Από τους επαγγελματίες


Ομαλή και κοφτερή: Επαγγελματίες δοκιμάζουν τη νέα αλυσίδα Husqvarna X-Cut

Ακολουθώντας τους επαγγελματίες καθώς αξιολογούν τα προϊόντα Husqvarna, είναι ο καλύτερος τρόπος να δούμε τις προσπάθειές μας να αποδίδουν καρπούς.
Στην περίπτωση της νέας αλυσίδας X-Cut οι υπεύθυνοι δοκιμών είχαν ανάμεικτη αγωνία και ενθουσιασμό. Θα μπορέσει αυτό το ολοκαίνουριο προϊόν να κερδίσει την αποδοχή των επαγγελματιών υλοτόμων;

Ένα πευκοδάσος, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Huskvarna της Σουηδίας, είχε μια αναπάντεχη επίσκεψη ένα ζεστό απόγευμα του Μαΐου. Δεκαέξι άντρες και γυναίκες, όλοι ντυμένοι πορτοκαλί, διασκορπίστηκαν στο δάσος, μαρσάρισαν τα αλυσοπρίονά τους και μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισαν να κόβουν και να ξεκλαρίζουν πεύκα, να κόβουν φέτες κορμών, και γενικά να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα τους χωρίς ιδιαίτερο μοτίβο.

Πρόκειται για την ομάδα H, ένα επιλεγμένο γκρουπ επαγγελματιών υλοτόμων από εφτά χώρες που καλούνται τακτικά να δοκιμάσουν προϊόντα Husqvarna. Όλοι τους ρίχνουν δέντρα καθημερινά και ξέρουν πότε ένα αλυσοπρίονο αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του και πότε όχι.

Το προϊόν που δοκιμάσαν αυτό το απόγευμα ήταν η νέα αλυσίδα Husqvarna X-Cut, την οποία όλοι τους βλέπανε πρώτη φορά. Οι υπεύθυνοι δοκιμών αλλά και οι σχεδιαστές ήταν παρόντες και ήταν λίγο νευρικοί και με το δίκιο τους, καθώς επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση επαγγελματιών με την αλυσίδα, και ελπίζουν να μετατραπεί σε μακροχρόνια σχέση.

Έξι επαγγελματικές ετυμηγορίες.

Για τη δοκιμή υπήρχαν διαθέσιμα πολλά σετ αλυσοπριόνων 450 και 550 τυχαία εξοπλισμένα με την αλυσίδα X-Cut και την συγκρίσιμη H30. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι επαγγελματίες αλλάζανε τα αλυσοπρίονα για να μπορέσουν να κάνουν όσο πιο ακριβή σύγκριση γίνεται.

Στη συνέχεια έξι από αυτούς ρωτήθηκαν για τη νέα αλυσίδα και με ποιο τρόπο διαφέρει από το συνηθισμένο προϊόν.

“Την πέρασα μέσα από σκληρούς κορμούς, και μερικές βελανιδιές, και ήταν πολύ ομαλή δε γάντζωνε καθόλου, ούτε κολλούσε. Επίσης έκανα μερικές κοπές βυθίσματος μέσα στο ξύλο και το έκανε χωρίς δισταγμό, χωρίς φρακάρισμα στην κοπή. Μετά έριξα μερικά δέντρα, πράγμα που έκανε πολύ καλά, πάλι χωρίς φρακάρισμα. Έμεινε κοφτερή παρόλο το χώμα και το φλοιό. Επίσης μετά από όλα αυτά δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου λάσκα. Συνήθως σε μια καινούρια αλυσίδα περιμένεις οτι θα χρειαστεί να την τεντώνεις κάθε δύο έως πέντε λεπτά για τα πρώτα δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Η X-Cut ήταν πολύ ομαλή, πολύ γρήγορη συνολικά – Θα έλεγα μια πολύ αποτελεσματική αλυσίδα.”
– Andy Campbell, υλοτόμος στην περιοχή Norfolk του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Διαπίστωσα ότι η ανθεκτικότητα έχει τεράστια βελτίωση. Για δοκιμή έκοψα μερικές φέτες, ακουμπώντας στο χώμα τέσσερις ή πέντε φορές και η X-Cut συνέχιζε να είναι παραγωγική παρόλο που είχε χάσει το ακόνισμα της. Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι αν ήθελα. Έκανα το ίδιο με την κανονική αλυσίδα, ακούμπησα το έδαφος δύο φορές, και το αποτέλεσμα ήταν τόσο άσχημο που έπρεπε να σταματήσω και να την ακονίσω. Το εργοστασιακό τέντωμα φαίνεται επίσης να δουλεύει, καθώς για τα λίγα δέντρα που ρίξαμε δε χρειάστηκε να τεντώσουμε ξανά την αλυσίδα. Πιστεύω αυτό θα βοηθήσει τους δενδροκόμους καθώς δεν μπορείς να τεντώσεις την αλυσίδα ενώ είσαι ψηλά πάνω στο δέντρο. Συνολικά θα είναι πολύ πιο ασφαλές και παραγωγικό καθώς δε θα έχουμε τόσες πολλές διακοπές”
– Jo Hedger, ιδιοκτήτης εταιρείας δενδροκόμων κοντά στο Southampton, του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Μου άρεσε πολύ. Την ένιωθα πολύ πιο κοφτερή και έφερνε λιγότερες δονήσεις στο σώμα μου. Χωρίς ακονισμένη αλυσίδα δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Χάνεις ενέργεια και χρόνο για το τίποτα. Η X-Cut φάνηκε να κάνει πιο ομαλές κοπές. Με αυτή την αλυσίδα πιστεύω ότι μπορεί να βγει πολύ δουλειά. Ήδη με το που άνοιξα το κουτί πήρα την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι καινούριο. Μετά όταν τη δοκίμασα για πρώτη φορά, ήμουν χαρούμενος γιατί όλα όσα ελπίζαμε για αυτή την αλυσίδα έγιναν πραγματικότητα.”
– Martin Götz, εργάζεται σε εταιρεία φροντίδας δέντρων πόλεων κοντά στη Φρανκφούρτη, Γερμανία.

“Μου φάνηκε πολύ πιο δυνατή αλλά ταυτόχρονα πολύ ομαλή και καθαρή και χωρίς κλωτσήματα – Έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά. Το ακόνισμα είναι επίσης εκπληκτικό – Δε ξέρω τι έχουν κάνει, αλλά το υλικό είναι πραγματικά πολύ καλό. Στη δουλειά μου η γρήγορη κοπή είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Δεν έχει σημασία αν κόβεις κλαδιά 'η ρίχνεις μεγάλα δέντρα, πρέπει να έχεις ένα ισχυρό αλυσοπρίονο με ομαλή και γρήγορη κοπή για να ελέγχεις καλά την εργασία σου όταν βρίσκεσαι ψηλά πάνω στο δέντρο.”
– Gabriele Dovier, έχει εταιρεία δενδροκόμων στο Μιλάνο Ιταλίας 

”Το πιο σημαντικό στοιχείο της αλυσίδας είναι ότι διατηρεί το ακόνισμα της και κόβει γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό κυρίως για λόγους ασφαλείας – εάν το κλαδί δεν κοπεί αρκετά γρήγορα μπορεί να αιωρηθεί. Η πρώτη εντύπωση που είχα είναι ότι είναι πιο επιθετική σε σχέση με άλλες αλυσίδες αλλά κόβει και πιο ομαλά και πιο γρήγορα. Δεν χαλαρώνει με την πρώτη χρήση και είναι κοφτερή κατευθείαν από τη συσκευασία. Η κύρια διαφορά πιστεύω είναι η ταχύτητα. Έκοβε μόνη της. Ήταν εύκολη στη χρήση και πετύχαινα μεγαλύτερη ακρίβεια.”
– Johan Pihl, δενδροκόμος στην περιοχή του Gothenburg της Σουηδίας.

“Ήμουν λίγο σκεπτικός στην αρχή. Δεν πίστευα ότι θα δω καμία διαφορά αλλά αφού πέρασα όλη τη μέρα κόβοντας και συγκρίνοντας με την συνηθισμένη αλυσίδα, η εμπειρία ήταν εκπληκτική. Υπήρχε λιγότερος θόρυβος, λιγότερες δονήσεις και πολύ πιο ομαλή κοπή. Στη καθημερινή μου εργασία το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αποδοτικότητα. Χρειάζεται η αλυσίδα να κάνει το αλυσοπρίονο να δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Με μια αλυσίδα σαν αυτή, πιστεύω το πετυχαίνει”
– Jared Abrogena, δενδροκόμος από την Καλιφόρνια Αμερικής.

Όπως μπορείτε να δείτε από αυτά τα σχόλια, υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός στη δοκιμή της X-cut από την ομάδα ομάδα H. Είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψουμε αυτόν τον ενθουσιασμό με απλό κείμενο. Πάλι καλά που βιντεοσκοπήσαμε τη διαδικασία. Δείτε το βίντεο παρακάτω.

H-team Ambassadors GER team Martin Götz

Σχετικά άρθρα

 • Από τους επαγγελματίες

  WLC 2018 Starts August 2nd!

  The 33rd World Logging Championships will begin in Lillehammer, Norway on August 2, with more than 100 loggers participating this year for the World Logging Championship title. New for this round of the WLC is a seperate women's class, in which one woman from each country can compete. Women still have the possibility to compete in the regular elite and junior class.

  Husqvarna will once again be participating with our competitors using the 576 XP, 572 XP and 372 XP championship chainsaws to compete in their challenges! 

  As always, the WLC will be divided into different individual disciplines plus the exciting team relay race, which are inspired by the same procedures as the professionals exercise in their everyday work. These include tree felling, fitting another chain, bucking by combined cuts, precision bucking and limbing. 

  Join us for three days of competition to crown this year’s Logging Champions of the World.

  Husqvarna will be providing updates straight from Lilleheammer, so be sure to ‘like’ our Facebook page and become a fan to get all your updates.

 • Από τους επαγγελματίες

  Team Husqvarna wins gold in 4 out of 5 disciplines at 2016 World Logging Championships!

  In the recent 2016 World Logging Championships (WLC), four loggers who used Husqvarna chainsaws set one world record in tree felling, and won four gold medals. The medals were won by loggers representing the Netherlands, France, Estonia and United Kingdom.

 • WLC 2016 EN
  Από τους επαγγελματίες

  Meet the Champion, with the World Champion Saw

  WLC, the World Logging Championship, is arranged every two years when professional elite loggers from around the world compete in five different events: precision felling, changing saw chain, precision sawing with two different methods and limbing.