Održavanje travnjaka


Kako zalivati vaš travnjak

Pravilno zalivanje je potrebno kako biste imali zdrav i zelen travnjak. Ovdje ćete pronaći korisne savete kako održati vaš travnjak savršeno hidratiziranim. 

Dehidrirano zemljište se može pretvoriti u smeđe i oštro, ili čak odumreti. U drugu ruku, previše vode izbacuje vazduh iz zemljišta, ostavljajući travu bez kisika i u riziku od truljenja korijena. Tajna prekrasnog travnjaka je da se održava sasvim dovoljno hidratizovanim - celo vrijeme. Dobićete najbolje rezultate temeljitim zalivanjem ali ne prečesto. 

Znakovi dehidracije

U nekim podnebljima, kao što je na primer u Severnoj Evropi, je malo ili uopšte nema potrebe za zaljevanjem. Kako god, u toplijim u suvljim delovima sveta, trava mora biti zalivana redovno kako se nebi osušila. Evo nekih znakova dehidriranosti vašeg travnjaka:
 • Trava menja boju do svetlo zelene i onda počinje da žuti
 • Ivice listova se uvijaju i listovi se smežuraju
 • Vaši otisci stopala ostaju duže na travi

Kada zalijevati?

Ranije ujutru, je idealno vreme za zalivanje većine travnjaka . Trava će imati celi dan da se osuši i voda neće ispariti odjednom s obzirom da sunce neće imati vremena da ugreje zemljište. Kako god, manji trošan izbor je zalivanje noću. Samo budite pažljivi sa količinom vode tako da ne ostaje na vlasi trave preko noći, stvarajući vlažno okruženje - savršeno za rast gljivica. 

Koliko često i koliko količinski?

Ukoliko nema kiše, travnjak bi se trebao zalivati dva puta sedmićno, sa 10 do 15 mililitara svaki put. Ako trava nastavi dobijati nedovoljne količine vode, koren će izlaziti na površinu gde se voda nalazi i samim tim trava postaje još više osjetljivija na sušu. Korisite merač količine padavina kako biste proverili koliko vode je upio vaš travnjak. Takođe, prilagodite količinu snadbjevanja vode vrsti zemljišta, vodeći računa da vodi treba vremena da protekne dok zalivanje još traje.

Koju opremu koristiti?

Sistem za navodnjavanje (prskalica) je jednostavan i ugodan način da održavate svoju baštu hidratizovanom. Prskalice se mogu montirati na površini zemljišta, postavljene na nosače ili pomjerajuće celim travnjakom tokom zalivanja. Ako povežete vaše prskalice sa vašim kompjuterom za zalivanje, vi možete otiči čak i na odmor, znajući da će vaš travnjak i biljke biti negovane. 

Mnogi travnjaci imaju delove koje traže više vode, nego ostatak travnjaka. Postavite bure za kišnicu i iskoristite prikupljenu vodu za ručno zalivanje ovih delova.

Sprinkler system for watering the lawn

Povezani artikli

 • DT 22
  Travnjak i bašta

  Kako se ponašati prema slami na travnjacima

  Slama može vaš travnjak učiniti manje izdržljivim, nedovoljno jakim za sportove i ostale aktivnosti – a što je najgori mogući scenarij – može uvenuti i umreti. Evo i saveta iz Husqvarne oko toga kako ukloniti slamu i koje alate za uklanjanje koristiti.

 • R 152SV with BioClip cover
  Travnjak i bašta

  Kako da malčirate travu i lišće?

  Malčiranje vašeg travnjaka travom i lišćem vam može uštedjeti vreme ali i novac. Evo naših najboljih saveta kada da malčirate vaš travnjak sa pokošenom travom i lišćem.