Συντήρηση


Συμβουλές από τη Husqvarna για τη φροντίδα του γκαζόν: πώς να φρεζάρετε το χώμα

Το χώμα στον κήπο σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται αέρα, νερό και θρεπτικά συστατικά. Ένας υγιής κήπος προϋποθέτει καλό φρεζάρισμα του χώματος. Γι' αυτό, δημιουργήσαμε έναν οδηγό για το φρεζάρισμα του χώματος.

Με την πάροδο του χρόνου το χώμα κάτω από γκαζόν ή στα παρτέρια εξασθενεί. Μπορεί να έχει συμπιεστεί, δηλαδή οι μικροί θύλακες αέρα κάτω από την επιφάνεια του χώματος να έχουν συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η δομή του. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν μέσα στο χώμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα οι ρίζες και τα φυτά να μην ευδοκιμούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται φρεζάρισμα. Στην ουσία με το φρεζάρισμα σκάβουμε το χώμα και προσθέτουμε θρεπτικά συστατικά και εδαφοβελτιωτικά με τη μορφή χορτολιπάσματος ή χούμου ώστε να αερίζεται το χώμα. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, όταν σκάβετε το χώμα:

Βασικό σκάψιμο

Ο πιο βασικός τρόπος για να βοηθήσετε το χώμα είναι να πάρετε ένα φτυάρι και να αρχίσετε να σκάβετε, αναποδογυρίζοντας και σπάζοντας το χώμα σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια, εάν χρειάζεται, προσθέστε θρεπτικά στοιχεία και χούμο στο χώμα, προτού το αναποδογυρίσετε ξανά.

Μονό σκάψιμο

Με το μονό σκάψιμο στην ουσία καλύπτετε ομοιόμορφα όλη την έκταση του κήπου. Χωρίστε την έκταση σε λωρίδες και σκάψτε ένα μικρό αυλάκι πλάτους περίπου 25-30 εκατοστών και βάθους ίσου με το μήκος της λεπίδας του φτυαριού. Αδειάστε το αυλάκι και τοποθετήστε το χώμα στο πλάι του. Μετακινηθείτε στην επόμενη λωρίδα, ανοίξτε ένα αυλάκι αφαιρώντας ποσότητα χώματος ίση με εκείνη που αφαιρέσατε από το πρώτο αυλάκι. Χρησιμοποιήστε αυτό το χώμα, για να γεμίσετε το πρώτο αυλάκι σπάζοντας τα κομμάτια του χώματος καθώς το ρίχνετε στο αυλάκι. Συνεχίστε κατ' αυτόν τον τρόπο, έως ότου καλυφθεί ολόκληρος ο κήπος. Στο τέλος, γεμίστε το τελευταίο αυλάκι με το χώμα που βγάλατε από το πρώτο.

Επιφανειακό φρεζάρισμα

Εάν το χώμα δεν είναι σφικτό, ίσως αρκεί ένα επιφανειακό φρεζάρισμα. Χρησιμοποιήστε απλά μια οδοντωτή τσουγκράνα ή μια τσάπα προσπαθώντας να μην πειράξετε το χώμα σε βάθος μεγαλύτερο των 5-8 εκατοστών περίπου.

Τεχνική χωρίς σκάψιμο

Όταν το γκαζόν είναι καλά διατηρημένο δεν χρειάζεται απαραίτητα σκάψιμο. Πιθανώς αρκεί να καλύψετε το χώμα με στρώσεις οργανικού χορτολιπάσματος σε βάθος έως 6-10 εκατοστών. Προτού φυτέψετε τους σπόρους απομακρύνετε το χορτολίπασμα με μια τσουγκράνα.

Πότε δεν πρέπει να σκάβετε το χώμα

Εάν το χώμα είναι υπερβολικά υγρό δεν πρέπει να το σκάβετε, για να μην καταστρέψετε τη δομή του.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι το χώμα πρέπει απαραιτήτως να είναι χαλαρό. Τα φυτά σας χρειάζονται ανόργανα άλατα, νερό και οργανικές ουσίες για να ευδοκιμήσουν. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να σκάβετε το χώμα, να το αναποδογυρίζετε και να προσθέτετε χούμο.

Σχετικά άρθρα

 • Automower X-line Led Lights
  Συντήρηση

  Treat your Husqvarna Automower® to an all-inclusive winter stay

  Give your Automower® a good service before putting it to winter rest at one of our Husqvarna dealers. They will store it and make sure it is charged and ready when the new season arrives.

 • Συντήρηση

  How to change to a terrain kit on your Husqvarna Automower® 400-series

  When it’s slippery, or if you have slopes on your lawn, our terrain kit helps your Automower® to perform. This easy guide shows you how you can easily switch to a terrain kit. If you have an Automower® 300-series go here for instructions:

 • Συντήρηση

  How to change to a terrain kit on your Husqvarna Automower® 300-series

  When it’s slippery, or you have slopes on your lawn, our terrain kit helps your Automower® to perform. This easy guide shows you how you can easily equip your mower with a terrain kit. If you have an Automower® 400-series go here for instructions: