Održavanje


Održavajte lanac oštrim

Sečenje tupim lancem dovodi do veće potrošnje goriva i prekomernog trošenja. Srećom, ovo lako možete da izbegnete oštrenjem vašeg lanca redovno i pravilno. Sve što je potrebno da znate o oštrenju vaše testere je ovde.

Šta mi je potrebno da naoštrim lanac?

Ovo je potreban alat da biste odrđavali vaš lanac oštrim:

 • Okrugla turpija
 • Ravna turpija
 • Šablon za oštrenje
 • Držač za panjeve

Zapamtite da okrugle turpije i šabloni su različiti za različite vrste lanaca. Pogledajte tabelu ispod.

Filing equipment

Oštrenje uglova

Rezni zubi treba da se isturpijaju u skladu sa ovim uglovima:

 • Gornjem uglu oštrenja
 • Bočnom uglu oštrenja
 • Donjem uglu oštrenja
 • Prema visini čistača lanca

Uglovi mogu da budu različiti u zavisnosti od vrste lanca koji imate. Dobar način da vratite rezni zub u ispravan ugao jeste da koristite šablon za oštrenje. Uz pomoć njega, ne morate da razmišljate o nejednakim uglovima da biste dobili odlične rezultate. Samo pratite uputstva i dobićete ispravne uglove reznih zuba.

Filing angles

Koliko često treba oštriti lanac?

Oštrina lanca opada vremenom iako izbegavate da zasecate u objekte koji smanjuju njegovu oštrinu (kamenje, zemlja, itd.). Lanac postaje tup. Ukoliko je lanac zasekao kamen, on postaje beskoristan i mora odmah da se naoštri.

Ako više dana koristite testeru, prikladno je da oštrite lanac svaki put kada sipate gorivo. Lakše je da oštrite malo ali često nego da čekate dugo da biste ga naoštrili. Takođe ćete dobiti i bolju preciznost i radićete efikasnije.


Blunt cutting tooth
Irregular edge on cutting tooth

Kako turpijati lanac?

Preporučujemo da koristite Husqvarna šablon za oštrenje za najbolje rezultate oštrenja. Pokušajte da što je moguće manje materijala isturpijate.

Počnite sa pronalađenjem najkraćeg zuba. Svi zubi bi trebalo da se isturpijaju na jednaku dužinu najkraćeg zuba.

 • Postavite šablon oštrenja na lanac. Strelice na šablonu oštrenja bi trebale da pokazuju u smeru kretanja lanca (prema vrhu vodilice). Proverite da li šablon oštrenja ima dodir sa lancem.
 • Koristite okruglu turpiju. Postavite turpiju pod uglom od 90° stepeni na valjkove na šablonu oštrenja. Turpijajte sa obe ruke. Turpija bi trebala da leži na oba valjka. Turpijajte rezni zub od vas, kratkim pokretima.
 • Zatim ponovite proceduru na svakom sledećem zubu. Svaki rezni zub treba da se turpija dok ne bude oštar. Važno je da svi rezni zubi budu jednake dužine.
 • Jednom kada završite sa oštrenjem svih reznih zuba sa jedne strane, olabavite držač a zatim pričvrstite vodilicu iz drugog pravca. Naoštrite rezne zube na isti način sa suprotne strane.

How to file the chain 1 How to file the chain 2 How to file the chain 3

Oštrenje u šumi

Koristan alat koji bi trebali da imate kada turpijate na terenu je držač za panjeve. Zabodite ga u panj ili deblo i osigurajte vodilicu kao i obično. Turpijajte prema uputstvima za turpijanje.

Filing in the forest

Kako podesiti ispravnu dubinu sečenja?

Podešavanje dubine oštrenja određuje koliko će rezni zub da seče. Ukoliko je podešena dubina sečenja veoma plitka, zubi će zasecati veoma malu količinu drveta.

Ukoliko je podešena dubina sečenja veoma plitka, rezni zub će da seče veoma duboko u drvo. Ovo znači veoma agresivan rez koji rezultira visokim vibracijama. Takođe, rizik od povratnog udarca se povećava i testera je izložena nepotrebnom stresu.

Proveravajte budinu sečenja na svakih 3-5 oštrenja za vreme normalnog rada i češće za vreme prekomernog trošenja. Koristite alat za merenje dubine oštrenja i ravnu turpiju da biste proverili i podesili ispravnu visinu. “Meko” i “Tvrdo” označeno na šablonu se odnosi na meko drvo (četinari) i smrznuto drvo.

Depth gauge (this image need additional graphics)

Kako zameniti lanac?

Vreme je da zamenite lanac kada najduži deo reznog zuba spadne ispod 4 milimetra ili ukoliko pronađete pukotine.

When to replace the chainsaw chain (this image need additional graphics)

Povezani artikli

 • Range image protective clothes
  Održavanje

  Husqvarna protective wear: Materials handpicked for protection and flexibility

  At Husqvarna, we’ve worked hard to learn what defines comfort in professional forestry and logging, how it can be improved, and what type of comfort is needed in each part of your workday.

 • Održavanje

  Husqvarna protective wear: Washing and repair guides

  Clean and whole clothes are safe clothes. Your protective clothes are regularly exposed to sweat and oil — substances that may reach the protection layer and reduce its function.

 • 560XP
  Održavanje

  Husqvarna zaštitna odeća: Pronađite svoju veličinu

  Husqvarna zaštitna odeća dostupna je u mnogo različitih veličina, kako bi odgovarala svim vrstama izazovima i svim sekačima. Da bismo vam pomogli, kreirali smo vodič za veličine u nastavku. Odvojite nekoliko trenutaka da biste proverili mere tela prema vodiču kako biste pronašli pravu veličinu.