Колачиња

Страницата може да користи технологија наречена “колачиња”. Колачиња се мали текстуални фајлови кои содржат информации кои се зачувуваат на вашиот компјутер од веб-страницата која ја посетувате. Тие се користат со цел да обезбедат дополнителна функционалност на страницата и да ни помогнат во анализата за користењето на страницата. Постојат два вида на колачиња:

Постојани колачиња: Овој вид на колачиња се користи за "помнење" на информации како вашето корисничко име и лозинката и се зачувуваат одреден временски период на вашиот компјутер сѐ додека не решите да се "одјавите" од оваа претплата. Доколку не ја користите функцијата "Не го барај моето корисничко име и лозинка во иднина" таквите колачиња нема да се зачувуваат на вашиот компјутер.

Привремени колачиња: Овој вид на колачиња се користи за да следи, на пример, кој јазик сте го избрале на веб-страницата. За време на вашата посета на веб-страница, таквите колачиња се зачувуваат привремено во меморијата на вашиот компјутер. Привремените колачиња не се зачувуваат долг временски период на вашиот компјутер и обично исчезнуваат кога ќе го затворите вашиот интернет пребарувач. Со користењето на таквите колачиња, Husqvarna сака да ги подобри целните информации кон нашите посетители.

Ги категоризираме колачињата како:

  • Функционални: обезбедуваат основна функционалност на страницата, како на пример помнење на содржината на вашиот список со желби;
  • Перформанси: мерење на перформансите на нашите страници за да се овозможи техничка и дизајнерска оптимизација;
  • Рекламирање: мерење на ефективноста на нашите реклами и таргетирање на рекламите и промоциите;
  • Споделување на социјални мрежи: овозможува споделување на социјалните мрежи; и
  • Социјални мрежи: следење на однесувањето на социјалните мрежи и други веб-страници.

Подолу е листата на колачиња што се користат на husqvarna.com

Колаче

Име на колаче

Трајност

Категорија

Цел

ASP.NET

ASP.NET_SessionId

Привремено

Функционално

Ова колаче го поставува нашиот систем за управување со содржините откако ќе ја отворите веб-страницата husqvarna.com. Колачето се користи за идентификување на ASP.NET сесијата на корисникот (ASP.NET е рамка за веб-апликации, оригинално развиена од Microsoft) и Husqvarna не го користи за никаква друга цел.

Јазик


hsqglobal#lang

Привремено

Функционално

Нашиот систем за управување со содржините користи колаче за да го складира контекстуалниот јазик. Избраниот јазик се поставува како контекстуален јазик и се создава колаче што го складира тој јазик за линковите до другите страници на веб-страницата да не мора да го назначуваат јазикот.

Sitecore

SC_ANALYTICS_GLOBAL_COOKIE

10 години

Функционално

Ова колаче го поставува нашиот систем за управување со содржините за да ги идентификува повторените посети од истиот посетител.

Прифаќање на колачињата

Husqvarna

1 месец

Функционално

Ова зачувува порака што ни кажува дека корисникот го кликнал известувањето за колачиња за да се согласи со нашето користење на колачиња на веб-страницата.

Листа на желби

WishlistUsers

1 месец

Функционално

Ова колаче се користи на веб-страницата за да ги помни производите поставени во списокот со желби помеѓу одделните сесии.

 

Google Analytics

_ga

2 години

Перформанси

Овие колачиња доаѓаат од Google Analytics, а ние ги користиме за да ги измериме и подобриме перформансите на нашата веб-страница. Не се складираат чувствителни податоци или податоци за лична идентификација.

За да дознаете како да ги отфрлите или да ги избришете колачињата од Google, кликнете овде.

 

_gid

1 ден

 

_gat

1 минута

 

Facebook

_fbp, _fbc

90 дена

Социјални мрежи

Обезбедува информации за ефикасноста на нашите реклами на Facebook и ни овозможува да ги насочуваме нашите рекламни кампањи за корисниците кои ги користат нашите веб-страници и за корисниците со слични интереси или профили. Основниот код за пиксели ја следи активноста на нашата веб-страница (прибира информации како што се IP-адреси, информации за пребарувачот, локацијата на страницата, ID на пикселите и информациите за кликнатите копчиња при посетата на нашите веб-страници), со што овозможува основен референтен резултат за мерење конкретни настани. Мерењето на настаните ни овозможува да го следиме сообраќајот на веб-страницата и да му овозможиме на Facebook да ги користи тие податоци за да создава публика, која ние потоа би можеле да ја таргетираме. Погледнете го и нашето Известување за надворешна приватност.

Известување за надворешна приватносткликнете овде.Подолу е наведен список на колачињата од трети страни што се користат на husqvarna.com

Колаче

Име на колаче

Трајност

Категорија

Цел

Pinterest

_pinterest_cm

1 година

Социјални мрежи

Користиме Pinterest за да им овозможиме на посетителите на нашата веб-страница да споделуваат фотографии со своите следбеници. За повеќе информации за содржината на колачињата на Pinterest, кликнете овде.

DoubleClick

IDE

DSID

390 дена

Рекламирање

Овие колачиња се користат за пласирање на нашите интернет реклами на други веб-страници. Некои наши веб-страници може да содржат електронски слики кои ни овозможуваат да видиме како корисниците ги користат тие страници. Тие исто така може да достават информации за користењето до DoubleClick.

За повеќе информации за Google Partners, кликнете овде.

 

Husqvarna користи и колачиња од Google Analytics кои овозможуваат идентификување одредени демографски информации за маркетиншки цели. Корисниците остануваат анонимни за Husqvarna, која добива одредени информации од снабдувачот кои ѝ овозможуваат поефикасно да ги насочи своите маркетиншки активности. ID на клиентот анонимно ги идентификува посетителите помеѓу одделните сесии и се складира 26 месеци пред да се избрише.

Доколку не се согласувате со користењето на колачињата од страна на Husqvarna, повеќето пребарувачи ви дозволуваат да го конфигурирате вашиот пребарувач да ги одбива колачињата со промена на вашите поставки на пребарувачот. Сепак, ова може да ја ограничи функционалноста и вашите придобивки од страницата.

Овој текст последен пат е ажуриран на 25-ти мај 2018 година.