Från professionella


Smidig och vass: Proffsen provar den nya kedjan Husqvarna X-Cut

Häng med när proffsen provar Husqvarnas produkter i naturliga miljöer, det är det mest spännande sättet att se om vår ansträngning lönat sig. Men med den nya kedjan X-Cut kan spänningen ha blandats med viss nervositet hos testcheferna. Skulle den här helt nya produkten från Husqvarna bli godkänd av hårt arbetande skogshuggare och arborister?

En tallskog några kilometer utanför Huskvarna i Sverige fick oväntat besök en varm eftermiddag i maj. Sexton män och kvinnor klädda i orange släpptes fria med sina motorsågar och på några sekunder hade de sysselsatt sig med att fälla och kvista tallar, såga trästockar i bitar och använda sina maskiner utan något egentligt mål.

De utgjorde H-teamet, en utvald grupp professionella skogshuggare och arborister från sju olika länder som valts ut för att testa Husqvarnas produkter. Samtliga försörjer sig på att hugga ner träd och de vet när motorsågen de håller i nyttjas till dess fulla kapacitet och när den inte gör det.

Den här eftermiddagen låg fokus på den nya kedjan Husqvarna X-Cut som var helt ny för alla i teamet. Husqvarnas testchefer och produktutvecklare på plats var såklart lite nervösa och hoppades att detta första möte mellan proffsen och kedjan skulle fortlöpa till en långvarig relation.

H-team Ambassadors UK team Jo Hedger

Utlåtanden från sex proffs

Ett stort utbud av motorsågarna Husqvarna 450 och 550, slumpmässigt utrustade med kedjan X-Cut och den motsvarande standardkedjan H30, radades upp för teamet att välja bland. Under arbetets gång växlade proffsen hela tiden mellan sågarna för att så noggrant som möjligt kunna jämföra dem.

Efteråt blev sex av dem ombedda att kommentera den nya kedjan och hur den skilde sig från standardprodukten.

”Jag använde den med några trästockar, några ekar, och den var väldigt smidig, inte alls återhållsam eller omedgörlig. Jag gjorde även några instick i träet och den tvekade inte eller bromsade upp någonting. Sedan fällde jag några träd och det gjorde den väldigt bra, återigen utan att bromsa upp. Den var vass genom smutsen och barken. Och efter att ha sågat i trä, fällt, kapat och gjort instick var den knappt tänjd. Med en ny kedja förväntar man sig att behöva spänna den med två till fem minuters mellanrum under de första femton, tjugo minuterna. X-Cut-kedjan var väldigt smidig och snabb, en väldigt produktiv kedja.”
– Andy Campbell, skogshuggare i Norfolk-området i Storbritannien

”Jag tyckte hållbarheten var ett stort framsteg. Som test sågade jag korsade snitt i träet och gick djupt ner i smutsen fyra eller fem gånger och efteråt var X-Cut fortfarande produktiv fastän den tappat skärpan. Jag hade faktiskt kunnat fortsätta om jag hade behövt. Jag gjorde samma sak med standardkedjan, sågade djupt två gånger, och den var så dålig att jag var tvungen att sluta och spänna den. Förspänningen verkar också fungera då vi inte behövde spänna kedjan mellan de träd vi fällde. Jag tror att det här är till fördel för arborister eftersom att det ju inte går att spänna en kedja när man befinner sig uppe i ett träd. På det hela taget är den mycket säkrare och även mer produktiv eftersom vi slipper driftsavbrottet.”
– Jo Hedger, driver ett arboristföretag nära Southampton i Storbritannien

”Jag gillar den väldigt mycket. Den kändes vassare och gav mindre vibration mot kroppen. Utan en vass kedja kan man inte göra någonting och man förlorar mycket energi och tid för ingenting. X-Cut verkar gå smidigare i sågningen. Med den här kedjan tror jag att man kan få mycket arbete gjort. Redan när jag öppnade förpackningen fick jag känslan av något nytt. När jag sedan provade den för första gången blev jag så glad för att allt vi hade hoppats på med denna nya kedja gick i uppfyllelse.”
– Martin Götz, arbetar med stadsträdvård i och utanför Frankfurt i Tyskland

”Den verkade mer kraftfull men samtidigt var sågningen smidig och ren och det var inga problem med kast när man sågade i böjda vinklar – jag är verkligen imponerad. Skärpan är också väldigt bra – jag vet inte vad de gjort men materialet är verkligen bra. I mitt arbete är snabb sågning det viktigaste av allt. Det spelar ingen roll om du sågar grenar eller sågar bort större delar, man måste ha en kraftfull kedja som är smidig och snabb så att man har kontroll över arbetet när man sitter där uppe i trädet.”
– Gabriele Dovier, driver ett arboristföretag i Milano i Italien 

”Det viktigaste med kedjan är att den förblir vass länge och att den sågar snabbt. Det handlar främst om säkerheten – om grenen inte lossnar tillräckligt snabbt kan den svingas inåt. Mitt första intryck var att den är mer aggressiv än andra kedjor men samtidigt sågar smidigare och snabbare. Den är inte längre än förpackningen och den är vass från första stund. Den huvudsakliga skillnaden är enligt mig hastigheten. När jag borrsågade arbetade den sig inåt själv, den var mer lättanvänd och jag fick större exakthet.”
– Johan Pihl, arborist i Göteborgsområdet i Sverige 

”Jag var lite skeptisk till en början. Jag trodde inte att jag skulle känna någon större skillnad, men efter att ha sågat hela dagen och ha jämfört sida vid sida om standardkedjan var den fantastisk. Den skramlade mindre, orsakade mindre vibration och en smidigare sågning, speciellt när man borrsågade eller gjorde raka sågningar. I mitt arbete är effektiviteten viktigast av allt. Man vill att kedjan ska få sågen att arbeta med optimal prestanda. Med den här kedjan tycker jag att det blir så.”
– Jared Abrogena, arborist från Kalifornien i USA 

Som du kanske kan utläsa ur dessa kommentarer var entusiasmen mycket hög i H-teamet vid testningen av X-Cut. Det är faktiskt svårt att fånga ivern i text. Därför är det tur att vi också filmade det hela – titta på videon nedan. 

H-team Ambassadors UK team
H-team Ambassadors SWE team Johan Pihl
H-team Ambassadors GER team Martin Götz
H-team H-team

Liknande artiklar

 • Training Camp 2016 77
  Från professionella

  WLC 2016 börjar nästa vecka!

  Om precis en vecka börjar den 32:a upplagan av World Logging Championship i Wisla i Polen, där över 100 skogsarbetare gör upp om titeln World Logging Champion.

 • Edge Campaign Photo
  Från professionella

  Husqvarna X-Cut: En bättre kedja

  För första gången finns originalkedjor från Husqvarna och de är tillverkade där allt startade – i Huskvarna i Sverige. Du kanske undrar varför. Berättelsen startar faktiskt vid slutet. Med all forskning och utveckling är vårt övergripande mål att ge dig bästa möjliga resultat.

 • Kiah Martin, Australian arborist
  Från professionella

  I toppklass – Kiah Martin om att vara en av världens bästa arborister

  Kommer du ihåg när du var barn och klättrade i träd? Vissa personer fortsätter att klättra och blir arborister. Och några av dem blir världsbäst.

  Ett av de här superproffsen är Kiah Martin, en världsmästerskapsvinnande arborist från Melbourne. Det här är hennes berättelse.