Uputstva i vodiči

Kako naoštriti lanac testere

Rezanje tupim lancem doprinosi većoj potrošnji goriva i pretjeranom habanju. Srećom, ovo se lako izbjegava redovnim i pravilnim oštrenjem lanca. Sve što treba da znate o oštrenju lanca je ovdje.

Zašto treba da oštrim lanac turpijom?

Ovo su neophodni alati za oštrenje lanca:

 • Okrugla turpija
 • Ravna turpija
 • Šablon za oštrenje
 • Stega za panj

Ne zaboravite da su okrugla turpija i šabloni drugačiji za svaki tip lanca.

How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Uglovi turpijanja

Rezne zube treba uvijek turpijati poštujući ove uglove:

 • Ugao turpijanja gornje ploče
 • Ugao rezanja bočne ploče
 • Ugao turpije pri pokretu nadolje
 • Podešavanje graničnika dubine

Uglovi zavise od lanca koji koristite. Dobar način da se rezni zub vrati na tačne uglove je korišćenje vođice turpije. Tako ne morate da mislite o raznim uglovima da biste ostvarili dobar rezultat. Samo pratite uputstva i dobićete odgovarajuće uglove reznog zuba.

Illustrations Use Chainsaw Book 1 Working with chainsaws, part 1 (2:3 ratio)

Koliko često treba naoštriti lanac turpijom?

Oštrina lanca se vremenom gubi, čak i ako ste pazili da ne zasijecate predmete koji ga tupe (kamenje, zemlja i dr). Lanac se tupi. Ako je lanac zasjekao kroz kamen, postao je neupotrebljiv i treba ga odmah naoštriti. Ako koristite testeru veći dio dana, treba naoštriti lanac kad god dosipate gorivo. Lakše je oštriti malo i često nego dugo čekati na turpijanje. Dobićete i veću preciznost oštrenja i radićete efikasnije.

Kako da naoštrite lanac turpijom?

Preporučujemo da koristite Husqvarna šablon za oštrenje za najbolje rezultate oštrenja. Nastojte da turpijom uklonite što je moguće manje materijala.

Započnite tako što ćete naći najkraći rezni zub. Sve rezne zube treba isturpijati na dužinu najkraćeg.

 • Stavite šablon za oštrenje na lanac. Strelice na šablonu bi trebalo da su usmjerene u smjeru rotacije lanca (ka nosnom točku). Uvjerite se da je šablon u kontaktu sa lancem.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1
 • Započnite okruglom turpijom. Stavite turpiju pod uglom od 90° u odnosu na valjke šablona za oštrenje. Turpijajte obema rukama. Turpija bi trebalo da leži na oba valjka. Turpijajte rezni zub glatkim pokretima u smjeru od sebe.
 • Sad nastavite da oštrite svaki zub. Svaki rezni zub treba turpijati tako da bude oštar. Važno je da svi rezni zubi budu iste dužine.
Working with chainsaws part 1
 • Kad završite oštrenje svih zuba sa jedne strane, otpustite stegu i pričvrstite vodilicu iz drugog smjera. Zatim naoštrite rezne druge na isti način iz suprotnog smjera.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Oštrenje turpijom na terenu

Korisna alatka za oštrenje na terenu je stega za mač. Pričvrstite je za panj ili deblo i stegnite vodilicu kao što biste u normalnoj stegi. Naoštrite turpijom shodno uputstvima.

Working with chainsaws part 1

Kako pravilno podesiti nadvišenje?

Graničnik dubine određuje koliko duboko rezni zub zasijeca. Ako je postavka graničnika dubine premala, uklanja se veoma malo drveta.

Ako je graničnik dubine previsok, rezni zub se usijeca duboko u drvo. Time se pravi agresivniji rez, što daje jače vibracije. Tako se povećava i opasnost od povratnog udara, a testera se izlaže nepotrebnom stresu.

Provjerite graničnik dubine na svaka 3–5 oštrenja lanca tokom normalnog habanja, a češće pri agresivnijem habanju. Koristite alatku za graničnik dubine i ravnu turpiju da biste provjerili i podesili odgovarajuću visinu. „Soft“ (meko) i „Hard“ (tvrdo) otisnuti na mjeraču odnose se na meko drvo (četinare) i zamrznuto ili tvrdo drvo (lišćari).

Kad zamijeniti lanac?

Vrijeme je da se zamijeni lanac ako je najduži dio reznog zuba manji od 4 mm ili ako nađete pukotine.