Gräsmatteskötsel


Mulching med gräs och löv

Du sparar både tid och pengar med mulching av gräsmattan med gräs och löv. Här är våra bästa tips vid mulching av gräsmattan med gräsklipp och löv.

Mulching är ett fantastiskt sätt att bli av med nedfallna löv och rester från gräsklippning. Vid mulching används ett klippaggregat som gör att när gräset och löven har klippts första gången slungas de tillbaka in i klippaggregatet och faller ned på knivarna en andra gång. På så sätt finfördelas gräsklippet.

Effekter av mulching

Det finns många positiva effekter av mulching med gräs och löv, det sparar exempelvis tid och pengar och gräsmattan blir fin. Här är en lista med fördelar med mulching:

 1. Förvandlar avfall till näringsämnen och minskar därmed behovet av gödning
 2. Förbättrat mikroliv
 3. Större humuslager
 4. Du behöver inte ta bort eller kompostera avfall, vilket är bra eftersom det bara fyller på redan överfulla soptippar om du slänger gräsklipp
BioClip feature film

När är det dags för mulching

Mulching ska bara göras när det finns ett aktivt mikroliv i jorden. Det innebär att temperaturen i jordens ytlager ska vara minst 6 grader Celsius. Om mulching utförs regelbundet när gräset inte växer, till exempel under de varma sommarmånaderna eller sent på hösten om du bor på en plats med årstidsväxlingar, sker ingen eller liten nedbrytning. Därmed blir risken större för utveckling av dött gräs.

Mulching med gräsklipp

Gräsrester består av 80 till 85 % vatten, vilket gör att de snabbt bryts ner med låg risk för dött gräs, i motsats till andra döda växtrester. Nedbrytningen av gräsrester går snabbast om bara en tredjedel av bladlängden klipps av vid varje tillfälle. Men mer än halva bladlängden ska aldrig klippas av eftersom det ökar risken för uttorkning på grund av vätskeförlusten i plantan.

Mulching med löv

Vid mulching med löv kan du spara pengar och tid om löven som faller på häckar, rabatter och gångar blåses ut på öppna gräsområden där en åkgräsklippare med mulch-enhet kan hacka dem.


När det är bättre att samla upp

Kom ihåg att mulching inte helt kan ersätta den traditionella uppsamlingen av löv. Därför är det bra att samla upp lövrester efter säsongens sista klippning, när marktemperaturen är under 6 grader Celsius och gräset har slutat att växa. Annars ökar risken för problem med svamp och liknande under vintern.

Mulching med löv runt om i världen

Beroende på klimat finns det olika saker att tänka på vid mulching. Vid mulching av löv i norra Europa är det exempelvis viktigt att komma ihåg att bara en liten del av löven faller före den första frosten, medan en stor del faller snart därefter. Genom att låta gräset växa några få centimeter högre än normalt på hösten kan du – under en kort period – finfördela och sprida ut mer lövrester eftersom mulchresterna döljs i det lite längre gräset.

Liknande artiklar

 • DT 22
  Gräsmatteskötsel

  Så här hanterar du dött gräs i gräsmattan

  Dött gräs kan göra gräsmattan mindre hållbar, så att den inte är tillräckligt stark för sport och andra aktiviteter – och i värsta fall kan den vissna och dö. Här är Husqvarnas tips om borttagning av dött gräs och redskap för ändamålet, exempelvis vertikalskärare.

 • Grass-E-043
  Gräsmatteskötsel

  Så här vattnar du gräsmattan

  Det är viktigt att vattna på rätt sätt för att få en grön och frisk gräsmatta. Här är Husqvarnas tips om hur du vattnar gräsmattan på bästa sätt.