Chainsaw logger - Australia
  1. Berättelse
  2. Rekommenderade produkter
Berättelser och inspiration

I toppklass – Kiah Martin om att vara en av världens bästa arborister

Kommer du ihåg när du var barn och klättrade i träd? Vissa personer fortsätter att klättra och blir arborister. Och några av dem blir världsbäst. Ett av de här superproffsen är Kiah Martin, en världsmästerskapsvinnande arborist från Melbourne. Det här är hennes berättelse.

”Första gången jag kom i kontakt med träd i yrkesmässiga sammanhang var under ett projekt för återställande av vildmark under tidigt nittiotal. Det här samspelet väckte mitt intresse för trädvård och under sent nittiotal engagerade jag mig i branschbaserad vidareutbildning på Burnley College i Victoria.”

”Jag trodde inte att det skulle gå att ta sig från en gren till en annan. Men det gick!”

”Det var ofrånkomligt att kursen krävde trädklättring och trots min första övertygelse om att det inte skulle gå att ta sig från en gren till en annan lyckades jag utmana mig själv och upptäcka att jag faktiskt kunde. Jag klarade av att slutföra min ’trädutbildning’ och gick vidare med att sköta träden i Royal Botanic Gardens i Melbourne och Cranbourne i drygt tio år.”

”Jag hade flera andra jobb före och efter det här, men i slutänden har min egen lilla verksamhet, TreeStyle Pty Ltd, hållit mig sysselsatt.”

”Jag har bott och jobbat i Melbourne i nästan tjugo år. Under den här perioden har jag haft den otroliga turen att få jobba med några av de mest välkända trädklättrarna och trädbranschmänniskorna i Victoria, övriga landet och hela världen.”

”Just nu jobbar jag med alla sorters privatkunder, hyr ut mina tjänster, jobbar med trädvårdselever på certifieringsnivå och kan också jobba som volontär för de organisationer som jag har haft turen att komma i kontakt med under de här tjugo åren.”

Hur skulle du beskriva din arbetsmiljö?

”Den fantastiska naturen! Mitt jobb är ganska varierande och sträcker sig från en kombination av arbete på marken och på hög höjd, t.ex. trädklättring, samt drift av anläggningar och utrustning, till undervisning och handledning av trädvårdselever samt diskussioner och debatter i olika grupper gällande fördelarna med träd och deras värde och betydelse i samhället.”

”Jag har haft den oerhörda turen att få jobba med några av de mest välkända trädklättrarna och trädbranschmänniskorna i landet och över hela världen.”

Vilka är de största utmaningarna vid arbete med trädvård i Australien?

”Vädret, varierande kunskap och erfarenhet hos personalen, höga krav från kunder och ibland att dagsljustimmarna inte räcker till.”

Vilka är de viktigaste faktorerna för att du ska kunna göra ett bra jobb?

”Noggrann planering och tydliga arbetsuppgifter redan från början. Följt av klättringskunskap, teknisk kompetens och uppmärksamhet på detaljer i trädkronan. Effektiviteten hos ett alert markteam är också viktig. Naturligtvis även en grundlig och genomtänkt uppröjning som utförs av hela teamet när jobbet är klart.”

Är det en utmaning ur säkerhetssynpunkt att arbeta med motorsågar vid trädklättring?

”Det är det verkligen. Därför använder jag varselkläder hela tiden, med robusta skyddsbyxor för motorsågning och en slitstark jacka som är bekväm i de flesta väderförhållanden. Jag använder även kraftiga klätterskor i trädkronan, robusta arbetskängor för allt markarbete och den vanliga skyddshjälmen med hörselskydd, helst i varselfärger eller starka färger. Skyddsglasögonen matchar förhållandena – gula, rökfärgade eller polariserande – och i allmänhet jobbar jag aldrig utan handskar.”

Hur ser en vanlig dag ut för Kiah Martin?

”En vanlig dag brukar börja vid 7.30 på arbetsplatsen. Teamet rullar in och vi har en genomgång av jobbet och diskuterar vad som behöver göras samt eventuella besvärliga saker på arbetsagendan eller specialåtgärder som kan krävas. Vi förflyttar oss till de träd eller platser vi har tilldelats. Vi har ett nära teamsamarbete och kommunicerar på ett tydligt sätt.

”När så är möjligt hålls ljudnivån på ett minimum och alla arbetar noggrant och effektivt med den utrustning som bäst lämpar sig för respektive uppgift. Dagen innehåller normalt omfattande trädklättring där specifik klättrings- och riggningsutrustning ingår, samt olika typer av träd- och marksågar och stora maskiner. Dessutom måste vi leverera vår biprodukt för återanvändning i trädgården hos en annan kund i närheten.

”Lunchen sammanfaller ofta med leverans av kompostmaterial, följt av mer av samma arbetsuppgifter tills uppdraget slutförs, platsen röjs upp och vi kontrollerar om kunden är helt nöjd innan vi återvänder till vår startpunkt. Efter den här beskrivningen vill jag dock påpeka att de flesta dagar är ovanliga – eftersom arbetsteamen är enastående och arbetet alltid är krävande.”

Vilket är ditt mest värdefulla arbetsverktyg?

”Det är en kastlåda från Faltheimer, komplett med kastlina och tre kastpåsar från Harrison Rocket. Därefter följer min motorsåg med topphandtag, Husqvarna T540XP, som kan hantera nästan alla trädvårdsuppgifter.”

Vad betyder varumärket Husqvarna för dig?

”Stark tradition, tillförlitligt partnerskap och ledande teknik. Men även ett äkta engagemang i modern utrustning, hängivenhet gentemot branschen och tillförlitlig utrustning under alla förhållanden.”

I hela världen tävlar arborister för att bevisa sina kunskaper och sin yrkesskicklighet. Kiah Martin är en av världens högst rankade arborister och hennes meriter talar för sig själva. Hon har fått erkännanden och vunnit en mängd priser både i International Tree Climbing Championship (ITCC), Asia Pacific Tree Climbing Championship (APTCC) och Australian Tree Climbing Championship (ATCC).