Održavanje


Husqvarna vas savjetuje kako da negujete svoj travnjak

Zemlja u vašem travnjaku je živi organizam kome su potrebni vazduh, voda i hrana. Zato je kultivisanje zemlje imperativ za zdrav travnjak. Ovo je ujedno i razlog zašto smo za vas pripremili vodič na tu temu.

S vremenom, zemlja ispod vašeg travnjaka ili cvetnjaka će postajati sve manje zdrava. Može biti kompaktna, što znači da će se mali džepovi vazduha ispod površine stisnuti zajedno, a to znači da će zemlja izgubiti svoju strukturu. Kada se to dogodi, voda i nutrijenti više neće moći doći do zemlje što će otežati korenju da raste i biljkama da cvetaju. Ovakva zemlja traži da ga se kultivira, što znači da se zemlja treba prokopati i dodati joj se nutrijenti ili dodaci za rast na način da se malčira, prozrači i dodavanje humusa. Kada se kopa, postoje brojne tehnike koje vredi isprobati:

Osnovno kopanje

Najelementarniji način davanja prve pomoći vašem travnjaku jeste taj da uzmete lopatu i počnete kopati tako da okrećete zemlju i zatim je naseckate. Tada, ako je potrebno dodate nutrijente i humus na zemlju prije nego što je okrenete u prvobitan položaj. 

Jednostruko kopanje

Sa jednostrukim kopanjem efikasno pokrivate područje travnjaka po jedinstvenom standardu. Podelite područje na pruge i kopajte male rovove koji su duboki i široki od 25 do 30 centimetara. Iskopanu zemlju ostavite pokraj rova, a rov prazan. Krenite kopati drugi rov iste veličine koji se nalazi u blizini prvog rova. Nakon što izvadite zemlju iz drugog rova, nju ubacite u prvi iskopani rov. S istim obrascem nastavite kopati sve dok ne dođete do kraja travnjaka. Na kraju ćete popuniti zadnji rov sa zemljom koju ste iskopali na onom prvom.

Kultivacije površine

Ako zemlja na vašem travnjaku nije zbijena onda joj nije ni potrebno iskopavanje. Dovoljno je samo koristiti zupčaste grablje ili motiku kojima ne bi smeli probijati strukturu zemljišta ispod dubine od oko 5 do 8 centimetra. Uklonite malč prije nego što počnete sa setvom. 

Pristup gdje se ne treba kopati

Travnjak u dobrom stanju ponekad i nema potrebe za prekopavanjem. Malčiranje preko zemljišta organskim materijalom do dubine od 6 do 10 centimetra bi trebalo biti dovoljno. Uklonite malč pre nego što počnete sa setvom. 

Kada ne treba kopati

Ako je vaše zemljište previše vlažno, suzdržite se od kopanja kako biste izbegli stvaranje štete na strukturi zemljišta.

Na kraju, zapamtite da je ključna riječ – rastresito. Kako bi normalno rasle vaše biljke trebaju minerale, vazduh, vodu i organske supstance. Najbolji način kako to postići jest obrada zemlje, okretanje zemlje i dodavanje humusa.


Povezani artikli

 • Održavanje

  Kako da promenite ulje na vašoj Husqvarna kosačici

  Promenite ulje nakon svakih 25 sati rada ili svake sezone. Možda ćete morati ulje češće menjati pod prašnjavim, prljavim uslovima. Postoje dva načina za ispuštanje ulja, i oba su prikazana u ovom videu. 

  Pre naginjanja kosačice za izbacivanje ulja, ispraznite rezervoar za gorivo pokretanjem motora, sve dok rezrvoar ne bude prazan.

 • Održavanje

  Kako da održavate vodilicu motorne testere

  Prilikom održavanja vaše motorne testere, trebali biste također proveriti i vodilicu kako biste videli da li je i njoj potrebna popravka ili bi trebala biti zamenjena. 

 • Održavanje

  Kako da zamenite i očistite vazdušni filter na Husqvarna motornim testerama

  Vazdušni filteri sprečavaju prljavštini da dopre unutar vaše Husqvarna motorne testere. Prljav ili pohaban filter može smanjiti radni vek vašeg uređaja. Mi imamo tri vrste vazdušnih filtera: standardne - za normalne uslove, zimske - za temperature oko tačke smrzavanja i ispod, i filtere za prašinu i suve uslove.