Από τους επαγγελματίες


Αποδοτική υλοτόμηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλου υψόμετρου

Είναι μια ζεστή, ξηρή, απομακρυσμένη τοποθεσία ψηλά πάνω στα βουνά. Μεγάλα δέντρα κόβονται και πέφτουν με γρήγορο ρυθμό στις απότομες πλαγιές. Είναι ένα σκληρό περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις τόσο από τους υλοτόμους όσο και από τα μηχανήματά τους. Ο Jaime Wagenfuhr και ο γιος του Graham απολαμβάνουν κάθε λεπτό. Η χρήση αλυσοπρίονων με αυτορρυθμιζόμενο καρμπιρατέρ AutoTune τούς επιτρέπει να εργάζονται απρόσκοπτα και αποδοτικά, σε κάθε υψόμετρο και θερμοκρασία.

Βρισκόμαστε πάνω στα βουνά στο Ρέινμποου Λέικ, σαράντα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ρέντινγκ στη Βόρεια Καλιφόρνια, στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Jaime Wagenfuhr χρησιμοποιεί τα χειριστήρια ενός φορτωτή. Σηκώνει και τοποθετεί μεγάλους κορμούς δέντρων σε σωρούς, περιμένοντας τα φορτηγά ξυλείας που θα τους μεταφέρουν μέσα από τους ελικοειδείς ορεινούς χωματόδρομους.

Ο Jaime άρχισε να εργάζεται στο δάσος από καθαρή σύμπτωση. Έχοντας ζήσει και εργαστεί στο Λος Άντζελες για αρκετό χρόνο, αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Χρειαζόταν μια δουλειά και ήρθε σε επαφή με κάποιον φίλο που έψαχνε κάποιον που μπορούσε να χρησιμοποιεί αλυσοπρίονο.

"Βλέπεις τα αποτελέσματα κάθε ημέρα"

"Αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια και είμαι ακόμα εδώ", λέει με ικανοποίηση. Ωστόσο, στις ημέρες μας ο Jamie Wagenfuhr διευθύνει τη δική του επιχείρηση υλοτομίας.

"Μου αρέσει να είμαι στην ύπαιθρο σε αυτό το όμορφο περιβάλλον. Είναι μια σκληρή δουλειά, αλλά είναι διασκεδαστική και αποδοτική. Βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου στο τέλος κάθε ημέρας".

Ο γιος του ο Graham συμφωνεί. Βρίσκεται στο δάσος από παιδί και σταδιακά έμαθε την τέχνη. Είναι τώρα ένας από τους ανθρώπους που κόβουν και κλαδεύουν όλα τα δέντρα, προτού τα τραβήξουν πάνω στις πλαγιές με βαριά καλώδια που είναι συνδεδεμένα σε ένα μηχάνημα δασοκομίας.

Forestry work around the Rainbow Lake in California

Το κλίμα είναι μια μεγάλη πρόκληση

"Πώς μπορεί κάποιος να μην αγαπάει ένα μέρος σαν και αυτό;", λέει ο Graham, ατενίζοντας την κοιλάδα, ενώ ακονίζει την αλυσίδα ενός πριονιού.

"Παρόλο που υπάρχει όμορφο πράσινο και όμορφη θέα όπου κι αν πας, είναι δύσκολα εκεί έξω. Υπάρχουν πολλές ύπουλες βελανιδιές που μπορούν γρήγορα να γίνουν παγίδες θανάτου, αν δεν υπολογίσεις σωστά κατά την υλοτόμηση", λέει ο Jaime. Το κλίμα είναι ακόμη μια μεγάλη πρόκληση. Οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 50 βαθμούς το καλοκαίρι. Και υπάρχουν και οι υψομετρικές διαφορές. Τη μια εβδομάδα, ο Jaime, ο Graham και οι άλλοι μπορεί να εργάζονται κάτω στην κοιλάδα. Την επόμενη εβδομάδα, υλοτομούν σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα.

Προσαρμόζεται στο υψόμετρο, τη θερμοκρασία και το καύσιμο

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, το Husqvarna 562 XP AutoTune έχει ενσωματωθεί στα τυπικά μηχανήματα των Wagenfuhr. Το Autotune είναι μια λειτουργία που εξασφαλίζει πάντα τη βέλτιστη απόδοση του κινητήρα, ρυθμίζοντας αυτόματα το καρμπιρατέρ με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Ρυθμίζει με ακρίβεια τον κινητήρα σύμφωνα με το υψόμετρο και τη θερμοκρασία και εξασφαλίζει επίσης ότι ο κινητήρας λειτουργεί τέλεια, ακόμη και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε εναλλάξ διαφορετικούς τύπους καυσίμων (π.χ. καύσιμο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη).

"Συνήθως όταν δουλεύουμε σε υψόμετρο πάνω από 1.300 μέτρα, όπως τώρα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον κινητήρα. Πλέον, όμως, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το πριόνι αυτορρυθμίζεται και λειτουργεί καλά σε όλα τα υψόμετρα", λέει ο Jaime.

"Το πριόνι πάντα ξεκινά γρήγορα και λειτουργεί ομαλά. Είναι, επίσης, πολύ πιο αποδοτικό από πολλά άλλα πριόνια αυτού του μεγέθους", λέει ο Graham.

Χρησιμοποιούν πριόνια Husqvarna εδώ και 25 χρόνια

Οι Wagenfuhr χρησιμοποιούν μόνο πριόνια Husqvarna. Η Husqvarna προσέλκυσε την προσοχή του Jamie επειδή πριν από πολλά χρόνια ο πεθερός του αγόρασε ένα μεταχειρισμένο πριόνι Husqvarna για να κόβει ξύλα.

"Από όσα ξέρω, η Husqvarna φτιάχνει καλά πριόνια εδώ και 25 χρόνια. Το κόστος λειτουργίας είναι χαμηλό μιας και σπανίως παθαίνουν βλάβες. Αν πρέπει συνεχώς να αντικαθιστάς τα πριόνια, δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις δουλειά".

"Είναι πολύ σημαντικό το πριόνι να δουλεύει πάντα. Είναι χρόνος και χρήμα. Όλα λειτουργούν σωστά και μπορείτε να εργαστείτε αποτελεσματικά", προσθέτει ο Graham.

Παρόλο που πρόκειται για μια σκληρή δουλειά, οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δεν υπήρχαν δρόμοι, όταν ο Jaime Wagenfuhr άρχισε να εργάζεται στην επιχείρηση.

"Κάθε μέρα χρειαζόμασταν δύο ώρες να ανέβουμε στο βουνό να κόψουμε δέντρα", λέει ο Jaime.

Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα συνεχίσετε την υλοτόμηση;

"Πιθανότατα μέχρι να μην μπορώ να συνεχίσω άλλο. Αλλά είμαι ακόμα αρκετά νέος, οπότε αυτό θα αργήσει λίγο. Διαφορετικά, θα ήμουν ευτυχής να υποστηρίξω τον Graham, αν θέλει να συνεχίσει την επιχείρηση κάποια στιγμή στο μέλλον".

Graham Wagenfuhr

Σχετικά άρθρα

 • Από τους επαγγελματίες

  WLC 2018 Starts August 2nd!

  The 33rd World Logging Championships will begin in Lillehammer, Norway on August 2, with more than 100 loggers participating this year for the World Logging Championship title. New for this round of the WLC is a seperate women's class, in which one woman from each country can compete. Women still have the possibility to compete in the regular elite and junior class.

  Husqvarna will once again be participating with our competitors using the 576 XP, 572 XP and 372 XP championship chainsaws to compete in their challenges! 

  As always, the WLC will be divided into different individual disciplines plus the exciting team relay race, which are inspired by the same procedures as the professionals exercise in their everyday work. These include tree felling, fitting another chain, bucking by combined cuts, precision bucking and limbing. 

  Join us for three days of competition to crown this year’s Logging Champions of the World.

  Husqvarna will be providing updates straight from Lilleheammer, so be sure to ‘like’ our Facebook page and become a fan to get all your updates.

 • Από τους επαγγελματίες

  Team Husqvarna wins gold in 4 out of 5 disciplines at 2016 World Logging Championships!

  In the recent 2016 World Logging Championships (WLC), four loggers who used Husqvarna chainsaws set one world record in tree felling, and won four gold medals. The medals were won by loggers representing the Netherlands, France, Estonia and United Kingdom.

 • WLC 2016 EN
  Από τους επαγγελματίες

  Meet the Champion, with the World Champion Saw

  WLC, the World Logging Championship, is arranged every two years when professional elite loggers from around the world compete in five different events: precision felling, changing saw chain, precision sawing with two different methods and limbing.