Bezbednost


Bezbednosne karakteristike testere

Rad sa testerom može da bude opasan posao. Ali ukoliko pratite nekoliko osnovnih preporuka, moći ćete da se oslobodite bilo kakve nesigurnosti i potpuno se skoncentrišete na zadatak.

Pre nego počnete

Ima nekoliko stvari kroz koje treba da prođete temeljno pre nego što počnete da radite sa testerom. Ukoliko radite sami, neka vam ova pravila budu na umu:

 1. Recite nekome da ćete da radite

 2. Parkirajte vaše vozilo tako da možete brzo da odete

 3. Uvek nosite mobilni telefon

Before you start working with a chainsaw

1. Sigurnosna oprema testere


Budite propisno obučeni i opremljeni za posao. Sve testere dolaze sa nekim obaveznim sigurnosnim karakteristikama (pogledajte činjenice). Većina Husqvarna testera je opremljena sa TrioBrakeTM, sistemom koji vam omogućava da zaustavite lanac bilo kad vašom desnom rukom.

Najčešće povrede testerama su posekotine. Ovo znači “povreda koja seče kožu” a ponekad se proširuje dublje – upravo ono što se očekuje od lanca koji vuče tkivo.

Upotreba ispravne opreme može da spreči mnoge povrede. Za odeću, internacionalni standardi regulišu šta ima funkciju a šta ne. Sva Husqvarna zaštitna odeća od testere je je testirana i odobrena u skladu sa Evropskim i Internacionalnim zahtevima. Ali gde god bili, uvek nosite sledeće:

2. Planirajte “bezbednost na licu mesta”


Kada stignete na radno mesto, vreme je da isplanirate obaranje. Pre svega, uverite se da nema nikoga na razdaljini od najmanje dve dužine drveta koje nameravate da sečete. Proučite drvo da vidite da li je oštećeno propadanjem ili je puklo. Da li je stablo nakrivljeno? U kom smeru bi trebalo oboriti drvo, imajući u vidu vaš budući rad.

Safety equipment when felling trees

3. Smer obaranja


Većina drveća ima prirodan smer pada. Na ovo utiče nagnutost drveta, oblik grana i opterećenje krošnje snegom. Ukoliko niste sigurni gde se drvo naginje, malo se odmaknite i proverite viskom.

Do neke mere, možete da naterate drvo da padne u suprotnom smeru od svog prirodnog pada, ali ovo zahteva znanje, iskustvo i pravi pomoćni alat za obaranje. Drva sa slabom građom, kao što je mrtvo ili propalo drvo, bi trebala uvek da se iseku u najjednostavnijem pravcu.

4. Rukovanje testerom


Konačno, rukovanje testerom. Postoji nekoliko tehnika rada koje će učiniti vaš rad bezbednijim i lakšim.

 1. Obuhvatite palcem

  Obuhvatite palcem i prstima potpuno oko ručki i palac leve ruke držite ispod prednje ručke da biste smanjili snagu povratnog udarca.

 2. Bliski kontakt

  Nemojte se plašiti testere. Držite je blizu tela da biste imali ravnotežu i preciznost.

 3. Položaj

  Optimalan radni položaj je kada vašim levim stopalom iskoračite ispred desnog i savijete kolena - ne leđa.

 4. Lanac isključen

  Lanac nikad ne sme da se kreće kada se pomerate sa jednog mesta na drugo.

 5. Bezbedan razmak

  Uverite se da nema nikoga na 3 metra od vas kada radite sa testerom.

Felling direction

Bezbednosne karakteristike testera – i šta znače

 • Štitnik od povratnog udarca i kočnica lanca omogućavaju da se lanac zaustavi ukoliko se sa testerom ne postupa pravilno ili u slučaju povratnog udarca
 • Blokada gasa je napravljena tako da testera funkcioniše samo kada određeni taster držite pritisnutim
 • Hvatač lanca zaustavlja lanac u letu u slučaju ako se lanac pokida ili sklizne sa vodilice
 • Štitnik desne ruke štiti vašu desnu ruku u slučaju ako se lanac pokida ili sklizne sa vodilice
 • Lako dostupna stop komanda vam omogućava da odmah zaustavite lanac

Dva brza sigurnosna saveta

 • Idite na obuku! Niko nije bio iskusan korisnik testere od prvog dana i kao početnik, vežbanje na svoju ruku može da dovede do toga da naučite pogrešne tehnike rada.
 • Proverite vašu opremu! Vaša testera je opremljena sigurnosnim karakteristikama. Uverite da su proverene na redovnoj osnovi.

Povezani artikli

 • 562XP - EU, Spainish Image
  Bezbednost

  Ostanite sigurni i zagrejani – oprema za testere koja vam je potrebna za početak

  Kada se radi o sigurnosnoj odeći i opremi, rrazličita pravila i propisi važe u svakoj državi. Ali bez obzira gde se nalazili, ova lista stavki će poboljšati vašu sigurnost u radu sa motornim testerama.