Ασφάλεια


Απαιτήσεις ασφαλείας για τη χρήση των αλυσοπρίονων

Η χρήση των αλυσοπρίονων ενέχει κάποιους πιθανούς κινδύνους. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες βασικές συμβουλές και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε άφοβα στις εργασίες σας.

Προτού ξεκινήσετε

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη, προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τους εξής κανόνες, εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο χωρίς την παρουσία τρίτου:

 1. Ενημερώστε κάποιον ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο
 2. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε θέση που να σας επιτρέπει να ξεπαρκάρετε γρήγορα, εάν χρειαστεί
 3. Έχετε πάντα μαζί σας κινητό τηλέφωνο
Before you start working with a chainsaw

1. Εξοπλισμός ασφαλείας κατά τη χρήση αλυσοπρίονων


Θα πρέπει να φοράτε κατάλληλα ρούχα και να διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όλα τα αλυσοπρίονα διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι υποχρεωτικά (βλ. ενημερωτικό πλαίσιο). Τα περισσότερα αλυσοπρίονα της Husqvarna διαθέτουν επίσης TrioBrakeTM, ένα σύστημα που σας επιτρέπει να σταματήσετε τη λειτουργία της αλυσίδας ανά πάσα στιγμή με το δεξί σας χέρι.

Ο συχνότερος τραυματισμός που προκαλείται από τη χρήση αλυσοπρίονου είναι τα κοψίματα. Το κόψιμο ορίζεται επισήμως ως "ένας τραυματισμός που διαπερνά το δέρμα", αλλά μερικές φορές μπορεί να σημαίνει και ένα βαθύ, ασύμμετρο σκίσιμο, όπως θα περίμενε κανείς από μια αλυσίδα που τραβά τον εσωτερικό ιστό.

Η χρήση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή πολλών τραυματισμών. Όσον αφορά το ρουχισμό, υπάρχουν διεθνή πρότυπα που ορίζουν τον κατάλληλο ρουχισμό προστασίας. Ο ρουχισμός προστασίας που προσφέρει η Husqvarna για τη χρήση πριονιών έχει ελεγχθεί και εγκριθεί σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, όπου αυτό απαιτείται. Αλλά όπου και να βρίσκεστε θα πρέπει να φοράτε τουλάχιστον τα ακόλουθα:

2. Σχέδια για επιτόπου ασφάλεια


Μόλις φτάσετε στο χώρο εργασίας, πρέπει να προετοιμαστείτε για την εργασία κοπής δέντρων. Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανείς σε απόσταση τουλάχιστον διπλάσια του ύψους του δέντρου που πρόκειται να κόψετε Εξετάστε το δέντρο για να διαπιστώσετε εάν έχει σάπια τμήματα ή ρωγμές. Έχει το δέντρο κλίση; Εξετάστε προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πέσει το δέντρο, λαμβάνοντας υπόψη τις υπόλοιπες εργασίες μετά την πτώση του.
Safety equipment when felling trees

3. Κατεύθυνση κοπής δέντρου


Τα περισσότερα δέντρα έχουν φυσική κατεύθυνση πτώσης. Αυτή η κατεύθυνση επηρεάζεται από την κλίση του δέντρου, το σχήμα των κλαδιών του και από τυχόν συσσωρευμένο χιόνι στην κορυφή ή στα κλαδιά του. Σε περίπτωση αβεβαιότητας για τη κλίση του δέντρου, απομακρυνθείτε λίγο και χρησιμοποιήστε ένα νήμα με βαρίδι, για να καθορίσετε την κλίση του.

Είναι δυνατό, έως ένα βαθμό, να κόψετε το δέντρο κατά τρόπο, ώστε να πέσει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσική κλίση του, αλλά αυτό απαιτεί γνώσεις, πείρα και τα κατάλληλα εργαλεία κοπής. Όταν πρόκειται για δέντρα που ο κορμός τους παρουσιάζει φθορά, όπως είναι νεκρά ή σάπια δέντρα, αυτά θα πρέπει να κόβονται κατά τρόπο, ώστε να πέσουν προς την ευκολότερη κατεύθυνση.

4. Χειρισμός πριονιού


Τέλος φτάνουμε στον τρόπο χρήσης του πριονιού. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που κάνουν τη χρήση του πριονιού ασφαλέστερη και ευκολότερη.

 1. Λαβή με τον αντίχειρα Πιάστε τις λαβές με όλα σας τα δάχτυλα και τοποθετήστε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού κάτω από την μπροστινή λαβή για να μειώσετε έτσι τη δύναμη κλωτσήματος.
 2. Στενή επαφή Μην φοβάστε το πριόνι. Για ισορροπία και ακρίβεια κινήσεων κρατάτε το πριόνι κοντά στο σώμα σας.
 3. Θέση Η βέλτιστη θέση εργασίας είναι με το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί λυγίζοντας τα γόνατα και όχι τη μέση σας.
 4. Απενεργοποίηση της αλυσίδας Η αλυσίδα δεν πρέπει ποτέ να περιστρέφεται, όταν μετακινείστε σε κάποιο άλλο σημείο.
 5. Απόσταση ασφαλείας Όταν χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανείς σε ακτίνα 3 μέτρων.
Felling direction

Χαρακτηριστικά ασφαλείας και λειτουργία αλυσοπρίονων

 • Ο προφυλακτήρας κλωτσήματος και το φρένο της αλυσίδας διασφαλίζουν την απενεργοποίηση της αλυσίδας σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού του αλυσοπρίονου ή σε περίπτωση κλωτσήματος
 • Η ασφάλιση γκαζιού εκκίνησης έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιτρέπει τη λειτουργία του αλυσοπρίονου μόνο όταν πατάτε διαρκώς ένα συγκεκριμένο κουμπί
 • Ο συγκρατητής αλυσίδας δεν επιτρέπει την εκτόξευση της αλυσίδας σε περίπτωση θραύσης ή εκτροχιασμού
 • Το προστατευτικό δεξιού χεριού προστατεύει το δεξί χέρι σε περίπτωση θραύσης ή εκτροχιασμού της αλυσίδας
 • Ο εύκολα προσβάσιμος διακόπτης απενεργοποίησης λειτουργίας επιτρέπει την άμεση απενεργοποίηση της αλυσίδας

Δύο γρήγορες συμβουλές ασφαλείας

 • Παρακολουθήστε μαθήματα! Κανείς δεν γεννήθηκε με πείρα στη χρήση των αλυσοπρίονων και όταν ένας αρχάριος εξασκείται μόνος του μπορεί να μάθει κάποια εσφαλμένη τεχνική.
 • Ελέγχετε τον εξοπλισμό σας! Το αλυσοπρίονό σας διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά.

Σχετικά άρθρα

 • 562XP - EU, Spainish Image
  Ασφάλεια

  Ασφάλεια και ζεστασιά – τα αξεσουάρ αλυσοπρίονων που χρειάζεστε για να κάνετε την αρχή

  Οι κανόνες και οι κανονισμοί που ισχύουν για το ρουχισμό και τον εξοπλισμό ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Αλλά ανεξαρτήτως της χώρας όπου βρίσκεστε, τα παρακάτω αξεσουάρ προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια κατά τη χρήση αλυσοπρίονων.