Bezbednost


Ostanite sigurni i zagrejani – oprema za testere koja vam je potrebna za početak

Kada se radi o sigurnosnoj odeći i opremi, rrazličita pravila i propisi važe u svakoj državi. Ali bez obzira gde se nalazili, ova lista stavki će poboljšati vašu sigurnost u radu sa motornim testerama.

 1. Šlem Šlem sa antifonima, vizirom i zaštitnim naočarima. Šlem je napravljen tako da bi vas zaštitio od padajućih grana i drugih uticaja. Vizir bi trebao da pokrije celo vaše lice da bi vas zaštitio od ogrebotina i piljevine a zaštitne naočare pružaju dodatnu zaštitu za vaše oči. Antifoni štite od štetnih, glasnih zvukova. Dodaci i jastučići za vaše antifone mogu da se izližu, tako da je važno da ih regularno zamenite. Takođe je važno da zamenite šlem prema preporukama u uputstvu i instrukcijama za taj proizvod. Ovo je zato što plastika na šlemovima vremenom postaje lomljiva, uglavnom zbog UV zračenja. Husqvarna šlemovi imaju kalendar gde upisujete prvi dan upotrebe. Naši Forest, Technical šlemovi,  imaju UV indikator isteka koji će vas obavestiti kada je vreme za zamenu.
 2. Šumarska jakna/majica. Šumarska jakna obezbeđuje potpunu pokrivenost gornjeg dela tela, ima visoko vidljive boje i reflektujuće delove i trebala bi da bude ventilirana.

 3. Zaštitne pantalone/čaps. Zaštitne pantalone moraju da imaju zaštitu od testera koja zadovoljava internacionalne zahteve kao i lokalne. Zaštita od testera se sastoji od postave od nekoliko slojeva veoma dugih vlakana koje se zapetljavaju u lanac i zaustavljaju ga u deliću sekunde. Važno je da pratite uputstvo proizvođača za pranje. Ukoliko zasečete zaštitne slojeve, pantalone se moraju baciti.

 4. Zaštitne čizme. Čizme bi trebale da budu opremljene sa zaštitnom kapicom na prstima, zaštitom od testera i kramponima na đonovima (zaštita od klizanja) u skladu sa nacionalnim standardima. 

 5. Radne rukavice. Radne rukavice biste uvek trebali da nositeda biste se zaštitili od ogrebotina, posekotina, ulja i goriva. Uverite se da leva ruka ima zaštitu od testera, jer će ona zaustaviti lanac u slučaju da se desi da se posečete. Ovo je slično kao kod zaštitnih pantalona (pogledajte tačku 3). 

 6. Set za prvu pomoć treba da bude dostupan i uvek pri ruci.

Protective equipment for chainsaws

Povezani artikli

 • 562XP
  Bezbednost

  Bezbednosne karakteristike testere

  Rad sa testerom može da bude opasan posao. Ali ukoliko pratite nekoliko osnovnih preporuka, moći ćete da se oslobodite bilo kakve nesigurnosti i potpuno se skoncentrišete na zadatak.