Svedočanstva

Gladak i oštar: Profesionalci probaju novi Husqvarna lanac testere X-CUT®

Druženje sa profesionalcima dok oni testiraju proizvode kompanije Husqvarna u stvarnim okruženjima je najuzbudljiviji način da vidimo da li se naš trud isplatio. Međutim, u slučaju novog lanca testere X-CUT, uzbuđenje je možda pomešano sa određenom dozom nervoze kod rukovodioca zaduženih za testiranje. Hoće li ovaj potpuno novi proizvod za kompaniju Husqvarna zadobiti prihvatanje marljivih drvoseča i arborista?

Saznajte više o našim lancima X-CUT®

Otkrijte više

Borova šuma, nekoliko kilometara izvan grada Huskvarna u Švedskoj imala je neočekivanu posetu jednog toplog majskog popodneva. Šesnaestoro muškaraca i žena, svi odeveni u odeću narandžaste boje, odjednom su se raštrkali, dali puni gas na svojim motornim testerama i u sekundi bili zauzeti obaranjem i isecanjem stabala bora, rezanjem delova balvana tvrdog drveta i generalno korišćenjem mašina na naizgled nasumičan način.

Oni su bili H-tim, odabrana grupa profesionalnih drvoseča i arborista iz sedam zemalja, redovno uposlenih u testiranju proizvoda kompanije Husqvarna. Svima je njima zanimanje obaranje stabala i znaju kada motorna testera koju drže koristi svoj puni kapacitet – a isto tako kada ne koristi.

Proizvod koji se tog popodneva testirao bio je novi lanac testere Husqvarna X-CUT, sa kojom su se svi u timu prvi put susreli tada. Rukovodioci zaduženi za testiranje i osobe koje rade na razvoju proizvoda kompanije Husqvarna na terenu su bili, razumljivo, pomalo nervozni, ali sa nadom da će taj prvi susret između profesionalaca i lanca testere biti tačka koja će se pretvoriti u dugoročnu vezu između njih.

Šest profesionalnih presuda

Sjajan set Husqvarna 450 i 550 motornih testera, neselektivno opremljenih lancima testere X-CUT SP33G i uporedivim standardnim lancima testere H30, poređan je za tim da ga koristi. Tokom rada, profesionalci su stalno menjali testere kako bi što je više moguće napravili tačno poređenje.

Nakon toga, šestoro njih je zamoljeno da daju komentar o novom lancu testere i o tome kako se on razlikuje od standarnog proizvoda.

„Rezao sam kroz neke balvane od tvrdog drveta, hrast je u pitanju, i rad je bio veoma ujednačen, nije bilo uopšte zastajkivanja ili otežavanja. Napravio sam i nekoliko rezova uranjanjem kroz drvo, i to je išlo glatko, bez zaglavljivanja u rezu. Onda sam obarao stabla, što je opet prošlo vrlo dobro, ponovo bez zaglavljivanja. Oštrina je ostala i pored prljavštine i kore drveta. Isto tako, nakon rezanja tvrdog drveta, obaranja, isecanja diska i rezanja uranjanjem, napor je bio veoma mali, ako je uopšte postojao. Obično biste sa novim lancem očekivali zadržavanje svaka dva do pet minuta tokom prvih petnaest, dvadeset minuta. Lanac X-CUT je klizio glatko, veoma brzo i svestrano – rekao bih da je to veoma produktivan lanac.”

– Endi Kempbel, drvoseča koji radi u oblasti Norfolk, Ujedinjeno Kraljevstvo

„Utvrdio sam da je izdržljivost veliko poboljšanje. Da bih to testirao, izrezao sam nekoliko unakrsnih rezova u deblu skroz do prljavštine četiri ili pet puta, a nakon toga je X-CUT nastavio da bude produktivan iako je izgubio oštrinu i mogao sam zaista da nastavim da radim sa njim da je bilo potrebe za tim. Isto to sam uradio sa standarnim lancem, dvaput sam ga stavio u zemlju, i bio je tako loš da sam morao da prekinem rad i ponovo ga naoštrim. Prethodno istezanje se isto tako čini da funkcioniše, jer za nekoliko stabala koje smo oborili nismo morali da zadržavamo lanac. Mislim da će to koristiti arboristima jer, očigledno, nema načina da zategnete lanac kada ste gore u krošnji drveta. Sveukupno, biće mnogo sigurnije i takođe produktivnije jer nećemo imati zastoje.”

– Džo Hedžer, vodi kompaniju za arboriste blizu Sauthemptona, Ujedinjeno Kraljevstvo

„Jako mi se sviđa. Oštriji je i proizvodi manje vibracija prema telu. Ne možete ništa uraditi bez oštrog lanca – gubite dosta energije, vremena, uzalud. Činilo se da X-CUT glatkije ulazi u rez. Mislim da možete uraditi dosta posla sa ovim lancem. Već prilikom samog otvaranja kutije imao sam osećaj nečeg novog. Onda kada sam prvi put probao bio sam tako srećan jer se ostvarilo sve ono čemu smo se nadali u vezi sa ovim novim lancem.”

– Martin Goc, radi u oblasti urbane nege drveća u i oko Frankfurta, Nemačka

„Čini se mnogo snažniji, ali u isto vreme rez je bio zaista
ujednačen i čist, i nije bilo ikakvih problema sa povratnim udarcima kada
su se pravili lučni rezovi – zaista sam impresionirana. I oštrina je takođe odlična
– ne znam šta su uradili, ali materijal je izvrstan.
U mom svakodnevnom radu, brzi rez je najvažnija stvar. Nije
važno da li režete grane ili pravite velika uklanjanja, morate da imate
snažnu motornu testeru sa zaista glatkim i brzim rezom tako da imate kontrolu
nad svojim radom kada je nalazite gore na klinovima.”

– Gabriela Dovier, vodi kompaniju za arboriste u Milanu, Italija 

„Najvažnija stvar u vezi sa lancem jeste da ostane dugo oštar i
da brzo reže. To je uglavnom iz razloga bezbednosti – ako se grana
brzo ne odlomi može da se savije. Prvi je osećaj bio da je
lanac agresivniji u odnosu na ostale lance, ali isto tako da reže ujednačenije
i brže. Izvan kutije se ne produžuje i odmah je
oštar. Mislim da je glavna razlika u brzini. Kada sam pravio rez bušenjem
jednostavno je radio samo unutra, bilo ga je lakše koristiti i dobio sam veću
preciznost.”

– Johan Pil, arborista koji radi u regionu Geteburga, Švedska 

„U početku sam bio malo skeptičan. Nisam mislio da ću zaista osetiti neku razliku, ali nakon rezanja tokom celog dana i mogućnosti stvarnog poređenja sa standardnim lancem, bio sam prilično oduševljen. Bilo je manje zveketanja, manje vibracija i mnogo glatkiji rez, naročito prilikom rezanja bušenjem ili pravljenja pravih rezova kroz drvo. U mom svakodnevnom radu, najvažnija stvar, na kraju dana, jeste efikasnost. Želite da lanac obezbedi da testera radi sa optimalnim učinkom. Sa takvim lancem, osećam da je tako.”

– Džered Abrogena, arborista iz Kalifornije, SAD 

Kao što sigurno možete zaključiti iz ovih komentara, entuzijazam u H-timu tokom X-CUT testiranja bio je veoma izražen. U stvari je prilično teško potpuno prikazati uzbuđenje u formi običnog teksta. Tako da je dobra stvar što smo i snimili ceo događaj.