Säkerhet


Håll dig säker och varm – de motorsågstillbehör du behöver för att komma igång

När det handlar om skyddskläder och -utrustning gäller olika regler och föreskrifter i olika länder. Men oavsett var du befinner dig förbättrar utrustningen på den här listan din säkerhet vid arbete med motorsågar.

 1. Hjälm

  Hjälmen är utformad för att skydda dig mot fallande grenar och stötar. & Hörselskydden skyddar mot skadliga höga ljud. Hörselskyddens inlägg och kuddar blir slitna med tiden, så det är viktigt att du byter dem regelbundet. Det är också viktigt att du byter själva hjälmen enligt rekommendationerna i handboken och skötselinstruktionerna för just din produkt. Det beror på att plasten i hjälmen åldras och blir skör, huvudsakligen till följd av UV-ljus. På Husqvarnas hjälmar finns en kalender där du markerar första användningsdagen. Våra skogshjälmar, Technical, har även en UV-indikator som anger när det är dags att byta ut hjälmen.

 2. & Skogsjackan ska täcka hela överkroppen, ha varselfärg och reflexer och den ska vara ventilerad.

 3. & Skyddsbyxor måste vara utrustade med sågskydd som uppfyller internationella standarder såväl som lokala krav. Sågskyddet består av ett foder med flera lager bestående av mycket långa fibrer som trasslar in sig i kedjan och kan stoppa den på en bråkdel av en sekund. Det är viktigt att du följer tillverkarens tvättråd. Om du sågar i skyddslagren måste byxorna slängas.

 4. & Stövlarna ska vara utrustade med skyddshättor, sågskydd och grova sulor (halkskydd) enligt nationell standard.  

 5. & Du ska alltid använda arbetshandskar som skyddar mot skärsår, skrapsår, olja och bränsle. Se till att det finns sågskydd i den vänstra handsken, eftersom kedjan då stoppas på ett ögonblick om du råkar såga i handsken. Det här fungerar på liknande sätt som för skyddsbyxorna (se punkt 3). 

 6. Första hjälpen-utrustning ska finnas lättillgänglig och nära till hands.  

Protective equipment for chainsaws

Liknande artiklar

 • 562XP
  Säkerhet

  Säkerhetskrav för motorsågar

  Tänk på att det kan vara farligt att använda en motorsåg. Genom att följa några grundläggande rekommendationer kan du enkelt förhindra osäkra situationer och fokusera på själva jobbet.