlsson. 

Kako napraviti testiranje tla zavisi od dela sveta u kojem se nalazite, ali većinom taj dio posla obavljaju komercijalne laboratorije. Laboratorija će vam dati detaljniji uvid oko procedure koja će vam biti od pomoći kada krenete u obnavljanje vašeg travnjaka.

1. Odlučite kada ćete obnoviti travnjak


Sezona obnavljanja varira u zavisnosti od toga gde živite u svetu, ali je važno da budete sigurni da je tlo dovoljno toplo za seme da klija i raste. To znači da temperatura treba da bude najmanje 10° Celzijusa.  

“Jedno pravilo je da sačekate nakon prve sezone košenja, kada je travnjak ozelenio i vi znate da je počelo da raste“, kaže Karlsson.

2. Utvrdite uzrok odumiranja travnjaka


Ako saznate zašto je vaš travnjak odumro, to saznanje možete iskoristiti kako biste došli do ispravnih odluka tokom obnove. Npr, ako se travnjak proredio zbog stabala koja su počela bacati sene i uzimati mu hranjive materije i vodu, trebali biste odabrati vrste trave koje su otporne na sene. Trebali biste možda i orezati neke grane kako bi se propustilo više svjetlosti i kiša.
„Možete dobiti neke informacije samo i ako gledate prema travnjaku, ali ipak toplo vam preporučam da obavite laboratorijsko testiranje tla“, kaže Karlsson. 

3. Uklonite korov i seno


Samo obnavljanje započnite uklanjanjem korova – posebno višegodišnjeg – ručno ili herbicidom. To će ukloniti druge vrste biljaka da se takmiče sa vašom travom. Ako koristite herbicide pobrinite se za to da postupate u skladu sa navedenim upustvom. Većina tih proizvoda vam dozvoljava da posejete travu sedam dana nakon što ste koristili herbicid. Ali, neki od herbicida dozvoljavaju vam da sejete travu tek nakon tri do šest sedmica.

Provjerite stanje sa slamom tako da iskopate mali dio zemlje koji treba biti dubok desetak cm. Ako je spužvasti sloj debeo oko 2 cm nakon što sabijete tu zemlju, tada je vrijeme da krenete uklanjati slamu. Ako vam je travnjak veći od 300 metara, savetujemo vam da koristite motorne grablje ili traktorsku kosačicu sa aeratorom. Za manje travnjake savjetujemo vam da to obavite ručno.

Dead grass

4. Pripremite tlo


Uz mogućnost uklanjanja slame, traktorska kosačica sa aeratorom se može iskoristiti za pripremu setve semena. Prođite preko celog travnjaka sa nameštenom visinom zubaca od pola do jednog centimetra i zatim uklonite grabljama sve otpatke sa površine. Drugi način pripreme tla jest obimno prozračivanje. Ako odaberete ovu metodu, trebali biste proći preko cijelog travnjaka barem 3-5 puta kako biste ga u potpunosti prozračili. Međutim, najbolji rezultat dobiva se ako obavite sve što je prije bilo navedeno: prozračivanje nakon kojeg na red dolazi košenje. To će uveliko pomoći da voda dođe do semena koje bi trebalo početi klijati. 

„Previše nabijeno tlo ili tvrda zemlja su vrlo česti problemi za kućevlasnike. To otežava vodi i kisiku da prodru do korijenja trave što rezultira slabijim rastom. Prozračivač će stvoriti put za vazduh i vodu a traktorska kosačica sa aeratorom će razdeliti busenove trave što vam daje više biljaka i gušći travnjak.“

5. Zalijevajte svoj travnjak


Seme trave i sadnice trebaju vodu kako bi proklijalo i pustile korijenje. Tlo vam ne mora biti gnjecavo, ali se pobrinite da bude barem vlažno. Ako je zemljište suvo i ako su šanse za kišu male, počnite graditi rezervu vode u zemljištu tako da postavite prskalice koje bi dnevno prskale vodu sat do dva, nekoliko dana pre nego što počnete sejati.
„Održavanje travnjaka vlažnim vrlo je važno. Ako to radite i ako su temperature povoljne, na jako dobrom ste putu“, ističe Karlsson.
Husqvarna Garden Tractor with scarifier attachment

6. Koristite đubrivo


Đubrenje će ubrzati i pojačati rast vašeg novog semena, a ono bi se trebalo obaviti prije sejanja. Dodajte azotno đubrivo sa sporim otpuštanjem. Ako ste napravili laboratorijsko testiranje zemljišta, tada ćete znati da li mu treba dodati još fosfora i kalija.
Husqvarna Garden Tractor with spreader attachment

7. Seme


Kada vam je travnjak u relativno dobrom stanju, možete koristiti istu mješavinu semena koju ste i ranije. Ako ste napravili laboratorijsko testiranje zemljišta imaćete odličan pokazatelj koje semenje bi trebali koristiti.
  
Semenje možete bacati rukom, ali, ako želite biti sigurni da je semenje ravnomjerno razbacano, najbolji način za to bi bilo korištenje raspršivača.

„Neki raspršivači se mogu spojiti sa vašim aeratorom. Preporučio bih centrifugalni raspršivač“, dodaje Karlsson.

Grass seeds

8. Uživajte


„Nije potrebno dugo čekati pre nego što počnete uživati u svom novoobnovljenom travnjaku. Kada ste ga posejali, možete ga početi odmah koristiti. Možete ga kositi kao što biste ga i inače“, kaže Karlsson.