Από τους επαγγελματίες


Γνωρίστε την Kiah Martin, μία από τους καλύτερους δενδροκόμους παγκοσμίως

Θυμάστε όταν ήσαστε παιδί και σκαρφαλώνατε στα δέντρα; Κάποιοι εξακολουθούν να το κάνουν και γίνονται δενδροκόμοι. Και κάποιοι από αυτούς καταλαμβάνουν μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους δενδροκόμους στον κόσμο. Τη θέση αυτή έχει κατακτήσει και η παγκόσμια πρωταθλήτρια δενδροκόμος Kiah Martin από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Αυτή είναι η ιστορία της.

“Η πρώτη μου επαφή με τα δέντρα σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποκατάστασης σαβάνας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Η πρώτη αυτή επαφή μού κέντρισε το ενδιαφέρον για τη δενδροκομία και στα τέλη της δεκαετίας του '90 αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στον κλάδο αυτό στο πανεπιστήμιο Burnley College στη Βικτόρια.

“Δεν πίστευα ποτέ ότι οι σπουδές μου σε αυτόν τον κλάδο θα με έφερναν στη θέση που είμαι σήμερα. Αλλά τελικά είχα άδικο!”


“Στα πλαίσια των σπουδών μου έπρεπε οπωσδήποτε να σκαρφαλώνω δέντρα και παρά την αρχική μου πεποίθηση ότι δεν θα τα κατάφερνα, τελικά τόλμησα και τα κατάφερα. Κατάφερα να ολοκληρώσω την ‘εκπαίδευση στο σκαρφάλωμα δέντρων’ και στη συνέχεια ασχολήθηκα για περισσότερο από μία δεκαετία με τη διαχείριση των δέντρων στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στη Μελβούρνη και στο Cranbourne”.

“Πριν και μετά από αυτήν τη δραστηριότητα είχα εργαστεί σε πολλές δουλειές, αλλά εν τέλει η μικρή μου επιχείρηση, η εταιρεία TreeStyle Pty Ltd, καταλάμβανε πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μου”.

“Ζω και εργάζομαι στη Μελβούρνη σχεδόν δύο δεκαετίες και ήμουν εξαιρετικά τυχερή σε όλο αυτό το διάστημα, επειδή είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με κάποιους από τους πιο φημισμένους αναρριχητές δέντρων και επαγγελματίες στο χώρο της δασοκομίας όχι μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια, αλλά επίσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο”.

“Αυτήν τη στιγμή συνεργάζομαι με διάφορους ιδιώτες στους οποίους παρέχω τις υπηρεσίες μου. Συνεργάζομαι επίσης με φοιτητές δασοκομίας στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, ενώ επίσης προσφέρω εθελοντική εργασία σε πολλούς και διάφορους οργανισμούς στους οποίους είχα την τύχη να συμμετάσχω τα τελευταία είκοσι χρόνια”.

Πώς θα περιγράφατε το περιβάλλον της εργασίας σας;

“Εργάζομαι στην εξοχή! Η εργασία μου έχει μεγάλη ποικιλία, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ένα συνδυασμό εργασίας στο έδαφος και εναέριας εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού εργαλείων και εξοπλισμού αναρρίχησης σε δέντρα, την καθοδήγηση και τη διδασκαλία φοιτητών δασοκομίας, συζητήσεις σε επιτροπές σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν τα δέντρα, καθώς και σχετικά με την αξία και τη σπουδαιότητά τους για την κοινότητα”.

"Είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με κάποιους από τους πιο φημισμένους αναρριχητές δέντρων και επαγγελματίες στο χώρο της δασοκομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο".


Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης δέντρων στην Αυστραλία;

“Ο καιρός, οι διαφορές που υπάρχουν στις δεξιότητες και στην εμπειρία των χειριστών, οι μεγάλες απαιτήσεις των πελατών και το γεγονός ότι κάποιες φορές οι ώρες με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας απλά δεν αρκούν”.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας επιτρέπουν να κάνετε καλά τη δουλειά σας;

“Πρώτα από όλα ο πλήρης σχεδιασμός και η σαφής περιγραφή της εργασίας από την αρχή. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι δεξιότητες αναρρίχησης, οι τεχνικές δεξιότητες και η προσοχή στη λεπτομέρεια όταν βρίσκεσαι επάνω στο δέντρο. Επίσης σημαντικό είναι τα μέλη του συνεργείου στο έδαφος να εργάζονται αποτελεσματικά και αποδοτικά. Και φυσικά ο πλήρης και καλά σχεδιασμένος καθαρισμός από ολόκληρο το συνεργείο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών”.

Η χρήση του αλυσοπρίονου κατά την αναρρίχηση σε ένα δέντρο θεωρείται απειλητική για την ασφάλεια του χρήστη;

“Φυσικά. Γι' αυτόν το λόγο χρησιμοποιώ ρούχα που είναι εύκολα ορατά, προστατευτικό παντελόνι, καθώς και γιλέκο εργασίας που προσφέρει άνεση στις περισσότερες καιρικές συνθήκες. Επίσης, φοράω παπούτσια αναρρίχησης όταν βρίσκομαι επάνω στο δέντρο, ανθεκτικές μπότες εργασίας όταν πραγματοποιώ εργασίες στο έδαφος και φυσικά κράνος ασφαλείας, προστατευτικά ακοής και προτιμώ εύκολα ορατά ή έντονα χρώματα. Χρησιμοποιώ επίσης γυαλιά ασφαλείας με τους κατάλληλους φακούς (κίτρινους, φιμέ ή πολωμένους) ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Επίσης σχεδόν ποτέ δεν εργάζομαι χωρίς γάντια”.

Πώς είναι μια συνηθισμένη ημέρα για την Kiah Martin;

“Μια ‘συνηθισμένη μέρα’ μπορεί να ξεκινήσει στο χώρο εργασίας στις 7:30. Αφού φτάσουν τα μέλη του συνεργείου κάνουμε μια περιήγηση στο χώρο εργασίας και συζητάμε όλες τις απαραίτητες εργασίες καθώς και τις ιδιαιτερότητες που είναι καταγεγραμμένες στην περιγραφή των εργασιών ή κάποιες τυχόν ειδικές απαιτήσεις. Υπογράφουμε το φύλλο παρουσίας και κατευθυνόμαστε προς τα καθορισμένα δέντρα ή τους χώρους. Συνεργαζόμαστε στενά σαν ομάδα και υπάρχει σαφής επικοινωνία μεταξύ μας.

“Όταν είναι δυνατό προσπαθούμε να κάνουμε ελάχιστο θόρυβο και όλοι δουλεύουμε προσεκτικά και αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε εργασία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως σκαρφαλώνουμε σε πολλά δέντρα, και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε ειδικό εξοπλισμό και εξάρτυση αναρρίχησης, όπως είναι πολλά αλυσοπρίονα, άλλα για χρήση κατά την αναρρίχηση και άλλα για χρήση στο έδαφος, και βέβαια πρέπει να μεταφέρουμε τα υλικά που προκύπτουν από την εργασία μας για χρήση σε κάποιον άλλον πελάτη που βρίσκεται κοντά στο χώρο όπου εργαζόμαστε.

“Το διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό συνήθως συμπίπτει με κάποια παράδοση χορτολιπάσματος. Μετά το μεσημεριανό συνεχίζουμε τις εργασίες μας μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, να καθαρίσουμε πλήρως τον χώρο και να μιλήσουμε με τον πελάτη, για να βεβαιωθούμε ότι έχει μείνει πλήρως ικανοποιημένος. Έπειτα επιστρέφουμε και πάλι στην αφετηρία μας. Βέβαια, τις περισσότερες φορές η δουλειά κυλάει φανταστικά, γιατί τα μέλη του συνεργείου δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και η δουλειά μας δεν είναι ποτέ βαρετή”.

Ποιο είναι το πολυτιμότερο εργαλείο στη δουλειά σας;

“Νομίζω ότι είναι ο πτυσσόμενος αποθηκευτικός κύβος σχοινιού της Faltheimer, ο οποίος περιλαμβάνει το σχοινί καθώς και τρεις σάκους της Harrison Rocket. Και αμέσως μετά με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί το αλυσοπρίονο Husqvarna T540XP με λαβή στο επάνω μέρος, το οποίο αντεπεξέρχεται άψογα σχεδόν σε κάθε εργασία”.

Τι σημαίνει για εσάς το όνομα Husqvarna;

"Μεγάλη παράδοση, δυνατές συνεργασίες και υπερσύγχρονη τεχνολογία. Αλλά σημαίνει επίσης πραγματική δέσμευση για την κατασκευή σύγχρονου εξοπλισμού, αφοσίωση στον κλάδο και αξιόπιστος εξοπλισμό για κάθε περίσταση".

Οι δενδροκόμοι σε ολόκληρο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να αποδείξουν τις δεξιότητες και τον επαγγελματισμό τους. Η Kiah Martin καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. Αλλά ότι και να πούμε τα ρεκόρ που έχει κατακτήσει μιλούν από μόνα τους. Έχει αποσπάσει αναγνώριση και πολυάριθμα βραβεία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης δέντρων (International Tree Climbing Championship - ITCC), στο Πρωτάθλημα αναρρίχησης δέντρων Ασίας και Ειρηνικού (Asia Pacific Tree Climbing Championship - APTCC) και στο Πρωτάθλημα αναρρίχησης δέντρων της Αυστραλίας (Australian Tree Climbing Championship - ATCC).

Σχετικά άρθρα

 • Από τους επαγγελματίες

  WLC 2018 Starts August 2nd!

  The 33rd World Logging Championships will begin in Lillehammer, Norway on August 2, with more than 100 loggers participating this year for the World Logging Championship title. New for this round of the WLC is a seperate women's class, in which one woman from each country can compete. Women still have the possibility to compete in the regular elite and junior class.

  Husqvarna will once again be participating with our competitors using the 576 XP, 572 XP and 372 XP championship chainsaws to compete in their challenges! 

  As always, the WLC will be divided into different individual disciplines plus the exciting team relay race, which are inspired by the same procedures as the professionals exercise in their everyday work. These include tree felling, fitting another chain, bucking by combined cuts, precision bucking and limbing. 

  Join us for three days of competition to crown this year’s Logging Champions of the World.

  Husqvarna will be providing updates straight from Lilleheammer, so be sure to ‘like’ our Facebook page and become a fan to get all your updates.

 • Από τους επαγγελματίες

  Team Husqvarna wins gold in 4 out of 5 disciplines at 2016 World Logging Championships!

  In the recent 2016 World Logging Championships (WLC), four loggers who used Husqvarna chainsaws set one world record in tree felling, and won four gold medals. The medals were won by loggers representing the Netherlands, France, Estonia and United Kingdom.

 • WLC 2016 EN
  Από τους επαγγελματίες

  Meet the Champion, with the World Champion Saw

  WLC, the World Logging Championship, is arranged every two years when professional elite loggers from around the world compete in five different events: precision felling, changing saw chain, precision sawing with two different methods and limbing.