Održavanje travnjaka


Kako da malčirate travu i lišće?

Malčiranje vašeg travnjaka travom i lišćem vam može uštedjeti vreme ali i novac. Evo naših najboljih saveta kada da malčirate vaš travnjak sa pokošenom travom i lišćem.

Malčiranje je sjajan način da se rešite opalog lišća, kao i ostataka od košnje trave. Korištenje rezne glave za malčiranje znači da kada su trava i lišće prvi put posečeni, oni potom budu opet bačeni u gornji dio rezne glave, a zatim padaju na oštrice kosačice drugi put. Tako se otpad fino reže.

Efekti malčiranja

Postoji mnogo pozitivnih efekata malčiranja ostataka od trave i lišća, a oni su ušteda vremena i novca. Jedan od tih rezultata jeste kvaliteta i izgled vašeg travnjaka. Pogledajte koje su sve prednosti malčiranja:

 1. Otpad se pretvara u hranjive tvari, čime se smanjuje potreba za dodatnim đubrenjem.
 2. Poboljšan mikro život
 3. Povećan sloj humusa
 4. Nema potrebe za uklanjanjem ili kompostiranjem otpada, što je dobro jer bacanjem trave se stvaraju, već ionako, pretrpane deponije.
BioClip feature film

Kada malčirati?

Malčiranje treba raditi samo onda kada je aktivan mikroživot u zemljištu. To znači da bi temperatura površinskog sloja vašeg zemljišta trebala biti najmanje 6 stepeni. Ako se malčiranje redovno obavlja kada trava ne raste, npr. u toplim letnim mesecima ili kasnije u jesen, tada neće dolaziti do raspadanja koje rezultira većim rizikom sušenja trave.

Malčiranje trave

Pokošena trava sadrži blizu 80% do 85% vode, što za razliku od drugih ostataka poput lišća, rezultira bržom razgradnjom sa nižim rizikom od sušenja travnjaka. Razgradnja pokošenih ostataka trave je najbrža ako pri košenju oštrice otkinu trećinu visine same trave. Međutim, trava se ne smije kositi za više od 50% svoje visine jer će se tako uvelike povećati rizik dehidracije travnjaka usled nedostatka tekućine u biljkama.

Malčiranje lišća

Kada malčirate lišće, možete uštedeti na troškovima ako iskoristite lišće koje je ostalo među živom ogradom, cvetnjacima i stazama. Svo to lišće možete pokupiti i porazbacati po travnjaku da biste ga zatim malčirali sa nekim od uređaja i na taj način travnjaku obezbediti dodatno đubrivo.

Kada pokupiti?

Imajte na umu da malčiranje ne može u potpunosti zameniti tradicionalne načine sakupljanja lišća. Zato je preporučljivo da se svo lišće pokupi nakon poslednjeg košenja u sezoni kada trava prestane rasti, i kada je temperatura zemljišta ispod 6 stepeni. U protivnom će se tokom zime povećati opasnost od razvoja gljivica. 

Malčiranje lišća u različitim delovima sveta

U zavisnosti od klime postoje različite stvari koje je potrebno razmotriti prilikom malčiranja. Na primer, u severnoj Evropi je važno znati to da tek mala količina lišća pada pre prvog mraza, a da bi nakon toga količine bile mnogo veće. Puštajući travu u jesen da naraste par centimetara više nego inače u kraćem periodu se može malčirati i veća količina lišća čiji bi se ostaci sakrili pod višom travom.

Povezani artikli

 • DT 22
  Travnjak i bašta

  Kako se ponašati prema slami na travnjacima

  Slama može vaš travnjak učiniti manje izdržljivim, nedovoljno jakim za sportove i ostale aktivnosti – a što je najgori mogući scenarij – može uvenuti i umreti. Evo i saveta iz Husqvarne oko toga kako ukloniti slamu i koje alate za uklanjanje koristiti.

 • EM-Rasenpflege-019-30cm.eps
  Travnjak i bašta

  Kako zalivati vaš travnjak

  Pravilno zalivanje je potrebno kako biste imali zdrav i zelen travnjak. Ovdje ćete pronaći korisne savete kako održati vaš travnjak savršeno hidratiziranim.