Instruktioner och guider

Slipa en motorsågskedja

Sågning med en slö kedja leder till högre bränsleförbrukning och överdrivet slitage. Som tur är kan du lätt undvika detta genom att fila kedjorna regelbundet och på rätt sätt. Allt du behöver veta om skärpning av motorsågen beskrivs här.

Vad behöver jag för att fila kedjan?

De här verktygen för motorsågsfilning behöver du för att hålla kedjan vass:

 • Rundfil
 • Flatfil
 • Filmall
 • Filningsklove

Kom ihåg att rundfilar och mallar är olika för olika kedjetyper.

How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Filningsvinklar

Skärtänderna ska filas enligt de här vinklarna:

 • Stötvinkel
 • Eggvinkel
 • Filningsvinkel
 • Inställning av underställning

Vinklarna kan variera beroende på vilken typ av kedja det är. Ett bra sätt att återställa skärtänderna till rätt vinklar är att använda en filmall. Genom att göra det slipper du tänka på de olika vinklarna för att garantera ett bra resultat. Följ bara anvisningarna så får du rätt vinklar på skärtanden.

Illustrations Use Chainsaw Book 1 Working with chainsaws, part 1 (2:3 ratio)

Hur ofta ska kedjan filas?

Sågkedjornas skärpa försämras med tiden även om du har undvikit att såga i föremål som minskar skärpan (sten, mark osv.). Kedjan blir slö. Om kedjan har sågat i sten är den oanvändbar och måste filas direkt. Om du använder en motorsåg under större delen av dagen är det bra att fila kedjan varje gång du fyller på bränsle. Det är lättare att fila lite och ofta än att vänta länge före filning. Du får även bättre precision och arbetar mer effektivt.

Hur filar man kedjan?

Vi rekommenderar användning av en filmall från Husqvarna för bästa filningsresultat. Försök fila bort så lite material som möjligt.

Börja med att leta rätt på den kortaste skärtanden. Alla skärtänder ska filas för att matcha längden hos den kortaste skärtanden.

 • Placera filmallen på kedjan. Pilarna på filmallen ska peka i kedjans rotationsriktning (mot noshjulet). Se till att mallen har kontakt med kedjan.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1
 • Använd rundfilen. Placera filen i 90° vinkel mot rullarna på filmallen. Fila med båda händerna. Filen ska vila på båda rullarna. Fila skärtanden i riktning från dig i jämn takt.
 • Nu fortsätter du fila alla tänder. Varje skärtand måste filas så att den är vass. Det är viktigt att alla skärtänder har samma längd.
Working with chainsaws part 1
 • När du är klar med filning av alla skärtänder på ena sidan lossar du skruvstädet och sätter sedan i svärdet från den andra riktningen. Fila sedan skärtänderna på samma sätt från motsatt riktning.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Filning i skogen

En filningsklove är ett användbart verktyg när du filar ute i fält. Fäst den på en stubbe eller stock och säkra svärdet som i ett vanligt skruvstäd. Fila enligt filningsanvisningarna.

Working with chainsaws part 1

Hur ställer man in korrekt underställning?

Inställningen av underställning avgör hur djupt skärtanden sågar. Om underställningen är mycket lågt inställd tar planet en mycket liten mängd trä.

Om underställningen är för högt inställd sågar skärtanden för djupt i träet. Detta skapar ett mer aggressivt snitt som resulterar i hög vibration. Detta ökar också risken för kast och utsätter motorsågen för onödig påfrestning.

Kontrollera underställningen vid vart 3:e till 5:e tillfälle då du filar kedjan vid normalt slitage, och oftare vid stort slitage. Använd underställningsverktyget och en flatfil för att kontrollera och ställa in rätt höjd. ”Soft” (mjukt) och ”Hard” (hårt) som stämplats på verktyget hänför sig till mjukt trä (barrträd) och fruset eller hårt trä (lövträd).

När ska kedjan bytas?

Det är dags att byta motorsågskedjan när den längsta delen av skärtanden är kortare än 4 millimeter eller om du hittar sprickor.