Underhåll


Håll kedjan vass

Sågning med en slö kedja leder till högre bränsleförbrukning och överdrivet slitage. Som tur är kan du lätt undvika detta genom att fila kedjorna regelbundet och på rätt sätt. Allt du behöver veta om filning av sågkedjan beskrivs här.

Vad behöver jag för att fila kedjan?

Verktygen du behöver för att hålla kedjan vass:

Se tabellen nedan.

Filing equipment

Skärtandens vinklar

Skärtänderna ska filas enligt de här vinklarna:

Ett bra sätt att återställa skärtänderna till rätt vinklar är att använda en filmall. Genom att göra det slipper du tänka på de olika vinklarna för att garantera ett bra resultat. Följ bara anvisningarna så får du rätt vinklar på skärtanden.

Filing angles

Hur ofta skall man fila kedjan?

Sågkedjornas skärpa försämras med tiden även om du har undvikit att såga i föremål som minskar skärpan (sten, mark osv.). Kedjan blir slö. Om kedjan har sågat i sten är den oanvändbar och måste filas direkt.

Om du använder en motorsåg under större delen av dagen är det bra att fila kedjan varje gång du fyller på bränsle.
Det är lättare att fila lite och ofta än att vänta lång tid före filning. Du får även bättre precision och arbetar mer effektivt.
Blunt cutting tooth
Irregular edge on cutting tooth

Hur filar man kedjan?

Vi rekommenderar användning av en filmall från Husqvarna för bästa filningsresultat. Försök fila bort så lite material som möjligt.

Börja med att leta rätt på den kortaste skärtanden. Alla skärtänder ska filas för att matcha längden hos den kortaste skärtanden.

 • Placera filmallen på kedjan. Pilarna på filmallen ska peka i kedjans rotationsriktning (mot noshjulet). Se till att mallen har kontakt med kedjan.
 • Använd rundfilen. Placera filen i 90° vinkel mot rullarna på filmallen. Fila med båda händerna. Filen ska vila på båda rullarna. Fila skärtanden i riktning från dig med jämna filrörelser.
 • Nu fortsätter du fila varannan tand. Varje skärtand måste filas så att den är vass. Det är viktigt att alla skärtänder har samma längd.
 • När du är klar med filning av alla skärtänder på ena sidan lossar du skruvstädet och ansluter sedan svärdet från den andra riktningen. Fila sedan skärtänderna på samma sätt från motsatt riktning.

How to file the chain 1 How to file the chain 2 How to file the chain 3

Filning i skogen

En filningsklove är ett användbart verktyg när du filar ute i fält. Fäst den på en stubbe eller stock och säkra svärdet som i ett vanligt skruvstäd. Fila enligt filningsanvisningarna.
Filing in the forest

Hur ställer man in korrekt underställning?

Inställningen av underställning avgör hur mycket skärtanden sågar. Om underställningen är mycket lågt inställd tar planet en mycket liten mängd trä.

Om underställningen är för högt inställd sågar skärtanden för djupt i träet. Det innebär att sågningen är mer aggressiv, vilket resulterar i starka vibrationer. Kastrisken ökar också och motorsågen utsätts för onödiga påfrestningar.

Kontrollera underställningen vid vart 3:e till 5:e tillfälle då du filar kedjan vid normalt slitage, och oftare vid stort slitage. Använd underställningsverktyget och en flatfil för att kontrollera och ställa in rätt höjd. ”Soft” (mjukt) och ”Hard” (hårt) som stämplats på verktyget hänför sig till mjukt trä (barrträd) och fruset trä

Depth gauge (this image need additional graphics)

När ska kedjan bytas?

Det är dags att byta kedjan när den längsta delen av skärtanden är kortare än 4 millimeter eller om du hittar sprickor.

When to replace the chainsaw chain (this image need additional graphics)

Liknande artiklar

 • Range image protective clothes
  Underhåll

  Husqvarnas skyddskläder: Handplockade material för skydd och flexibilitet

  Vi har arbetat hårt för att ta fram bekväma kläder för skogsarbete, förbättra våra produkter och ta reda på vad som krävs för att du ska känna dig bekväm under hela arbetsdagen.

 • 576XP - USA version
  Underhåll

  Husqvarnas skyddskläder: Tvätt- och reparationsguider

  Rena och hela kläder är säkra kläder. Skyddskläder utsätts ofta för svett och olja – ämnen som kan påverka skyddslagret och försämra dess funktion.

 • 560XP
  Underhåll

  Husqvarnas skyddskläder: Hitta din storlek

  För att passa alla skogsarbetare och utmaningar finns Husqvarnas skyddskläder i många olika storlekar. Nedanstående storleksguide hjälper dig att hitta rätt. Ta dina kroppsmått och hitta rätt storlek med hjälp av guiden.