Underhåll


Gör trädgården redo för våren

Våren är snart här och det är äntligen dags att kavla upp ärmarna och sätta på sig trädgårdshandskarna. Vi har gjort en lista som kan hjälpa dig att lägga grunden till en fantastisk trädgård.

1. Rensa upp, blås bort och räfsa


När snön har smält och jorden har börjat torka upp är det dags att komma igång med vårstädningen. Först av allt tar du en räfsa eller lövblåsare för att ta bort lövlager som kan göra så att gräset möglar och förmultnar. Löv och annat kvarlämnat organiskt material blir ett utmärkt tillskott till komposten.


2. Ta bort ogräs


Ta bort allt ogräs så snart som möjligt, innan solen ger det energi att börja växa. Klipp bort vissna blad från odlade delar av trädgården.


3. Luckra upp jorden


Uppluckring av jorden gör det möjligt för syret att nå växternas rötter och ger samtidigt en snyggare rabatt. I mindre rabatter klarar du dig bra med handverktyg, men om du arbetar med större ytor är en jordfräs mycket bättre. Det går också att sätta fast ett jordfrästillbehör på en del av Husqvarnas trimmers, vilket betyder ett verktyg mindre i trädgårdsskjulet.


4. Beskär träden


Fruktträd behöver beskäras för att hålla sig friska och bära frukt. Beskärningen bör utföras under våren, men var försiktig så att du inte gör det för tidigt, eftersom snittytorna kan torka ut om temperaturen går under nollstrecket. Observera att träd som bär stenfrukt, exempelvis körsbär, aprikos, plommon och persika, inte ska beskäras på våren.

Cultivate the soil with a trimmer attachment

5. Klipp häckarna


Lövhäckar bör helst klippas under vintern eller tidigt på våren. Barrväxter ska hellre klippas under växtperioden, en gång under tidig vår och sedan en gång till mitt i sommaren.

6. Klippa gräsmattan


Gräset behöver tid för återhämtning efter vintern, så klipp inte gräset för kort de första gångerna. Med en gräslängd på 5–9 cm får du en fin, hållbar gräsmatta som är klar att användas.

7. Trimma gräsmattan


Om du vill att gräsmattan ska vara riktigt snygg får du inte glömma att trimma kanterna.

8. Inventera motorverktygen


Se till att trädgårdsutrustningen är klar att användas under den nya säsongen. Ladda det som behöver laddas och slipa det som behöver slipas.

9. Hjälp fåglarna


Om du vill ge fåglarna ett hem i din trädgård är det nu du ska sätta upp en fågelholk.

10. Rengör uteplatsen


När uteplatsen är rengjord är du redo att ta ut en stol och njuta av den första varma och soliga dagen med en härlig kopp kaffe.

Trim the hedges

Liknande artiklar

 • 450X (hero modell)
  Underhåll

  Husqvarna Automower® – Vanliga frågor

 • Automower X-line Led Lights
  Underhåll

  Treat your Husqvarna Automower® to an all-inclusive winter stay

  Give your Automower® a good service before putting it to winter rest at one of our Husqvarna dealers. They will store it and make sure it is charged and ready when the new season arrives.

 • Underhåll

  Så här installerar du din Husqvarna robotgräsklippare

  När du äger en Husqvarna Automower® handlar allt om användarvänlighet, något som märks på en gång eftersom till och med installationsprocessen har finjusterats. Här är en guide om hur du enkelt installerar en Husqvarna robotgräsklippare.