Underhåll


Vanliga frågor och svar om Husqvarna Automower

Skäl att köpa en Husqvarna Automower®

Är det tidskrävande att äga och använda en Husqvarna Automower®?

Nej, Husqvarna Automower® är väldigt enkel att använda. Du får hela tiden ett bra resultat utan att du som konsument behöver anstränga dig. När du väl har installerat roboten ser den till att hålla gräsmattan välklippt helt på egen hand, och du behöver inte göra någonting – oavsett om du är hemma, på jobbet eller på semester. Gräsmattan kommer ständigt att vara fin, utan att du behöver sköta själva klippandet.

Är den enkel att använda?

Ja, väldigt enkel. Produkten väger mycket lite i jämförelse med konventionella gräsklippare, bara 7–14 kg. Kontrollpanelen är lätt att förstå och använda – när robotklipparen väl är i gång sköter den sig själv.

Bullrar Husqvarna Automower®?

Inte alls. Ljudnivån i Husqvarna Automower® är mycket låg, 69 dB(A) ned till 58 dB(A) beroende på modell. Detta kan jämföras med vanliga gräsklippare som i genomsnitt har en ljudnivå på mellan 95 och 100 dB(A). Varken du eller dina grannar kommer att störas av robotgräsklipparen när den arbetar i trädgården.

Hur påverkar Husqvarna Automower® miljön?

Eftersom Husqvarna Automower® är batteridriven avger den inte några avgaser, och den faktiska energiförbrukningen är mycket låg. Driftkostnaden är bara cirka 100 till 500 kronor per säsong för förbrukad elektricitet, beroende på storleken på gräsmattan.

Mår man sämre som gräsallergiker när robotgräsklipparen åker runt och klipper gräset hela tiden?

Tvärtom. Om du är gräsallergiker kan Husqvarna Automower® verkligen vara en bra lösning för dig. Eftersom du inte behöver vara på plats när roboten klipper gräsmattan slipper du i stort sett helt att komma i kontakt med gräsresterna. Dessutom hålls gräset så kort att allergenerna inte hinner spridas i luften.

Använda Husqvarna Automower®

Hur installerar jag Husqvarna Automower®?

Det är enkelt att göra installationen själv. Följ bara instruktionerna i bruksanvisningen. Installationen tar 2–5 timmar, beroende på hur stor och komplex gräsmattan är. Säljaren eller serviceverkstaden kanske erbjuder installationstjänster också, men detta ingår inte i det rekommenderade cirkapriset.

Hur startar och stoppar jag Husqvarna Automower®?

När systemet har installerats sätter du på huvudbrytaren, trycker på START-knappen (om en sådan finns) och stänger luckan till knappsatsen. Du stoppar maskinen genom att trycka på den stora STOP-knappen.

Måste jag gräva ned kabeln i marken?

Nej. Det går att dra kabeln ovan jord med hjälp av de medföljande märlorna. Efter några veckor kommer den att vara övervuxen med gräs så att den inte längre syns. Vi rekommenderar att du klipper gräset så kort som det går i områdets ytterkanter, så att kabeln hamnar så nära marken som möjligt. Men om du vill gräva ned kabeln med en gång föreslår vi ett djup på 3–10 cm.

Vad händer om jag glömmer min PIN-kod?

Du måste kontakta återförsäljaren som hjälper dig att få fram PIN-koden.

Lämpliga trädgårdar

På hur stora ytor går det att använda Husqvarna Automower®?

Robotgräsklipparen kan användas på gräsmattor på upp till 5 000 m² +/-20 %, beroende på modell och hur komplex trädgården är.

Behöver jag fortfarande en vanlig gräsklippare?

Nej. Vi rekommenderar att du använder en trimmer längs kanterna för att ge gräsmattan en perfekt finish.

Vad gör jag om gräsmattan är större än 5 000 m²?

Du kan installera två eller fler maskiner som arbetar parallellt. Vi har många installationer med flera maskiner runt om i världen.

Kan jag använda Husqvarna Automower® i en liten trädgård?

Ja. Anpassa klipptiden efter din trädgård med hjälp av timerfunktionen. I Snabbguiden hittar du den modellspecifika klipptiden per timme, vilket hjälper dig att ställa in timern efter storleken på gräsmattan.

Kan man använda Husqvarna Automower® i alla typer av trädgårdar?

I princip ja. En gräsmatta du kan klippa med en vanlig gräsklippare kan du vanligtvis också klippa med robotgräsklippareDet blir kanske inte så mycket mer praktiskt om du har en mycket fragmenterad trädgård (som består av många små gräsmattor som inte hänger ihop) eftersom klipparen då måste flyttas runt manuellt. Under installationen måste du se till att roboten inte klipper områden som du inte vill ha klippta, t.ex. blommor, buskar, träd, stenar osv.

Klarar Husqvarna Automower® av ojämna gräsmattor?

Tack vare de stora hjulen klarar Husqvarna Automower® även av ojämna ytor mycket bra. Den klarar också sluttningar på upp till 45 % (24°) lutning. Det är bara små djupa hål som kan göra att roboten fastnar. Tvärtom är roboten liten nog att följa ojämnheterna i gräsmattan. Den skrapar inte i små kullar som många större gräsklippare gör.

Klarar Husqvarna Automower® smala passager?

Ja, Husqvarna Automower® klarar smala passager på ned till 60 cm bredd, beroende på vilken modell som används.

Kan Husqvarna Automower® upptäcka föremål som kläder och leksaker som ligger på gräsmattan?

Nej. Det är upp till ägaren att hålla gräsmattan fri från sådana föremål. Alla föremål som är tillräckligt små för att roboten ska kunna köra över dem kan skadas, och de kan i sin tur också ge upphov till skador på maskinens knivar. Se därför till att det inte finns några små föremål på gräsmattan innan du sätter i gång Husqvarna Automower®.

Hur fungerar det med kottar, grenar och frukt som ligger på marken?

För att maximera knivarnas livslängd bör du kratta eller samla ihop den här typen av föremål med jämna mellanrum. De skadar inte klipparen men knivarna slits snabbare. Trädgrenar kan också skada eller böja knivarna vilket ger dåligt klippresultat.

Jag har en fin blomsterrabatt och träd som jag vill skydda. Går det?

Om du har dragit kabeln på rätt sätt runt rabatter, träd, buskar och andra föremål som du vill skydda kan Husqvarna Automower® inte skada dem eller komma in på det område där de befinner sig.

Hur klarar Husqvarna Automower® riktigt långt gräs?

Om gräset är mycket långt och kraftigt bör du öka klipphöjden, för att sedan gradvis minska den till önskad nivå. Vid mycket extrema förhållanden kan gräsmattan behöva klippas med en vanlig gräsklippare innan robotgräsklipparen tar över.

Jag har mycket mossa i gräsmattan. Hur påverkar det Husqvarna Automower®?

Faktum är att det är robotgräsklipparen som påverkar mossan. Det beror på att gräset växer bättre när det klipps hela tiden, vilket i sin tur gör att mossan gradvis försvinner från gräsmattan.

Kan klipparen klippa gräset även när det regnar?

Ja, Husqvarna Automower® klarar att klippa gräs i alla typer av väder och är konstruerad för att hantera blöta förhållanden. Vi rekommenderar dock att du tar in klipparen vid extremt väder som störtregn och stormar.

Kan klipparen klippa gräset även när det är mycket varmt?

Klipparen är konstruerad för att fungera vid temperaturer på upp till omkring 45 ºC. Från och med cirka 25 ºC blir klipp- och laddtiderna kortare för modeller med NiMH-batterier, då dessa batteriers kapacitet minskar under varma förhållanden. Ytkapaciteten förblir dock oförändrad. Modeller med litiumjonbatterier fungerar lika bra i alla temperaturer.

Kan Husqvarna Automower® användas på två olika platser, om jag till exempel vill kunna använda klipparen vid sommarstugan eller dela den med en granne?

Ja. Om du köper två laddstationer och två slingkablar kan du ha två separata installationer och använda samma robot på båda ställena.

Klipparens system och navigation

Vilka är fördelarna med att klippa gräsmattan i ett oregelbundet mönster?

Genom att klippa i ett till synes slumpmässigt mönster i olika riktningar, får du en mattlik gräsmatta i hela trädgården. Det är sedan tjugo år tillbaka också det bevisat mest tillförlitliga sättet att täcka hela gräsmattan så att inga delar lämnas oklippta. Dagens GPS-teknik med överkomligt pris är inte tillräckligt tillförlitlig och har inte den precision som krävs för att ge en förbättring jämfört med slingkabeln och det slumpbaserade system som används med Husqvarna Automower® för närvarande.

Vilka är fördelarna med ett system med begränsningskabel som avgränsar klippområdet?

Det är ett mycket robust och tillförlitligt system som ser till att klipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det är dessutom ett mycket enkelt och tydligt sätt att bestämma gränserna.

Kan Husqvarna Automower® utrustas med GPS?

Välutrustade modeller som 430X och 450X har en inbyggd GPS som förenklar installationen och hjälper till med navigationen. Det finns också modeller som är utrustade med GPS-kommunikationsenheter som fungerar som spårare om produkten blir stulen. Med denna enhet kan användaren kommunicera med klipparen via SMS eller en iPhone-app.

Säkerhet

Kan barn leka på gräsmattan medan Husqvarna Automower® är i gång?

Även om Husqvarna Automower® har mycket låg effekt kan fingrar och tår ändå kapas om de kommer i kontakt med kniven. En inbyggd säkerhetsfunktion gör att knivarna stannar automatiskt om klipparen lyfts upp eller vänds. Avståndet mellan chassit och kniveggen är dessutom extra långt för att undvika att fötter och händer av misstag kommer i kontakt med knivarna. Men vi rekommenderar ändå att du stänger av robotgräsklipparen om små barn leker på gräsmattan.

Är Husqvarna Automower® utrustad med tjuvlarm?

Ja. Automower® har flera stöldskyddssystem som du kan aktivera. Allra viktigast är installationslåset: Automower® kan inte användas utan den personliga PIN-koden. Tack vare installationslåset fungerar inte Automower® i någon annan installation än din egen. Tidlåset begär att den fyrsiffriga PIN-koden anges med ett intervall som du bestämmer själv. Larmsystemet kräver att du anger PIN-koden när Automower® stoppas. Annars går larmet i gång. Dessutom finns en GPS-spårare för GPS-kommunikationsenheten som tillbehör för de flesta modeller.

Kan Automower® vara farlig för katter och hundar?

Nej. Enligt våra erfarenheter brukar husdjur respektera Automower® och lämna den i fred. Dock är Automower® utrustad med sensorer som gör att klipparen vänder och väljer en annan riktning om den råkar på ”föremål” som husdjur. Om klipparen ändå skulle köra in i ett husdjur blir krocken väldigt lätt, och det är osannolikt att kollisionen skulle ge upphov till några skador.

Underhåll och service

Var kan jag få tag på service- och reservdelar?

Du kan serva maskinen vid närmaste serviceverkstad. Du hittar den med hjälp av funktionen Hitta återförsäljare.

Hur länge håller batteriet?

Detta beror på storleken på gräsmattan och inställd drifttid för klipparen. Om du använder Husqvarna Automower® 6 månader om året på en 800 m² stor yta, kommer batteriet att hålla 2–4 säsonger. För att spara på batteriet bör du ställa in timern efter gräsmattans storlek. Under torra perioder kan du enkelt minska drifttiden utan att förlora prestanda.

Hur länge håller knivarna?

Knivarnas livslängd beror på jord- och grästyp. De håller normalt 1–2 månader på 1 000 m². Du kan byta ut lättviktsknivarna på fem minuter med hjälp av en vanlig skruvmejsel.

Måste den förvaras inomhus under vintern?

Ja, om du inte måste klippa gräset på vintern. Innan du ställer undan roboten för vintern bör du rengöra den och torka den torr. Klipparen ska sedan förvaras på en torr och frostfri plats. Vi rekommenderar att du också förvarar laddningsstationen inomhus över vintern. Slingkabeln bör du lämna kvar i gräsmattan.

Hur ska jag sköta Husqvarna  Automower® för att hålla den i så bra skick som möjligt?

För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det viktigt att du byter ut knivarna regelbundet. Beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit.

Köpa Husqvarna Automower®

Var kan jag köpa Husqvarna Automower®?

Du hittar närmaste återförsäljare med hjälp av funktionen Hitta återförsäljare här på webbplatsen.

Hur mycket kostar Husqvarna Automower®?

Priset varierar mellan cirka 13 000 och 49 000 kronor, beroende på vilken modell du köper.

Automower®Connect

Hur stor mängd data förbrukar gräsklipparens SIM-kort varje månad?

Cirka 25 MB per månad när gräsklipparen används.

Kan jag se hur mycket som finns kvar på ett SIM-kort av kontantkortstyp?

Nej, du måste kontakta operatören för att få reda på det.

Vilken sorts SIM-kort kan jag använda?

Mini-SIM (abonnemang eller kontantkort) som har stöd för 2G GPRS.

Jag har glömt lösenordet till inloggningen till appen. Hur gör jag nu?

Använd funktionen för återställning av lösenordet, på appens inloggningssida.

Hur byter jag lösenord för inloggningen till appen?

Via menyn för kontoinställningar i appen.

Kan jag byta den e-postadress som jag använder när jag loggar in?

Nej, du måste skapa ett nytt konto för den nya e-postadressen. Alla gräsklippare måste paras ihop igen med det nya kontot.

Kan jag byta gräsklipparens PIN-kod via appen?

Nej, gräsklipparens PIN-kod och andra säkerhetsinställningar går inte att byta via appen.

Vad gör man med kommandot ”Ta bort ihopparning till gräsklippare” i appen?

Ihopparningen mellan ditt konto och gräsklipparen tas bort. Alla andra konton som har parats ihop med gräsklipparen har fortfarande full åtkomst till gräsklipparen.

Hur tar jag bort ihopparningen för alla konton?

Via gräsklipparmenyn.

Varför stannar gräsklipparen i cirka tio sekunder efter det att jag ändrat en inställning i appen?

Det är helt normalt att den gör så.

Liknande artiklar

 • Automower X-line Led Lights
  Underhåll

  Ge din Husqvarna Automower® en vinterförvaring med all-inclusive

  Ge din robotgräsklippare en service innan vintervilan hos någon av våra Husqvarna-återförsäljare. Vi kommer att förvara och ta hand om din gräsklippare och se till att den får en längre livslängd.

 • Automower installation film
  Underhåll

  Så här installerar du din Husqvarna robotgräsklippare

  När du äger en Husqvarna Automower® handlar allt om användarvänlighet, något som märks på en gång eftersom till och med installationsprocessen har finjusterats. Här är en guide om hur du enkelt installerar en Husqvarna robotgräsklippare.

 • Tiller background
  Underhåll

  Tips om gräsmatteskötsel från Husqvarna: så här sköter du jorden

  Jorden i din trädgård är en levande organism som behöver luft, vatten och näring. Därför är luckring – eller jordbearbetning – av största vikt för en frisk trädgård. Och därför har vi sammanställt en guide i ämnet.