Vad gör din trädgård när du inte är hemma?

Hemautomation når ut till trädgården. Tack vare ny loT-teknik kan robotgräsklippare och andra trädgårdsenheter nu kommunicera med varandra och styras via telefonen. Trädgården kan därför anses vara den senaste hemmiljön som blir digitaliserad.

Tekniken för smarta hem förändrar hela tiden vårt sätt att interagera med våra hem och nu har turen kommit till trädgården, den senaste hemmiljön som blir intelligent och digital. Det är Husqvarna som ligger bakom den här nya tekniken och tack vare Gardena Smart System – som kopplar ihop intelligenta trädgårdssensorer med bevattningsutrustning, termostater och robotgräsklippare – kan husägare nu styra och konfigurera alla sina trädgårdsredskap från valfri plats via en smartphone eller surfplatta.

Smart gateway
Kärnan i systemet är den smarta gatewayen som kopplar ihop alla enheter via radiosignaler. Trädgårdssensorer samlar exempelvis in data i realtid om jordfuktighet, utomhustemperaturer och ljusintensitet, vilket gör det enklare att planera när du ska klippa gräset eller vattna gräsmattan. Du kan även justera bevattningen och klippningen efter väderförhållandena. Om ett bevattningssystem till exempel kopplas ihop med en Husqvarna Automower 450X kan enheterna interagera med varandra och du kan samordna arbetsuppgifterna för att få perfekt underhåll av gräsmatta och växter.

Styr din Automower via Amazon Alexa eller Google Home
Med Husqvarna Automower 450X kan du klippa upp till 5 000 m² komplex terräng i olika väderförhållanden och styra navigeringen via Automaker Connect-appen. Andra IoT-enheter, till exempel Amazons Alexa eller Google Home, kan även anslutas till systemet, vilket innebär att användare kan uppdatera robotgräsklipparens klippschema och instruera gräsklipparen att starta eller stoppa klippningen när som helst.

Smart Garden-sektorn befinner sig fortfarande i ett tidigt stadium och många nya utvecklingar planeras inför framtiden. Gardena Smart System kommer till exempel att utökas och utvecklas med ytterligare maskinvara, t.ex. en smart tryckpump och ett smart batteri, samt förbättrade funktioner och ökad användbarhet på progamvarusidan. Ny maskinvara och programvara kommer hela tiden att läggas till i systemet för att se till att det ligger i framkant under åren som kommer.

Automower 435X AWD with idle smart system