Saveti pri kupovini

Šta treba imati u vidu kad kupujete motornu testeru

Želite da orežete grm ili da obarate stabla? Kad kupujete novu testeru, najvažnije je imati u vidu kako ćete je koristiti. Ako tražite novu motornu testeru, treba razmotriti nekoliko stvari koje će vam olakšati posao.

Snaga i masa

Ako niste iskusan korisnik motorne testere, bolje je da uzmete lakšu verziju, jer su lakše za rukovanje. Profesionalni korisnici, koji rade po cijeli dan u šumi, će takođe cijeniti laganu motornu testeru.
 
Treba i da vodite računa da vaša nova testera bude dovoljno snažna za ono što namjeravate da radite. Ako ćete se baviti težim poslovima, treba vam više snage i odgovarajuća oprema za rezanje. Većina specijalizovanih prodavnica će vam pomoći da odredite pravu veličinu.

Vibracije mogu da izazovu povrede

Ako ste profesionalac, važno je da testera ima smanjen nivo vibracija, da bi rizik od povrede ruku bio manji. Ali, i ako je koristite povremeno, manji nivo vibracija značiće udobnost pri korišćenju.

X-cut

Kontrolna lista pri kupovini motorne testere:

 1. Emisije 
  Većina zemalja ima stroge propise o emisijama, koje starije motorne testere često ne ispunjavaju. Uvjerite se da motorna testera prati ove propise, kako zbog vas, tako i zbog okoline.

 2. Ravnoteža
  Uvjerite se da je motorna testera dobro balansirana i da vam lijepo leži u ruci. Trebalo bi da je lako promijeniti mjesto na kom držite motornu testeru bez gubitka ravnoteže, jer će vam to znatno pomoći pri radu.

 3. Bezbijednost
  Ovo je jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju pri kupovini motorne testere. Uvjerite se da je testera opremljena brojnim i dobro testiranim bezbijednosnim funkcijama, da biste smanjili rizik od povreda. Uvijek koristite i odgovarajuću zaštitnu opremu kad koristite lančane testere.

 4. Održavanje
  Da biste uštedeli vrijeme pri održavanju, pazite da su filter za vazduh i pumpa za gorivo lako dostupni i da je lako pritegnuti lanac.
Motorne testere

Saznajte više o asortimanu naših motornih testera

Saznajte više